Γ.Μπουρνούς: Να διερευνηθούν τα καταγγελλόμενα περί διαχείρισης προγραμμάτων επιμόρφωσης του Παν. Αιγαίου


Γ. Μπουρνούς: Να διερευνηθούν τα καταγγελλόμενα περί διαχείρισης προγραμμάτων επιμόρφωσης του Πανεπιστημίου Αιγαίου, για να θωρακιστεί η αξιοπιστία του ιδρύματος.

 

Ερώτηση προς την Υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων, Νίκη Κεραμέως, κατέθεσε ο Βουλευτής Ν. Λέσβου του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Γιάννης Μπουρνούς, με αφορμή δημοσίευμα της ηλεκτρονικής εφημερίδας «Στο Νησί», περί καταγγελιών κατά μέλους ΔΕΠ του Πανεπιστημίου Αιγαίου για τη διαχείριση επιμορφωτικών προγραμμάτων, και την - με βάση το δημοσίευμα - παραπομπή του στο Πειθαρχικό Συμβούλιο μελών ΔΕΠ του ιδρύματος.

 

Ο Γιάννης Μπουρνούς επισυνάπτει στην κοινοβουλευτική του ερώτηση, που συνυπέγραψαν 15 Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ, το σχετικό δημοσίευμα, στο οποίο αναφέρεται ότι μέλος του διδακτικού προσωπικού του Πανεπιστημίου (που δεν κατονομάζεται) διοργάνωνε και υλοποιούσε, κατά παρέκκλιση των οδηγιών των αρμόδιων θεσμικών οργάνων του Πανεπιστημίου Αιγαίου, επιμορφωτικά σεμινάρια σε όλη την επικράτεια.

 

Ο κ. Μπουρνούς ερωτά την Υπουργό Παιδείας εάν είναι εν γνώσει της τα αναφερόμενα στο δημοσίευμα και τι προτίθεται να πράξει στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων της, με σεβασμό πάντα στο αυτοδιοίκητο του πανεπιστημίου, προκειμένου να διαλευκανθεί η υπόθεση και να θωρακιστεί η αξιοπιστία του Πανεπιστημίου Αιγαίου.

 

Επίσης, επειδή το ζήτημα της χορήγησης βεβαιώσεων παρακολούθησης μοριοδοτούμενων επιμορφωτικών σεμιναρίων έχει ιδιαίτερη σημασία για το Υπουργείο Παιδείας, εφόσον τα μόρια αυτά συμβάλλουν στο διορισμό μόνιμων ή αναπληρωτών εκπαιδευτικών στο δημόσιο, ο Γιάννης Μπουρνούς καλεί το Υπουργείο να διερευνήσει αν ήταν καθ’ όλα σύννομη η έκδοση και χρήση των εν λόγω βεβαιώσεων παρακολούθησης.

 

 

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της Ερώτησης.

 

Αθήνα, 14 Φεβρουαρίου 2022

 

 

ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς την κ. Υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων

 

Θέμα: «Διερεύνηση υπόθεσης διαχείρισης προγραμμάτων επιμόρφωσης του Πανεπιστημίου Αιγαίου».

 

Πρόσφατο δημοσίευμα[1] της ηλεκτρονικής εφημερίδας «Στο Νησί» αναφέρει την ύπαρξη καταγγελιών κατά μέλους ΔΕΠ του Πανεπιστημίου Αιγαίου σχετικά με την διαχείριση εκπαιδευτικών - επιμορφωτικών προγραμμάτων.

 

Στο εν λόγω δημοσίευμα της ηλεκτρονικής εφημερίδας αναφέρεται επίσης ότι η υλοποίηση των επιμορφωτικών σεμιναρίων σε όλη την επικράτεια γινόταν κατά παρέκκλιση των οδηγιών των αρμόδιων θεσμικών οργάνων του Πανεπιστημίου Αιγαίου ενώ, παράλληλα, γίνεται αναφορά σε τακτική σύμπραξης του εν λόγω μέλους του διδακτικού προσωπικού του Πανεπιστημίου με διάφορους φορείς για τη χορήγηση βεβαίωσης παρακολούθησης των σεμιναρίων σε πολίτες έναντι αντιτίμου.

Περαιτέρω, στο δημοσίευμα αναφέρεται ότι, κατόπιν καταγγελιών και με τη σύμφωνη γνώμη της Συγκλήτου του Πανεπιστημίου Αιγαίου, η υπόθεση έχει παραπεμφθεί στο Πειθαρχικό Συμβούλιο μελών ΔΕΠ.

Επειδή:

 

Το κράτος οφείλει να παρακολουθεί και να συμβάλει στην εύρυθμη και διαφανή λειτουργία των δημοσίων πανεπιστημίων, με σεβασμό πάντα στο αυτοδιοίκητό τους.

Ειδικότερα το Πανεπιστήμιο Αιγαίου αποτελεί νευραλγικό μοχλό  ανάπτυξης και μετάδοσης επιστημονικής γνώσης σε μια ευαίσθητη, νησιωτική και συγχρόνως ακριτική περιοχή και άρα δεν πρέπει να δημιουργούνται σκιές ως προς τη λειτουργία του.  

 

Το ζήτημα της χορήγησης βεβαιώσεων παρακολούθησης μοριοδοτούμενων επιμορφωτικών σεμιναρίων έχει ιδιαίτερη σημασία για το Υπουργείο Παιδείας, εφόσον αυτά συμβάλλουν στο διορισμό μόνιμων ή αναπληρωτών εκπαιδευτικών στο δημόσιο.

 

Ερωτάται η κ. Υπουργός:

 

Είναι ενήμερη για την ως άνω υπόθεση που δημοσιοποίησε η ηλεκτρονική εφημερίδα;

 

Βάσει των προβλεπομένων στην Φ.ΠΕΙΘ/48401/Ζ2/27.04.2021 εγκύκλιο του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων, έχει γνωστοποιηθεί στην Υπουργό σχετική παραπομπή στο Πειθαρχικό Συμβούλιο μελών ΔΕΠ;

 

Προτίθεται το Υπουργείο να διερευνήσει αν ήταν καθ’ όλα σύννομη η έκδοση και χρήση των βεβαιώσεων παρακολούθησης των ως άνω μοριοδοτούμενων σεμιναρίων, ειδικά εφόσον αυτά συντελούν στο διορισμό μόνιμων και αναπληρωτών εκπαιδευτικών;