Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων Δ.Σ Αγιάσου «Χωρίς κανένα ουσιαστικό μέτρο προστασίας άνοιξαν σχολεία»


Ανακοίνωση από τον Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων Δημοτικού Σχολείου Αγιάσου

 

Ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων Δημοτικού Σχολείου Αγιάσου καταγγέλει την κυβέρνηση που έτι μία φορά αρνείται να αφουγκραστεί τις ανησυχίες μας και ανοίγει τα σχολεία στις 10 Ιανουαρίου χωρίς κανένα ουσιαστικό μέτρο προστασίας μαθητών και εκπαιδευτικών.

Πολλοί γονείς αναρωτιούνται γιατί ενώ πέρισυ με 8.000 κρούσματα τα σχολεία έκλειναν και τα μαθήματα γίνονταν με τηλεκπαίδευση, φέτος με 50.000 κρούσματα τα σχολεία ανοίγουν κανονικά.

Η συμφωνία με το Υπουργείο Παιδείας και τη Cisco αφήνει τα παιδιά μας χωρίς πλατφόρμα για τηλεκπαίδευση. Στο σημείο αυτό να τονίσουμε πως σε καμία περίπτωση η δια ζώσης εκπαίδευση δεν αντικαθίσταται απ' την τηλεκπαίδευση και δεν επιθυμούμε να καθιερωθεί. Θα μπορούσε όμως να υπάρχει αυτή η δυνατότητα για μία-δύο εβδομάδες λόγω της έξαρσης της πανδημίας, ή σε περιόδους χιονόπτωσης που συμβαίνει συχνά στο χωριό μας. Με πολύ απλά λόγια δεν υπάρχει πλατφόρμα για τηλεκπαίδευση για έκτακτες περιπτώσεις μετά το σκάνδαλο της προστασίας των προσωπικών δεδομένων και το ελληνικό κράτος δε μερίμνησε γι αυτό.

Αντ' αυτού η κυβέρνηση εγκληματικά αποφασίζει να ανοίξει τα σχολεία, αφήνοντας εκτεθειμένους μαθητές και εκπαιδευτικούς παρά τις αντιδράσεις των ειδικών. Και σα να μη συμβαίνει αυτό, το προσωπικό καθαριότητας αποτελείται από μόνο ένα μόνιμο άτομο καθώς και ακόμα ένα αλλά με σύμβαση ορισμένου χρόνου και δεν είναι επαρκές ώστε να υπάρχει δυνατότητα απολύμανσης όλων των χώρων του σχολείου τόσο τακτικά όσο απαιτούν οι υγειονομικοί κανόνες.

Την ίδια στιγμή που οι άριστοι της κυβέρνησης χρησιμοποιούν τον όρο “ατομική ευθύνη” καλώντας τους γονείς να βάλουν το χέρι βαθιά στην τσέπη (rapid και μοριακά τεστ, μάσκες) και αρχίζουν να κάνουν λόγο ακόμη και για υποχρεωτικό εμβολιασμό των παιδιών, αρνούνται κάθε κρατική ευθύνη. Στοιβάζουν τα παιδιά μας σε 18 ή σε 20 ανά τμήμα ενώ στο σχολείο μας υπάρχουν αρκετές διαθέσιμες αίθουσες αλλά όχι αρκετοί δάσκαλοι, δηλαδή όχι επαρκές διδακτικό προσωπικό.

Σαν σύλλογος, κάναμε αίτημα στις 15 Νοεμβρίου του 2021 στον ΕΟΔΥ για διενέργεια rapid test μαθητών αλλά δε λάβαμε ποτέ κάποια απάντηση.

Στις 20 Δεκεμβρίου, κλιμάκιο του ΕΟΔΥ, ήρθε στο πολυδύναμο ιατρείο του χωριού και αποχώρησε χωρίς να διενεργήσει κανένα τεστ λόγω έλλειψης χώρου για τη διενέργειά τους. Ανεξάρτητα όμως από αυτό, τα ανήλικα παιδιά, δεν είναι σε θέση να αφήσουν το χώρο του σχολείου χωρίς τη συνοδεία των γονέων τους για να μετακινηθούν έξω από το σχολείο προς το χώρο του πολυδύναμου ιατρείου.

Για το λόγο αυτό και δεδομένου ότι αρκετοί γονείς δε μπορούν να εγκαταλείψουν την εργασία τους και να συνοδέψουν τα παιδιά, είχαμε ζητήσει εξ' αρχής να διεξαχθεί ο έλεγχος εντός του σχολείου, πράγμα το οποίο δεν έγινε ποτέ.

Τέλος, στο αίτημά μας προς το Δήμο Μυτιλήνης και τη Σχολική Επιτροπή σχετικά με το σχολικό τροχονόμο, λάβαμε μόνο υποσχέσεις πως θα το φροντίσουν στο νέο έτος και πως θα το δουν στον προϋπολογισμό του 2022. Καμία επίσημη απάντηση δηλαδή, εκτός από προφορικές υποσχέσεις.

 

Απαντάμε λοιπόν στους αρμόδιους πως:

Δε θα επιτρέψουμε να τεθούν άλλο σε κίνδυνο τα παιδιά και οι εκπαιδευτικοί και ως συνέπεια οι οικογένειές μας.

Δε δεχόμαστε τον υποχρεωτικό εμβολιασμό των παιδιών από τη στιγμή που δεν είναι επιστημονικά τεκμηριωμένος. Με την υγεία των παιδιών μας δεν αστειευόμαστε και δε ρισκάρουμε.

 

Απαιτούμε εδώ και τώρα:


Αραίωση των μαθητών ανά τάξη.

Άμεση πρόσληψη μόνιμου και επαρκούς εκπαιδευτικού και βοηθητικού προσωπικού.

Μαζικά, δωρεάν και επαναλαμβανόμενα τεστ στα σχολεία με ευθύνη του ΕΟΔΥ, δωρεάν rapid, μοριακά τεστ και ειδικές μάσκες.

Καμπάνια εμβολιασμού μέσα στα σχολεία και μόνο εφόσον είναι επιστημονικά τεκμηριωμένη.

 

Καλούμε όλα τα μέλη της σχολικής κοινότητας καθώς επίσης και τους συγχωριανούς μας να μπούμε όλοι μαζί μπροστά στη διεκδίκηση των παραπάνω.