Οι μέχρι τώρα δράσεις της Κινητής Μονάδας Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου του ΚΕΘΕΑ


Η Κινητή Μονάδα Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου του ΚΕΘΕΑ με έδρα την Μυτιλήνη δραστηριοποιείται από τα τέλη του Απριλίου 2021. Σε αυτούς τους μήνες λειτουργίας της Κινητής Μονάδας υλοποιήθηκαν από την διεπιστημονική ομάδα αρκετές δράσεις σε ποικίλους τομείς, μια σειρά από επαφές δικτύωσης με  Αρχές, Φορείς, Δήμους, Υπηρεσίες Υγείας και Κοινωνικής Φροντίδας και ενημερωτικά περίπτερα εντός και εκτός του αστικού ιστού της Μυτιλήνης για τη συνολική και πιο ουσιαστική παρέμβασή της στη Λέσβο.

Το Πλωμάρι, Ο Ίππειος, Ο Παπάδος, η Καλλονή, η Αγία Παρασκευή, η Γέρα, ο Πολιχνίτος, τα Κεραμειά είναι οι περιοχές που επισκέπτεται σε εβδομαδιαία βάση, βάσει του προγράμματος που αναρτάται τόσο στο διαδίκτυο, όσο και σε ορατά σημεία μέσα στα αναφερόμενα χωριά.


Μέχρι στιγμής η Κινητή Μονάδα Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου έχει έρθει σε επαφή με Σχολεία Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης των περιοχών που επισκέπτεται καθώς και με την Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης στη Λέσβο. Επιπρόσθετα, έχει γίνει διασύνδεση με τοπικούς πολιτιστικούς συλλόγους (όπως ο «Βενιαμίν ο Λέσβιος» στο Πλωμάρι, φιλανθρωπικός και πολιτιστικός σύλλογος «Ευποιϊα» στην Καλλονή κ.α.), την τοπική αυτοδιοίκηση των περιοχών αυτών καθώς και τα Κέντρα Υγείας. Η εξασφάλιση εσωτερικού χώρου για την διασφάλιση του απορρήτου έχει επιτευχθεί σε πολλές από τις περιοχές χάρη στην καλή συνεργασία.

Στόχος των συγκεκριμένων επαφών είναι η δημιουργία ενός υποστηρικτικού δικτύου κοινωνικών υπηρεσιών μέσω παραπομπών, κοινών δράσεων και παρεμβάσεων καθώς και συνεργειών προς όφελος της τοπικής κοινωνίας.

Αξιοσημείωτο είναι να αναφερθεί ότι αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της  πρωτογενούς πρόληψης οι ενημερωτικές δράσεις που πραγματοποιεί η Κινητή Μονάδα Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου σε Φορείς, Υπηρεσίες, Σχολεία και Συλλόγους και σε δομές υποστήριξης προσφύγων. Στα πλαίσια της Παγκόσμιας Ημέρας κατά των Ναρκωτικών 2021 πραγματοποίησε εβδομαδιαία δράση ενημέρωσης, με ενημερωτικό περίπτερο και αναμνηστικό στις αναφερόμενες περιοχές. Συμμετείχε με προβολή διαφημιστικού σποτ και ενημερωτικό περίπτερο στην 9η διοργάνωση του AegeanDocs διεθνούς φεστιβάλ ντοκιμαντέρ ταινιών. Επίσης, έλαβε χώρα ενημέρωση σε έφηβους της ΜΚΟ «ΜΕΤΑΔΡΑΣΗ» στο χώρο του ΚΕΘΕΑ, κατόπιν σχετικού αιτήματος.

Η λειτουργία της Κινητής Μονάδας Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου του ΚΕΘΕΑ με έδρα τη Λέσβο εντάσσεται στον Άξονα Προτεραιότητας «Ανάπτυξη και αξιοποίηση ικανοτήτων ανθρώπινου δυναμικού – ενεργός κοινωνική ενσωμάτωση» του Περιφερειακού Επιχειρησιακού Προγράμματος «Βόρειο Αιγαίου 2014-2020» και χρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο.

Η υποστήριξη των ατόμων και των οικείων τους πραγματοποιείται σε ένα ασφαλές περιβάλλον, με σεβασμό στο απόρρητο των πληροφοριών και χωρίς διακρίσεις. Η προσέλευση είναι οικειοθελής. Όλες οι υπηρεσίες παρέχονται δωρεάν και χωρίς λίστες αναμονής.