ΒΙΝΤΕΟ: Νέος γύρος διερευνητικών Ελλάδας – Τουρκίας παρά την ένταση

ΠΗΓΗ MEGA TV

Παρά την ένταση που καλλιεργεί συστηματικά η Άγκυρα στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, τα υπουργεία Εξωτερικών των δύο χωρών ανακοίνωσαν ότι οι μεταξύ τους διερευνητικές συνομιλίες θα συνεχιστούν στις 22 Φεβρουαρίου στην Αθήνα.

Με την επιθετική ρητορική από την πλευρά της Τουρκίας να συνεχίζεται κλιμακούμενη και την πολεμική βιομηχανία της γείτονος να κάνει δοκιμές νέου εγχώριου αντιαεροπορικού πυραύλου, η Αθήνα διατηρεί τους διαύλους επικοινωνίας ανοιχτούς ανακοινώνοντας την πραγματοποίηση του 64ου γύρου διερευνητικών επαφών με την Τουρκία.

«Ο 64ος γύρος των Διερευνητικών Επαφών θα λάβει χώρα στην Αθήνα, στις 22 Φεβρουαρίου 2022».

Ο Νίκος Δένδιας από το φόρουμ για το «Μέλλον της Ευρώπης» μίλησε για τέλμα στο οποίο οδηγείτε η ενταξιακή διαδικασία της Τουρκίας μέσα από τον νεοοθωμανισμό της.

«Η Τουρκία προωθεί μια τελείως διαφορετική αποκλίνουσα ατζέντα, μια νέο-οθωμανική ατζέντα. Προσπαθεί να μετατρέψει την ευρύτερη περιοχή σε μια ζώνη επιρροής».

Σε μία δήλωση που θα συζητηθεί, καθώς αποτελεί δυσάρεστη έκπληξη για τον Τούρκο πρόεδρο Ερντογάν, προέβη ο διακεκριμένος Τούρκος θεολόγος Μουσταφά Ισλάμογλου, σχετικά με την μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί.

Μιλώντας στην τουρκική DW κατηγόρησε και τον διευθυντή Θρησκευτικών Υποθέσεων Αλί Ερμπάς που ανέβηκε στον άμβωνα με το σπαθί.

«Η μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί είναι ουσιαστικά μια πράξη ενάντια στο Κοράνι. Σήμερα, απαγγέλλουν τη Σούρα της Κατάκτησης κατά την κατάληψη της Κωνσταντινούπολης. Βλέπεις πόση άγνοια υπάρχει;».

Τη Δευτέρα ο υφυπουργός Εξωτερικών θα έχει συνάντηση εργασίας με τον Τούρκο υφυπουργό Σεντάτ Ονάλ στο πλαίσιο προώθησης του διαλόγου με την Τουρκία στα θέματα της θετικής ατζέντας στον οικονομικό και εμπορικό τομέα.