Από την Καλλονή ξεκινάνε οι κινητοποιήσεις των αγροτών της Λέσβου- Τι ζήτησαν στην συνάντηση με Π. Κουφελο


Η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Λέσβου καλεί τους Αγροτικούς συλλόγους και όλους τους αγρότες – κτηνοτρόφους του νησιού σε Παλεσβιακό Συλλαλητήριο την Τρίτη 15 Φλεβάρη στις 12 το μεσημέρι στη Καλλονή.

Η ασφυκτική πίεση που δεχόμαστε με την αρπαγή του πενιχρού εισοδήματός μας λόγω του ανοδικού καλπασμού των τιμών σε όλα τα αγροτικά μέσα και εφόδια, στις ζωοτροφές , στα λιπάσματα , αλλά και στα είδη λαϊκής κατανάλωσης , μας φέρνει στα όρια των αντοχών μας. 

Οι υπέρογκες αυξήσεις στα καύσιμα και το ηλεκτρικό ρεύμα ( αγροτικό – οικιακό ) με τη ρήτρα αναπροσαρμογής , εξανεμίζουν την μικρή άνοδο στη τιμή του λαδιού και του γάλακτος.

Η παντελής έλλειψη αποζημιώσεων για την ακαρπία του ελαιώνα μας , η υποχρηματοδότηση γενικότερα του αγροτικού τομέα, σε κτηνιατρικές υπηρεσίες, στην αντιμετώπιση φυσικών καταστροφών, ζωονόσων και δακοπροστασίας, μας βγάζουν για άλλη μια φορά στο δρόμο του αγώνα. 

Οι εξαγγελίες του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης για μέτρα ανακούφισης,  μόνο την αγανάκτηση φουντώνουν  γιατί είναι ψίχουλα μπροστά σε όλα αυτά που βιώνουμε, σε αντίθεση με τον πακτωλό χρημάτων που δίνονται για πολεμικούς εξοπλισμούς και για υπερδομές – φυλακές προσφύγων και μεταναστών στα νησιά μας.     

                                                                                    

           Γι’ αυτό μαζικά και μαχητικά διεκδικούμε:

Ø Άμεση μείωση του κόστους παραγωγής, με επιδότηση σε ζωοτροφές, λιπάσματα, αγροεφόδια.

Ø Θεσμοθέτηση κατώτερων εγγυημένων τιμών για τον παραγωγό που να μπορεί να επιβιώσει, να καλλιεργεί, να παράγει προσιτά στον καταναλωτή ποιοτικά προϊόντα.

Ø Γρήγορες αποζημιώσεις σε φυτική παραγωγή και ζωικό κεφάλαιο που να καλύπτουν στο 100% το χαμένο εισόδημα.

Ø Παράταση των ενστάσεων για τους δασικούς χάρτες.                                               Καμιά αλλαγή στη χρήση της γης.

Ø Πλήρη στελέχωση της κτηνιατρικής υπηρεσίας με επιστημονικό και διοικητικό προσωπικό.

Ø Σύνδεση των επιδοτήσεων με την πραγματική παραγωγή.


Ενώνουμε την φωνή μας με τη Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων και με τις κινητοποιήσεις των αγροτών σε όλη τη χώρα.

 

 

«Συνάντηση της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Λέσβου με τον Αντιπεριφερειάρχη Π.Ε. Λέσβου με αρμοδιότητα στον Πρωτογενή Τομέα»

Με τον Αντιπεριφερειάρχη ΠΕ Λέσβου με αρμοδιότητα στον Πρωτογενή Τομέα για το Βόρειο Αιγαίο κ. Πανάγο Κουφέλο συναντήθηκαν  σήμερα, τα μέλη του  Διοικητικού Συμβουλίου της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Λέσβου προκειμένου να τον ενημερώσουν για τα οξυμένα προβλήματα που απασχολούν τον αγροτοκτηνοτροφικό κόσμο του νησιού.

Η συζήτηση πραγματοποιήθηκε σε εποικοδομητικό κλίμα καθώς κοινή συνισταμένη  αποτελεί η λήψη μέτρων προς όφελος των αγροτών της Λέσβου.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης ο Αντιπεριφερειάρχης κατέστησε σαφές στους εκπροσώπους της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Λέσβου ότι κύριο μέλημά του είναι η προώθηση  των προβλημάτων του αγροτοκτηνοτροφικού κόσμου του νησιού που αφορούν στην αύξηση τιμών σε ζωοτροφές, λιπάσματα και πετρέλαιο καθώς  και η αποζημίωση των ελαιοπαραγωγών της Λέσβου τόσο για την καρπόπτωση που συνέβη λόγω της θεομηνίας της 29ης και 30ης Νοεμβρίου 2021 όσο και της ακαρπίας των τελευταίων ετών.

Μετά τη συνάντηση ο Αντιπεριφερειάρχης ΠΕ Λέσβου με αρμοδιότητα στον Πρωτογενή Τομέα για το Βόρειο Αιγαίο, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Τα ζητήματα τα οποία τέθηκαν κατά τη συνάντηση με την Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγου Λέσβου είναι θέματα για τα οποία έχουμε ήδη καταθέσει  προτάσεις  στο ΥΠΑΑΤ, προτάσεις  ενίσχυσης των παραγωγών που ταλανίζονται  διαχρονικά από πολλαπλά προβλήματα και αναμένουμε να δοθούν λύσεις.

 Το τελευταίο διάστημα λόγω εξωγενών απρόβλεπτων καταστάσεων τα προβλήματα στο νησί που αφορούν στους παραγωγούς μας έχουν ενταθεί και χρήζουν ιδιαίτερης μέριμνας.

Έχοντας βαθιά γνώση των προβλημάτων του Πρωτογενούς Τομέα, αλλά και ισχυρή πολιτική βούληση για προώθηση αυτών στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, θα επιδιώξουμε άμεσα συνάντηση με τη νέα ηγεσία του Υπουργείου.

Θα ήθελα να διαβεβαιώσω τον αγροτοκτηνοτροφικό κόσμο των νησιών μας ότι η Περιφερειακή Αρχή κινείται πάντα με γνώμονα τη Βιώσιμη Ανάπτυξη στα νησιά της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου και την ενίσχυση του Πρωτογενούς Τομέα».