Σχολιασμός: "Μα είμαι του κόμματος κ. Υπουργέ"


*Γράφει ο Στεφάνου Γεώργιος (Δημοσιογράφος, Δ/ντης του LesvosPost.com ) 

 

Συλλαλητήριο λοιπόν την Τετάρτη ενάντια στην κατασκευή δομών και τα δεδομένα σε Λέσβο και Χίο είναι εντελώς διαφορετικά.

Στην Λέσβο ο ένας μετά τον άλλον οι φορείς, Εμπορικός Σύλλογος, Επιμελητήριο, Φαρμακευτικός Σύλλογος, δεν δέχονται να κλείσουν τα καταστήματα τους για μια ημέρα, (εξαίρεση ο Εμπορικός Σύλλογος Καλλονής που θα είναι κλειστά) με την δικαιολογία ότι ο τζίρος είναι πολύτιμος πλέον και δεν μπορούν ούτε ώρα να κλείσουν γιατί έχουν υποστεί ζημιές από τον κορονοιό, την κρίση κτλ.

Η επίσημη δικαιολογία λοιπόν είναι αυτή και βέβαια δεν πείθει κανέναν.

Μιλάμε για μια απλή Τετάρτη στην καρδιά του χειμώνα, με την αγορά κλειστή το απόγευμα, άρα για μερικές ώρες κλεισίματος των καταστημάτων. Θα εκτιμούσα περισσότερο την δικαιολογία, είμαστε με την κυβέρνηση, είμαστε κομματικά στελέχη, είμαστε υπέρ της Βάστριας γιατί κουραστήκαμε, είμαστε υπέρ της δομής, μια δικαιολογία που να στέκεται.

Αυτή δεν στέκει τουλάχιστον σε νοήμονες.

Την ίδια ώρα η ΝΟΔΕ Λέσβου, η τοπική της ΝΔ δηλαδή, εξαπολύει επίθεση στην Περιφέρεια γιατί καλύπτει οικονομικά το συλλαλητήριο, κάνοντας λόγω για σπατάλη δημοσίου χρήματος.

Αν μου βρείτε μια έστω ανακοίνωση της ΝΟΔΕ με παρόμοια ευαίσθητα αντανακλαστικά και μάλιστα στην τοπική αυτοδιοίκηση, θα συμφωνήσω μαζί της.

Μια έστω παράγραφο.

Γιατί αν θέλει η ΝΟΔΕ να μιλήσουμε για σπατάλη δημοσίου χρήματος μπορούμε να το κάνουμε γράφοντας άπειρες περιπτώσεις για τις οποίες ούτε κιχ δεν έκανε.

Βέβαια για να ξεκαθαρίσουμε, δεν έχει και καμία αρμοδιότητα να κάνει κιχ, αλλά ένεκα το κόμμα τώρα και ο Υπουργός που πρέπει να στηριχθεί. Την ίδια ώρα, λίγα λεπτά μετά για την ακρίβεια, έρχεται και κοινή δήλωση των δυο δημάρχων Κύτελη και Κάρματζη, με την οποία κατακρίνουν την στάση όσων διοργανώνουν το συλλαλητήριο κάνοντας λόγο για αναίτιες εξεγέρσεις, για λαϊκισμό κτλ.

Δεν χρειάζεται βέβαια να πω ότι και οι δυο είναι κομματικοί και θερμοί υποστηρικτές των νέων δομών οι οποίοι κόπτονται για το καλό των νησιωτών.

Βέβαια τα χρήματα που έχουν πάρει ως ανταποδοτικά και κάθε τόσο ανακοινώνουν έργα, θα θέλαμε στο τέλος της τετραετίας έναν απολογισμό. Πραγματικό όμως όχι μακέτας. Παράλληλα τα τηλέφωνα και οι προτροπές να μην κατέβει κόσμος στο συλλαλητήριο δίνουν και παίρνουν.

Τα παραπάνω δεδομένα για την Λέσβο λοιπόν έχουν ως εξής:

Οι κομματικοί φορείς και τα κομματικά στελέχη αλλά και αυτοδιοικητικοί έχουν σηκώσει την σημαία της επανάστασης υπέρ της δομής της Βαστριάς και κάνουν αγώνα για να περάσει η κατασκευή της δομής.

Από την άλλη ο Μουτζούρης μόνος εναντίον όλων, έχοντας μαζί του μόνο τον κόσμο και μια μερίδα της αντιπολίτευσης στο περιφερειακό συμβούλιο προσπαθεί να αντισταθεί, απέναντι σε ένα ολόκληρο σύστημα, απέναντι σε μια κυβέρνηση, απέναντι σε ένα κυβερνών κόμμα, απέναντι στα εκατομμύρια των χρημάτων που πέφτουν «βροχή» και κάνουν δουλειά αν μη τι άλλο.

Την Τετάρτη λοιπόν δεν είναι μια απλή μάχη για να γίνει η δομή στη Βάστρια ή όχι για να κλείσει η δομή στο Μαυροβούνι ή όχι.

Είναι μια μάχη του απλού λαού, του κόσμου, του απλού πολίτη απέναντι στα συμφέροντα, στα κομματικά όργανα, απέναντι στα εκατομμύρια της ΕΕ, του Μηταράκη και δεν ξέρω και ποιών άλλων.

Ο κόσμος θα κρίνει αν επιθυμεί να είναι δέσμιος όλων αυτών που αποφασίζουν πρώτα για εκείνους για τις καριέρες τους, για τα πολιτικά τους και κομματικά τους συμφέροντα ή αν είναι αποφασισμένος να πάρει την τύχη του στα χέρια του. Ίσως αυτή είναι η τελευταία ευκαιρία για τον κόσμο, τον απλό πολίτη να δείξει ότι έχει λόγο και δεν είναι πρόβατο. Αν δεν το πράξει και τώρα δεν θα δικαιούται να ομιλεί και να ασκεί κριτική μετά γιατί μετά από την απομάκρυνση από το ταμείο…

 

ΥΣ: Στην Χίο όλοι και όταν λέμε ΌΛΟΙ είναι μαζί ενάντια στην δομή. Παρά το ότι είναι η εκλογική περιφέρεια του κ. Νότη Μηταράκη. Μην συγκρίνεται όμως την Χίο με την Λέσβο. Γιατί δεν είναι τυχαίο ότι η Χίος σε όλα τα επίπεδα, κοινωνικά, οικονομικά, αθλητικά κτλ είναι μακράν μπροστά ως τόπος σε σχέση με μας και ας ανήκουμε στην ίδια περιφέρεια, ας απέχουμε μόλις μερικά μίλια απόσταση. Και αυτή η συγκυρία με το μεταναστευτικό είναι άλλη μια απόδειξη γιατί ως νησί δεν θα μπορέσουμε ποτέ να σηκώσουμε κεφάλι και θα είμαστε αιώνες πίσω ακόμη και από μικρότερα νησιά

ΥΣ1: Γεμίσαμε Γκρούεζες και χάσαμε το φιλότιμο…