Εναντίον της Δομής στην Λέσβο οι πολίτες- Τι δείχνουν τα αποτελέσματα της δημοσκόπησης του LesvosPost



Ολοκληρώθηκε χτες τα μεσάνυχτα η διαδικτυακή δημοσκόπηση που πραγματοποίησε τις τελευταίες 7 ημέρες το Lesvospost με θέμα τις εξελίξεις στο μεταναστευτικό, καταγράφοντας τις απόψεις των πολιτών. 

Για πρώτη φορά σε μια δημοσκόπηση, τίθενται προς κρίση και σε ερώτημα και τα τέσσερα ενδεχόμενα που αφορούν τις δομές με το αποτέλεσμα να είναι ξεκάθαρο ως προς το τι θέλει ο Λεσβιακός λαός. 

Στην δημοσκόπηση ψήφισαν συνολικά 1.857 άτομα, αριθμός πολύ μεγάλος, αν αναλογιστεί κανείς πως συνήθως στις δημοσκοπήσεις ο αριθμός των συμμετεχόντων είναι γύρω στους 1000-1300 άτομα, ενώ αξίζει να σημειωθεί, για την εγκυρότητα της δημοσκόπησης, ότι κάθε χρήστης μπορούσε να ψηφίσει μια μόνο φορά από το κινητό ή τον υπολογιστή του, κάτι που αποκλείει σε μεγάλο βαθμό την μαζική ψήφο και την διαστρέβλωση του αποτελέσματος. 

Η δημοσκόπηση πραγματοποιήθηκε μέσω της έγκυρης διαδικτυακής εταιρείας δημοσκοπήσεων Crowdsignal. 

-Καμία δομή το 61.60%

Η ερώτηση αφορούσε την Λέσβο και ήταν τι επιθυμείτε να γίνει στο μεταναστευτικό. 

Οι τέσσερις εναλλακτικές απαντήσεις ήταν 

α) Καμία Δομή στην Λέσβο

β) Να κατασκευαστεί η δομή στην Βάστρια

γ) Κέντρο Καταγραφής και Ταυτοποίησης 500 ατόμων, 

δ) Να παραμείνει η δομή στο Μαυροβούνι

Το αποτέλεσμα ήταν σαρωτικό υπέρ της Καμίας δομής στην Λέσβο, καθώς το 61,60%, ήτοι 1.144 πολίτες, δεν θέλουν να υπάρχει δομή στο νησί, κάτι που με τα σημερινά δεδομένα είναι πλέον εφικτό να συμβεί. 


Υπό άλλες συνθήκες και πριν από μερικούς μήνες, με 20 και 25 χιλιάδες μετανάστες στο νησί, το Καμία δομή έμοιαζε και ήταν ουτοπικό, ωστόσο σήμερα με μόλις 1500 μετανάστες στη Λέσβο, είναι πολύ εύκολο να συμβεί, αρκεί φυσικά να υπάρξει η πολιτική βούληση από πλευράς της Κυβέρνησης. 

Με αυτό το σκεπτικό προφανώς η πλειοψηφία των πολιτών δείχνει ότι δεν επιθυμεί δομή στο νησί, αναζητά την επιστροφή στην κανονικότητα και δείχνει ότι παραμένει σταθερή στην άποψη που είχε εκφράσει και στην μεγάλη συγκέντρωση που είχε γίνει στην προκυμαία προ δυο ετών. 

Στην δεύτερη θέση, πολύ μακριά από την πρώτη, βρίσκεται η επιλογή της κατασκευής δομής στην Βάστρια, με ποσοστό 18.52% και 344 πολίτες να συμφωνούν με αυτή την εξέλιξη.

Το ποσοστό προφανώς και δεν αντικατοπτρίζει τα ποσοστά που παρουσιάζονταν μέχρι σήμερα σε άλλες δημοσκοπήσεις, καθώς οι εναλλακτικές απαντήσεις ήταν περισσότερες εδώ και σαφώς ο κόσμος δεν κλήθηκε να απαντήσει μεταξύ δυο απαντήσεων εκ των οποίων η μια θα ήταν σίγουρα επικρατέστερη έτσι όπως τίθεντο το ερώτημα. Πάντως το 18.52% δεν είναι και μικρό ποσοστό για την Βάστρια καθώς τόσο ο Δήμος Μυτιλήνης όσο και τα κυβερνητικά στελέχη στο νησί, έχουν ταχθεί υπέρ ενώ υπέρ τάσσονται και οι Πρόεδροι των όμορων χωριών γύρω από το Μαυροβούνι. 

Στην τρίτη θέση ακολουθεί το Κέντρο Καταγραφής και Ταυτοποίησης 500 ατόμων, με ποσοστό 14,86% και 276 ψήφους, ενώ το να παραμείνει η δομή στο Μαυροβούνι, είναι η τελευταία επιλογή με ποσοστό μόλις 5,01% και 93 ψήφους. 

Αν τα δει αθροιστικά κανείς τα ποσοστά, εναντίον της Βάστριας τίθεται ένα ποσοστό πάνω από 80%, ενώ αν αποκλείσουμε το Μαυροβούνι, το 75 % των Λέσβιων πολιτών δεν επιθυμεί δομή αλλά στην καλύτερη περίπτωση ένα Κέντρο Καταγραφής και Ταυτοποίησης.

Αξίζει να σημειώσουμε ότι η δημοσκόπηση αυτή δεν έγινε με επιστημονικά κριτήρια αφορά τους αναγνώστες του lesvospost.com που επέλεξαν να ψηφίσουν και φυσικά σε καμιά των περιπτώσεων δεν μπορεί να υπολογιστεί σαν εργαλείο, για την αποκομιδή ασφαλών συμπερασμάτων.