Έξαρση κρουσμάτων κορονοιου σε σχολεία της Λέσβου- Να ληφθούν έκτακτα μέτρα ζητά η Ένωση Γονέων



Ανακοίνωση από την Ένωση συλλόγων και κηδεμόνων του Δήμου Μυτιλήνης

Με έντονη ανησυχία παρακολουθούμε την  δραματική αύξηση των κρουσμάτων Covid στα σχολεία (σε τριψήφια νούμερα στο νησί μας )  με συνέπεια να υπολειτουργούν τα σχολεία λόγω της αναγκαστικής απουσίας όσων μαθητών (και εκπαιδευτικού προσωπικού ) νοσούν .

      Με προγενέστερα έγγραφα μας είχαμε γίνει δυστυχώς προάγγελοι της τωρινής κατάστασης και είχαμε ζητήσει να προχωρήσετε σε ενέργειες ώστε να μην φτάσουμε στα τωρινά δεδομένα .

  Στο υπ’ αριθμού  90/ 12-11-2021 έγγραφό μας προς εσάς είχαμε ζητήσει ως ελάχιστα μέτρα τα εξής

1 )        Στις περιπτώσεις επιβεβαιωμένου κρούσματος σε σχολική μονάδα  εκτός από τις χαρακτηρισμένες στενές επαφές με βάση τις οδηγίες του Ε.Ο.Δ.Υ.   να δίνεται η δυνατότητα (με την συναίνεση των γονέων ) για δωρεάν Rapid Test σε όλους τους μαθητές του τμήματος  .

2)         Να υπάρχει ξεχωριστό κλιμάκιο του Ε.Ο.Δ.Υ. για να διενεργεί τα TEST  (με την συναίνεση των γονέων ) στα σχολεία που υπάρχουν επιβεβαιωμένα  κρούσματα 

3)         Να εφαρμοσθούν και στα σχολεία τα υγειονομικά πρωτόκολλα για τους κλειστούς χώρους  που ισχύουν για όλες τις δραστηριότητες (αθλητικές ,εμπορικές , κοινωνικές ,πολιτιστικές κ.α. ) και αφορούν τα m2 ανά άτομο .

      Το μόνο που εφαρμόσθηκε από την πλευρά σας μετά από αρκετό καιρό ήταν η δυνατότητα διενέργειας δωρεάν Rapid Test ,για όλους του μαθητές του τμήματος στο οποίο υπήρχε κρούσμα , στις δομές υγείας που έχουν ορισθεί για αυτό το σκοπό .

Όμως και σε αυτή την περίπτωση πρέπει να υπάρξουν περισσότερα σημεία διενέργειας Rapid Test ή να υπάρξουν περισσότερα εξωτερικά κλιμάκια που να επισκέπτονται σε ημερήσια βάση τα σχολεία ,  διότι στις υπάρχουσες δομές παρατηρείται συνωστισμός και παραμονή αρκετής ώρας σε εξωτερικούς χώρους και όταν οι καιρικές συνθήκες είναι άσχημες πολλοί γονείς με μικρά παιδιά αναγκάζονται να πάνε σε φαρμακεία και να πληρώσουν για τα αναγκαία Rapid Test.

        Γιατί δεν εφαρμόζεται τα ίδια υγειονομικά πρωτόκολλα για τους κλειστούς χώρους και στα σχολεία όπως σας έχουμε προτείνει , ιδίως τώρα που αποδείχθηκε ότι η διασπορά στα σχολεία είναι η ίδια αν όχι και μεγαλύτερη , όπως σε όλες τις άλλες δραστηριότητες ( 26 μαθητές και 1-2 καθηγητές σε μία τάξη από 20-30 Μ2  !!!! ) ;

        Αλυσιδωτή αντίδραση αποτελεί  η μεταφορά των κρουσμάτων από τους μαθητές προς τους γονείς και τα υπόλοιπα μέλη της οικογένειας τους  . Το αντίστοιχο συμβαίνει και από το εκπαιδευτικό προσωπικό.

        Ζητάμε τις άμεσες ενέργειες σας , διότι κινδυνεύουν τα παιδιά μας και οι οικογένειές μας  .