Από την Τάφρο του Βορείου Αιγαίου η ισχυρή δόνηση στην ΧαλκιδικήΣε ένα από τα μεγαλύτερα ρήγματα του ελλαδικού χώρου, την Τάφρο του Βορείου Αιγαίου, αποδίδεται ο ισχυρός σεισμός που σημειώθηκε, το μεσημέρι της Κυριακής, ανοιχτά της Χαλκιδικής.

H σεισμική δόνηση ήταν μεγέθους 5,4 Ρίχτερ σε απόσταση 137 χλμ νοτιοανατολικά της Θεσσαλονίκης, στον θαλάσσιο χώρο νοτίως της Χαλκιδικής.

Μιλώντας στο in.gr o Δρ Γεράσιμος Παπαδόπουλος, Διευθυντής Ερευνών Σεισμολογίας, υποστήριξε πως προέρχεται από τη λεγόμενη Τάφρο του Βορείου Αιγαίου, η οποία αποτελεί και συνέχεια του ιδιαίτερα σεισμογενούς ρήγματος της Βόρειας Ανατολίας.

Μάλιστα, το εν λόγω ρήγμα έχει δώσει στο παρελθόν ισχυρότατους σεισμούς, μεταξύ των οποίων και ο καταστροφικός σεισμός 7,5 Ρίχτερ του 1905, ο οποίος έγινε στη μύτη της χερσονήσου του Άθω.

Σύμφωνα με τον κ. Παπαδόπουλο, αναμένονται μετασεισμοί με τους ειδικούς να παρακολουθούν το φαινόμενο.

Η σεισμική δόνηση, όπως είπε, έγινε αισθητή σε μεγάλο μέρος της χώρας, με την Αττική να συγκαταλέγεται στις περιοχές που ταρακουνήθηκαν.


Καθησυχαστικός ο Ευ. Λέκκας

Καθησυχαστικός εμφανίστηκε, από την πλευρά του, ο καθηγητής Δυναμικής Τεκτονικής, Εφαρμοσμένης Γεωλογίας & Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών, Ευθύμιος Λέκκας, για τον σεισμό των 5,4 Ρίχτερ ανοιχτά της Χαλκιδικής.

Ο κ. Λέκκας, μιλώντας στο in.gr, ανέφερε πως ο σεισμός σημειώθηκε πάνω στο ρήγμα της Ανατολίας.

Πρόσθεσε πως είναι πιθανό ο σεισμός να δώσει τις επόμενες ώρες κι άλλους μετασεισμούς, ενώ τόνισε πως έγινε ιδιαίτερα αισθητός λόγω της ενέργειας που απελευθερώθηκε.


Είχε μεγάλη διάρκεια

Μιλώντας στο in.gr μοναχός του Αγίου Όρους, τόνισε πως προς το παρόν δεν υπάρχουν αναφορές για ζημιές αλλά δεν είχε πληροφόρηση για όλες τις μονές.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η σεισμική δόνηση έγινε ιδιαίτερα αισθητή, ενώ ήταν διάρκειας περίπου 7-8 δευτερολέπτων.


«Ήταν πάρα πολύ έντονος και είχε διάρκεια»

Ο δήμαρχος Σηθωνίας, Πάρης Ντέμπλας, μίλησε στο thesstoday.gr και έκανε λόγο για «πάρα πολύ έντονο σεισμό», ο οποίος είχε και διάρκεια.

«Ήταν πάρα πολύ έντονος ο σεισμός και είχε διάρκεια. Έγινε αισθητός σε όλο τον δήμο Σιθωνίας, από τη Συκιά έως τον Μαρμαρά και τη Νικήτη» επεσήμανε.

Ξεκαθάρισε πως δεν έχουν καταγραφεί ζημιές, ενώ υπογράμμισε ότι η ισχυρή σεισμική δόνηση επηρέασε όλο τον δήμο του.

«Έως τώρα δεν έχει αναφερθεί κάποια ζημιά σε κτήριο ή τραυματισμοί» είπε, ειδικότερα, και κατέληξε αναφέροντας πως οι μηχανισμοί του δήμου θα κινητοποιηθούν εάν κριθεί απαραίτητο.

Πηγή in.gr