ΒΙΝΤΕΟ: Νέα πρόκληση του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών κατά της Ελλάδας

ΠΗΓΗ MEGA TV

Την πεπατημένη των προκλήσεων εξακολουθεί να βαδίζει η Άγκυρα, διαστρέφοντας την πραγματικότητα.

Το 2022 μπήκε αισιόδοξα μεν αλλά χωρίς καμιά αλλαγή δε στην επιθετική ρητορική εκ μέρους της Τουρκίας, η οποία δια στόματος του εκπροσώπου του Υπουργείου Εξωτερικών της επιτέθηκε προσωπικά στον έλληνα υπουργό Εξωτερικών Νίκο Δένδια, κόντρα σε κάθε διπλωματική πρακτική, γιατί στη συνάντησή του με τον ομόλογό του της Σαουδικής Αραβίας μίλησε μεταξύ άλλων και για το Casus Belli εκ μέρους της Άγκυρας.

«Η θέση αυτή αποτελεί επιτομή παραλογισμού, απειλείται με πόλεμο η Ελλάδα αν εφαρμόσει το αναφαίρετο δικαίωμά της επέκτασης των χωρικών υδάτων όπως ρητά προβλέπεται από το Διεθνές Δίκαιο», τονίζει ο κ. Δένδιας.

 

«Οι αντιτουρκικές δηλώσεις στις οποίες προβαίνει σχεδόν καθημερινά ο υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας Δένδιας, είναι λαϊκίστικοι ισχυρισμοί αποκομμένοι από την πραγματικότητα οι οποίοι δεν υπηρετούν την ειρήνη και τη σταθερότητα. Αυτή η προκλητική ρητορική δεν συνάδει ούτε με τις σχέσεις καλής γειτονίας, ούτε και με το πνεύμα των Διερευνητικών Συνομιλιών που ξεκινήσαμε ξανά με την Ελλάδα», λέει ο Τανζού Μπιγκλιτς, εκπρόσωπος τουρκικού ΥΠΕΞ.

Η Αθήνα αντέδρασε έντονα υπενθυμίζοντας τις συνεχείς επιθέσεις εκ μέρους της Άγκυρας εναντίον του Πρωθυπουργού και του Υπουργού Εξωτερικών.

«Είναι οξύμωρο ότι η χώρα που συστηματικά τις τελευταίες ημέρες έχει προβεί σε σειρά επιθετικών δηλώσεων, μέσω κυβερνητικών αξιωματούχων της, οι οποίοι απειλούν ευθέως την Ελλάδα και αμφισβητούν ακόμη και την εδαφική κυριαρχία της, να εγκαλεί τη χώρα μας για «προκλητικές δηλώσεις και ενέργειες», σημειώνει ο  Αλέξανδρος Παπαϊωάννου,  εκπρόσωπος του υπουργείου.

Η επίθεση αυτή της κυβέρνησης Ερντογάν ήρθε λίγες μόλις ώρες μετά την απειλή του κυβερνητικού εταίρου του Σουλτάνου για αιματοχυσία στο Αιγαίο.

«Το Αιγαίο ή θα είναι μια θάλασσα ειρήνης και γαλήνης ή το τουρκικό έθνος θα καταγάγει μια νέα νίκη ακόμα και με το αίμα του και τις ζωές του», είπε ο Ντεβλέτ Μπαχτσελί.

Την ίδια ώρα πάντως ο ηγέτης της τουρκικής αντιπολίτευσης Κεμάλ Κιλιντσάρογλου – κατηγορεί ανοιχτά τον Ταγίπ Ερντογάν ότι οδηγεί τη χώρα σε εμφύλιο προκειμένου να πνίξει τις έντονες σε βάρος του διαμαρτυρίες.

 

Η Ελλάδα πάντως συνεχίζει τις ενέργειες θωράκισής της.

Σε μια εβδομάδα εάν δεν υπάρξουν αλλαγές λόγω κορωνοϊου ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας θα βρεθεί στα γαλλικά ναυπηγεία όπου ξεκινούν οι εργασίες για την πρώτη φρεγάτα Μπελαρά που θα κατασκευαστεί για τον ελληνικό στόλο ενώ στην Τανάγρα μπαίνουν στην τελική ευθεία οι προετοιμασίες για την άφιξη των πρώτων έξι μαχητικών Rafale στις 19 Ιανουαρίου.