Τον Επιχειρησιακό Σχεδιασμό του Δήμου Δυτικής Λέσβου παρουσίασε ο Βερρος σε μαθητές της Άγρας


Μία συνάντηση διαφορετική από αυτές που συνήθως έχει η ατζέντα του Δημάρχου, περιλάμβανε το σημερινό του πρόγραμμα, υποδεχόμενος το πρωί στο γραφείο του μία ομάδα μαθητών του Γυμνασίου (με Λυκειακές τάξεις) της Άγρας, για να συζητήσει μαζί τους τον Επιχειρησιακό Σχεδιασμό του Δήμου.

Οι μαθητές του σχολείου της Άγρας, με τους Καθηγητές τους, στο πλαίσιο της συμμετοχής τους στον 2ο Μαθητικό Διαγωνισμό «Τη νησιά μας φάροι βιώσιμης ανάπτυξης» που τρέχει το Δίκτυο Αειφόρων Νήσων «Δάφνη» και συμμετέχει ο Δήμος Δυτικής Λέσβου, είχαν ραντεβού με τον Ταξιάρχη Βέρρο για να πάρουν για λίγο στα χέρια τους τον ρόλο της δημοτικής αρχής και να συνεργαστούν με τον ίδιο και τους αρμοδίους κατά περίπτωση Αντιδημάρχους, στην κατεύθυνση κατάθεσης πρότασης και ωρίμανσης ενός -απολύτως δικής τους επιλογής- έργου για τον Δήμο τους!

Η συμμετοχή του Γυμνασίου Άγρας στον 2ο  Μαθητικό Διαγωνισμό που διοργανώνει το Δίκτυο «Δάφνη» και προωθεί ακριβώς τη συνεργασία της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, με τους Εκπαιδευτικούς και τους μαθητές για την από κοινού διαμόρφωση προτάσεων για έργα κοινής ωφέλειας στους Δήμους, ξεκίνησε σήμερα την πρωτόγνωρη συνεργασία, που θα έχει αρκετά στάδια στη συνέχεια.

Σε πρώτη φάση, παρουσία του Διευθυντή του σχολείου Γρηγόρη Τινέλλη και της Υπεύθυνης για τη δράση Καθηγήτριας Βιργινίας Γρίβα, αλλά και των Αντιδημάρχων Επιχειρησιακού Σχεδιασμού Μιχάλη Ρούσση, Καθαριότητας και Ανακύκλωσης Ανδρέα Αξή, Πολιτισμού και Παιδείας Ζαχαρούλας Ιωακείμ και Πρασίνου Κώστα Πάππου, καθώς και του Προέδρου του δημοτικού Συμβουλίου Στρατή Γελαγώτη, οι μαθητές συζήτησαν μαζί τους την υφιστάμενη κατάσταση στο Δήμο, τις προκλήσεις και τις δυνατότητες σε κάθε τομέα παρέμβασης, αλλά και τα έργα που έχουν ήδη προγραμματιστεί ή και εκτελούνται.

Οι μαθητές έδειξαν να είναι πλήρως ενημερωμένοι για τις δράσεις του Δήμου, ζήτησαν αναλυτικότερη ενημέρωση για την πορεία έργων που αφορούν στα σχολεία, στο περιβάλλον και στον αθλητισμό και άσκησαν και εποικοδομητική κριτική όπου έκριναν ότι έπρεπε να κάνουν. Ο Δήμαρχος, μίλησε στους μαθητές διεξοδικά για τα έργα που έχουν δρομολογηθεί ή θα ξεκινήσουν άμεσα (σ.σ. τις επόμενες ημέρες αναμένεται η υπογραφή σύμβασης για την Ενεργειακή Αναβάθμιση του σχολείου της Άγρας), όπως το γήπεδο του χωριού αλλά και το Καταφύγιο μικρών ζώων στην Άγρα και τους έδωσε το πλαίσιο της προεργασίας τους, ενόψει του επόμενου σταδίου: όπου η ομάδα των μαθητών θα δηλώσει στον Δήμο και στο «Δάφνη» τη σειρά προτίμησής της μεταξύ των τομέων παρέμβασης (Ενέργεια και Μεταφορές, Κτήρια και Δημόσιος Χώρος, Υδατικοί Πόροι, Απορρίμματα), για να αναδειχθεί το έργο που επιθυμεί να προτείνει στον Μαθητικό Διαγωνισμό.

Στο αμέσως επόμενο στάδιο, η ιδιαίτερη «ομάδα εργασίας» της δημοτικής αρχής και των μαθητών που συστάθηκε σήμερα, θα συναντηθεί μέσα στο Μάρτιο για τον τελικό σχεδιασμό του έργου, βάσει της ιδέας των μαθητών που θα έχει ως βασικό γνώμονα, την προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή και την αειφόρο ανάπτυξη. Από εκεί θα αναδειχθεί η πρόταση έργου η οποία θα συμμετέχει και στον Διαγωνισμό, όπου το «Δάφνη» θα αναλάβει εξολοκλήρου μεταξύ των προτάσεων που θα διακριθούν, την εκπόνηση των μελετών και την ωρίμανση των έργων. 

 

Ο Δήμαρχος Δυτικής Λέσβου Ταξιάρχης Βέρρος, δήλωσε μετά την πρώτη συνάντηση εργασίας με τους μαθητές της Άγρας:

«Είναι πάντα να χαρά να έχεις επαφή με τα παιδιά, πόσο μάλλον να μπαίνεις σε διαδικασία άμεσης συνεργασίας μαζί τους. Συμμετέχοντας στο Δίκτυο «Δάφνη», αποκτούμε την ευκαιρία να ακούσουμε από τη γενιά που έρχεται, τη δική της κατεύθυνση, τις δικές της ανάγκες και τη δική της ολόφρεσκη σκέψη για τα πράγματα και τον τόπο μας. Η πρώτη μας επαφή, ήταν ευχάριστα εποικοδομητική γιατί ακούσαμε ερωτήσεις δύσκολες και γίναμε αποδέκτες παρεμβάσεων ουσίας που δεν συναντάμε πολύ συχνά δυστυχώς στον κόσμο των ενηλίκων.  Είμαι και εγώ και οι αντιδήμαρχοι ενθουσιασμένοι από τη συνεργασία που ξεκινάμε με τα παιδιά του Γυμνασίου της Άγρας, το οποίο διαχρονικά κερδίζει διακρίσεις και μας κάνει υπερήφανους. Εύχομαι κάθε επιτυχία στο πρότζεκτ που ξεκινάμε και είμαστε εδώ με την ευκαιρία του «Δάφνη», για να δώσουμε με χαρά το τιμόνι του δήμου μας στα παιδιά μας!»