Γ. Μπουρνούς: Ο Ελληνικός Στρατός «υπεργολάβος» οδοποιίας στην Βαστρια;


Κοινοβουλευτική ερώτηση στον Υπουργό Εθνικής Άμυνας, Νίκο Παναγιωτόπουλο, κατέθεσε ο Βουλευτής Ν. Λέσβου, Γιάννης Μπουρνούς, σχετικά με τις καταγγελίες της Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα Λέσβου, σύμφωνα με τις οποίες μηχανήματα του Ελληνικού Στρατού και συγκεκριμένα της 98 ΑΔΤΕ πραγματοποίησαν έργα οδοποιίας για τη νέα Κλειστή Ελεγχόμενη Δομή στη θέση Βάστρια.

Την ερώτηση συνυπέγραψε ο Τομεάρχης Άμυνας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Θεόδωρος Δρίτσας.

Εκτός από την προφανή μη αρμοδιότητα του Ελληνικού Στρατού για μια τέτοια ενέργεια επ’ ωφελεία ιδιωτικής τεχνικής εταιρείας, στην ερώτηση επισημαίνεται το καθόλου επιθυμητό ενδεχόμενο, ιδίως για ένα ακριτικό νησί, τα μηχανήματα της 98 ΑΔΤΕ να βρεθούν απέναντι σε διαμαρτυρόμενους πολίτες, καθώς η νέα δομή συναντά τις σφοδρές αντιδράσεις των κατοίκων.

Ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας ερωτάται αν η 98 ΑΔΤΕ έχει δικαίωμα να πραγματοποιεί τέτοια έργα και αν έχει υπάρξει σχετική εντολή του Υπουργείου, αλλά και «πώς προτίθεται να ελέγξει τις δραστηριότητες της Στρατιωτικής Διοίκησης της Λέσβου, ώστε αυτή να περιορίζεται σε έργα αρμοδιότητάς της, δηλαδή έργα ενίσχυσης της ασφάλειας και άμυνας της Λέσβου, ώστε να μην έρχεται σε αντιπαράθεση με τους κατοίκους του ακριτικού νησιού».

 

 

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης:

 

Αθήνα, 7 Ιανουαρίου 2021

ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας

                       

ΘΕΜΑ: Ο Ελληνικός Στρατός υπεργολάβος  οδοποιίας;

Σύμφωνα με καταγγελίες της Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα Λέσβου που δημοσιεύτηκαν στον τοπικό τύπο της Λέσβου, στις 3 Ιανουαρίου 2022 πραγματοποιήθηκαν έργα οδοποιίας για τη νέα Κλειστή Ελεγχόμενη Δομή Λέσβου στη θέση Βάστρια, και μάλιστα από μηχανήματα του Ελληνικού Στρατού και συγκεκριμένα της 98 ΑΔΤΕ, δηλαδή της στρατιωτικής διοίκησης Λέσβου.

Εκτός από την προφανή μη αρμοδιότητα του Ελληνικού Στρατού να προβεί σ’ αυτή την ενέργεια επ’ ωφελεία ιδιωτικής τεχνικής εταιρείας γεννιούνται και άλλα ζητήματα.

Κι αυτό διότι υπάρχει πάντα το ενδεχόμενο τα μηχανήματα του Ελληνικού Στρατού να βρεθούν απέναντι σε διαμαρτυρόμενους πολίτες, καθώς η νέα δομή συναντά τις σφοδρότατες αντιδράσεις των κατοίκων του νησιού. Είναι άραγε αυτό ένα επιθυμητό ενδεχόμενο και μάλιστα για ένα ακριτικό νησί;

 

Με βάση τα παραπάνω, ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός:

1)         α) Έχει δικαίωμα η 98 ΑΔΤΕ να πραγματοποιεί έργα οδοποιίας για τα οποία δεν έχει καμία αρμοδιότητα; β) Έχει υπάρξει σχετική εντολή του Υπουργείου;

2)         Πώς προτίθεται να ελέγξει τις δραστηριότητες της 98 ΑΔΤΕ, ώστε αυτή να περιορίζεται σε έργα αρμοδιότητάς της, δηλαδή έργα ενίσχυσης της ασφάλειας και άμυνας της Λέσβου ώστε να μην έρχεται σε αντιπαράθεση με τους κατοίκους του ακριτικού νησιού;

 

Οι ερωτώντες Βουλευτές

Μπουρνούς Ιωάννης

Δρίτσας Θεόδωρος