Συνεχίζεται η τραγωδία- Δύο ακόμα νεκροί ομογενείς στο χωριό Σαρτανά της Ουκρανίας- Στους 12 οι νεκροί ΈλληνεςΑκόμη δύο Έλληνες ομογενείς έχασαν τη ζωή τους στο χωριό Σαρτανά της περιφέρειας της Μαριούπολης στην Ουκρανία ενώ τουλάχιστον τέσσερις έχουν τραυματιστεί, όπως μετέδωσε το MEGA.

Περισσότεροι από 80 άνθρωποι έχουν πάει στο Ελληνικό Προξενείο στη Μαριούπολη από το συγκεκριμένο χωριό, όπου το ελληνικό στοιχείο είναι πολύ έντονο, καθώς κατοικούν εκεί περίπου 8.000 ομογενείς από τους συνολικά 10.000 κατοίκους.

Σύμφωνα με τον δήμαρχο της Μαριούπολης, το αεροσκάφος που έκανε τις ρίψεις οβίδων στην περιοχή χτες το βράδυ και σήμερα το πρωί έχει εξουδετερωθεί από τις ουκρανικές δυνάμεις.

Η Μαριούπολη πολιορκείται για πέμπτη ημέρα από βορρά και δύση.


Είχε εκκενωθεί το χωριό

Xθες Κυριακή το χωριό Σαρτανά στην ανατολική Ουκρανία όπου σκοτώθηκαν Έλληνες ομογενείς εκκενώθηκε. Θυμίζουμε ότι οι επιθέσεις που οδήγησαν στον θάνατο 10 ομογενών έγιναν τόσο στο χωριό Σαρτανά, όσο και στο χωριό Μπουγάς, το οποίο βρίσκεται 70 χιλιόμετρα βόρεια της Μαριούπολης.

Η είδηση για την εκκένωση έγινε γνωστή στην τηλεδιάσκεψη που είχε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας.

Ο Έλληνας ΥΠΕΞ είχε τηλεδιάσκεψη με τον αποσπασμένο στο Γενικό Προξενείο Μαριούπολης Πρέσβη Φραγκίσκο Κωστελλένο, τον Γενικό Πρόξενο Μανώλη Ανδρουλάκη και τον Γενικό Πρόξενο στην Οδησσό Δημήτρη Δόχτση.

Σκοπός της τηλεδιάσκεψης ήταν να υπάρξει ενημέρωση για τις τελευταίες εξελίξεις, καθώς και για τις δυνατότητες αρωγής προς τους Έλληνες πολίτες και τους ομογενείς στην Ουκρανία.


Το ζήτησε ο δήμαρχος

Στην εν λόγω τηλεδιάσκεψη ο Γενικός Πρόξενος στη Μαριούπολη ενημέρωσε ότι ο Δήμαρχος του χωριού Σαρτανά ζήτησε από τον πληθυσμό του χωριού να το εκκενώσει και να μετακινηθεί στην Μαριούπολη, η οποία βρίσκεται περίπου δέκα χιλιόμετρα μακριά.

Ο υπουργός Εξωτερικών εξέφρασε στους ανωτέρω την ευγνωμοσύνη του για το έργο που συντελούν και υπογράμμισε ότι θα συνεχίσει να βρίσκεται σε διαρκή επικοινωνία μαζί τους, δεδομένου ότι η ασφάλεια και η προστασία των Ελλήνων πολιτών και Ομογενών αποτελεί ύψιστη προτεραιότητα για τη χώρα μας.

Παρούσα στην τηλεδιάσκεψη ήταν και η Πρέσβης στο Βουκουρέστι Σοφία Γραμματά, η οποία έχει αναλάβει τον συντονισμό της υποδοχής πολιτών που έρχονται στην Μολδαβία και την Ρουμανία από την Ουκρανία.

Πηγή in.gr