Είναι έτοιμες οι πολιτικές προστασίες των δήμων της Λέσβου και της περιφέρειας Β. Αιγαίου για τον επερχόμενο χιονιά;


Σε πλήρη ετοιμότητα τίθενται και αυτή τη φορά οι Υπηρεσίες των Δήμων της Λέσβου και της περιφέρειας Β. Αιγαίου, ενόψει του επερχόμενου κύματος κακοκαιρίας που αναμένεται να φέρει χιόνια ακόμα και στην Μυτιλήνη, από το απόγευμα του Σαββατου.

Σύμφωνα με τις προβλέψεις, το πρώτο κύμα χιονοπτώσεων αναμένεται το απόγευμα του Σαββάτου, ημέρα κατά την οποία δεν αποκλείεται να έχουμε παροδικές χιονοπτώσεις αλλά με μικρές εντάσεις, κάτι που δεν θα αλλάξει τις βραδινές ώρες.

Από τα ξημερώματα της Κυριακής, αναμένουμε σημαντική ένταση των φαινομένων με έντονες χιονοπτώσεις τόσο μέσα στην πόλη της Μυτιλήνης, όσο και στα ορεινά- ημιορεινά με εξασθένηση από το μεσημέρι της Δευτέρας και έπειτα, ενώ οι χαμηλές θερμοκρασίες, οι οποίες θα φτάσουν έως και -6 βαθμούς Κελσίου, αναμένεται ότι θα διατηρηθούν τουλάχιστον μέχρι τις 30 Ιανουαρίου.

Ως εκ τούτου, αυτό που θα απασχολήσει ιδιαίτερα την Πολιτική Προστασία, είναι ο παγετός ο οποίος θα έχει διάρκεια αρκετών ημερών και στόχος είναι να μην υπάρξουν ατυχήματα και να αποφευχθούν τα προβλήματα.

Σε περίπτωση εγκλωβισμού αυτοκινήτου σε δύσκολες συνθήκες, σε κάθε περίπτωση ο οδηγός θα πρέπει να παραμείνει στο αυτοκίνητο, αν μπορέσει να μετακινηθεί στο δεξιό μέρος του δρόμου και να καλέσει σε βοήθεια, είτε το 100 -Τροχαία και Ελληνική Αστυνομία, είτε το 199 –Πυροσβεστική

Οι πολίτες μπορούν να ενημερώνονται για επικείμενα έντονα καιρικά φαινόμενα και να λαμβάνουν οδηγίες αυτοπροστασίας μέσω της ιστοσελίδας της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, www.civilprotection.gr.

Επισημαίνεται ότι δήμοι και περιφέρεια Β. Αιγαίου σύμφωνα με πληροφορίες μας διαθέτουν επαρκή ποσότητα άλατος, η οποία είναι αποθηκευμένη σε διάφορα σημεία της Λέσβου για την αντιμετώπιση τυχόν αναγκών που θα παρουσιαστούν στο οδικό δίκτυο.

Οι δήμοι έχουν ήδη ενημερώσει τις δημοτικές ενότητες και τους κοινοτάρχες τι πρέπει να κάνουν, ενώ οι κτηνοτρόφοι θα πρέπει να ακολουθήσουν τις οδηγίες της Πολιτικής Προστασίας και να έχουν ήδη εφοδιαστεί, με τροφές και νερό για τα ζώα, για 10 ημέρες.

Θα πρέπει να σημειωθεί εδώ, ότι, στην ευθύνη της Περιφέρειας είναι η αντιμετώπιση κλεισίματος δρόμων εθνικού και περιφερειακού επιπέδου, ενώ εντός των οικισμών και των πόλεων, την ευθύνη έχουν οι Δήμοι.

Δήμος Δυτικής Λέσβου και Δήμος Μυτιλήνης αναμένεται ανάλογα με την εξέλιξη των φαινομένων να ανοίξουν και θερμαινόμενες αίθουσες στα δημοτικά διαμερίσματα.

Σημαντικό ζήτημα, βεβαίως, εκτός από τις δράσεις των δήμων και της περιφέρειας ειναι και η συνεργασία των πολιτών.

Στελέχη της πολιτικής προστασίας τόνισαν στο LesvosPost πως θα πρέπει να μειωθεί η κυκλοφορία των οχημάτων, αν αυτή δεν είναι απαραίτητη κατά την εξέλιξη των φαινομένων.

Στο ίδιο επίπεδο, τα στελέχη της πολιτικής προστασίας που μίλησαν στο LesvosPost κάνουν έκκληση στους πολίτες  να μη σταθμεύουν τα οχήματα στις γωνίες των δρόμων και σε στενούς δρόμους, προκειμένου να μπορούν να κινούνται άνετα τα εκχιονιστικά των Δήμων και της περιφέρειας..

Επίσης, προτείνεται η συνεργασία όλων, και με την ελαχιστοποίηση της κίνησης των πεζών και δη των ηλικιωμένων, καθώς ο επερχόμενος παγετός δημιουργεί μέγιστα προβλήματα.