Τα πουλιά του χειμώνα στους υγρότοπους της Χαραμίδας και της Καλλονής


- Νέα εξόρμηση παρατήρησης πουλιών στην Αλυκή Πολυχνίτου και το Αλυκούδι 

 

Την Κυριακή 13 Φεβρουαρίου 2022  στην Αλυκή Πολυχνίτου και το Αλυκούδι

Με σύμμαχό μας τον υπέροχο καιρό του περασμένου Σαββατοκύριακου εξορμήσαμε, αυτή τη φορά για να γνωρίσουμε δύο νέους υγροτόπους και να γιορτάσουμε την Παγκόσμια Ημέρα τους! Σάββατο στο έλος Χαραμίδας και Κυριακή στους υγροτόπους της Σκάλας Καλλονής.

Το έλος Χαραμίδας βρίσκεται πίσω από την γνωστή παραλία. Το καλοκαίρι που όλοι επισκεπτόμαστε την περιοχή για το μπάνιο μας ο υγρότοπος είναι σχεδόν στεγνός και μόνο η βλάστηση μαρτυρά την ύπαρξή του.

Όπως οι περισσότεροι υγρότοποι γλυκού νερού των νησιών μας αποκτά τη μεγαλύτερή του επιφάνεια το χειμώνα με τα νερά των βροχοπτώσεων που συγκεντρώνονται εκεί από τη γύρω περιοχή. Φιλοξενεί πουλιά που ξεχειμωνιάζουν και σε λίγο καιρό, με την άνοιξη να πλησιάζει, θα μετατραπεί σε ένα σημαντικό σημείο στάσης (ξεκούρασης, αναζήτησης τροφής) για πάμπολλα είδη που θα μετακινηθούν μεταξύ της Αφρικής, όπου ξεχειμωνιάζουν, και της Ευρώπης όπου θα ζευγαρώσουν και αναπαραχθούν. Παρατηρήσαμε Φαλαρίδες (Καρακότες), Νανοβουτηχτάρι, Βραχοχελίδονα (τα χελιδόνια που μένουν όλο το χρόνο στη χώρα μας) αλλά περισσότερο τον υγρότοπο, από διάφορα σημεία στην περίμετρό του, κατανοώντας τη μοναδικότητα και τη σημασία του.

Στη Σκάλα Καλλονής ξεκινήσαμε από τις εγκαταστάσεις του ΚΠΕΝ Καλλονής με μια μικρή παρουσίαση για τους υγροτόπους της Λέσβου και τα πουλιά που βρίσκουμε σε αυτούς αυτή την εποχή. Στη συνέχεια η εξόρμησή μας ξεκίνησε από την καρδιά του χωριού! Οι ακτές όλου του βορείου τμήματος του Κόλπου Καλλονής είναι περιοχές όπου πολλά υγροτοπικά είδη (ερωδιοί, φλαμίνγκο, γλάροι, παρυδάτια) τρέφονται. Ακριβώς πάνω από τη δυτική παραλία βρίσκεται το έλος Σκάλας Καλλονής, πλημμυρισμένο κι αυτό κατά τα μέγιστα αυτή την εποχή. Ομάδες από Κιρκίρια (τα μικρά παπιά που βλέπουμε μόνο το Χειμώνα), Φαλαρίδες, ένας Αργυροτσικνιάς και ένα Νανοβουτηχτάρι μας έδωσαν πολλές ευκαιρίες να τα παρακολουθήσουμε. Λίγα μέτρα ακόμα δυτικότερα ξεκινά ο υγρότοπος Εννιά Καμάρες. Εκεί είχαμε την ευκαιρία μας με τα Φλαμίνγκο, και ακόμη είδαμε Σταχτοτσικνιά, Θαλασσοσφυριχτές και Καστανοκέφαλους Γλάρους.

Οι εξορμήσεις του Σαββατοκύριακου είναι μια δραστηριότητα που απευθύνεται σε όλες τις ηλικίες και δεν πρέπει να χάσει καμιά οικογένεια ή παρέα με παιδιά! Βρισκόμαστε στη φύση, σε περιοχές με εξαιρετικό οικολογικό ενδιαφέρον, και μέσα από μια διασκεδαστική εκδρομή μικροί και μεγάλοι εξερευνούν, ανακαλύπτουν και αγαπούν τη φύση του τόπου μας.

 

Νέα εξόρμηση

Την επόμενη Κυριακή (13/2) στις 11:00 ανανεώνουμε το ραντεβού μας με τα πουλιά του χειμώνα στην Αλυκή Πολυχνίτου και το Αλυκούδι. Λόγω του περιορισμένου πλήθους συμμετεχόντων (12), δηλώστε έγκαιρα τη συμμετοχή σας στο 22510-47033.

Περισσότερα για τους υγροτόπους της Λέσβου στον ιστότοπο του ΚΠΕΝ Καλλονής: https://www.lesvosbirds.gr/el/ygrotopoi και τη σελίδα του στο Facebook.

Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επισκεφτείτε τους ιστοτόπους του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου και του Γεωπάρκου Λέσβου www.lesvosmuseum.gr, www.petrifiedforest.gr, www.lesvosgeopark.gr και τις σελίδες τους στο Facebook. Τηλέφωνα επικοινωνίας 22510-47033, 22530-54434 και e-mail: lesvospf@otenet.gr.