Στο Αναπτυξιακό Πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης» τέσσερις αγροτικοί δρόμοι της Δυτικής Λέσβου


Την ένταξη στο Αναπτυξιακό Πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης» των τεσσάρων (4) ζωτικής σημασίας για την αγροτική οδοποιία του Δήμου Δυτικής Λέσβου, έργων, ανακοίνωσε ο Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών Στέλιος Πέτσας.

Ειδικότερα, μέσα στα 17 έργα του Προγράμματος που αφορούν την αγροτική οδοποιία συνολικού προϋπολογισμού 47,6 εκ. ευρώ, ο Δήμος Δυτικής Λέσβου εξασφάλισε την ένταξη των αγροτικών δρόμων, με προϋπολογισμό 5.404.680 εκ. ευρώ:

 

·        «Ταξιάρχη», Δημοτικό Σφαγείο Μανταμάδου-Γενί Λιμάνι (1,2 εκ. ευρώ)

·        «Ποταμιάς», Ανεμώτια –Επαρχιακή Οδός Καλλονής Παρακοίλων  (1,3 εκ. ευρώ)

·        «Ταβάρι-Χρούσος» (1,2 εκ. ευρώ)

·        «Λιώτα-Λάψαρνα| (1,8 εκ. ευρώ)


 

 

Αναλυτικότερα οι μελέτες για τους δρόμους που εντάχθηκαν, προβλέπουν:

 

Ο δρόμος του «Ταξιάρχη»

Αντικείμενο της μελέτης  είναι η βελτίωση τμήματος του υφιστάμενου αγροτικού δρόμου από το Δημοτικό Σφαγείο Μανταμάδου με κατεύθυνση τον οικισμό Γενί Λιμάνι της Δ.Ε. Μανταμάδου του Δήμου Δυτικής Λέσβου, συνολικού μήκους 5.300 μέτρων. Η ασφαλτόστρωση του δρόμου θα διευκολύνει την προσέγγιση στους φυσικούς βοσκοτόπους, σε κτηνοτροφικές μονάδες, σε τυροκομική μονάδα, στην παραλία της Λαγκάδας και στον οικισμό Γενί-Λιμάνι. Στο έργο αυτό προβλέπεται και εγκατάσταση δικτύων ύδρευσης που εκτός της προφανούς εξυπηρέτησης των κατοίκων και των επαγγελματιών στον πρωτογενή τομέα, θα συμβάλλει και στην τουριστική ανάδειξη της περιοχής, που επί του παρόντος δεν θεωρείται προσβάσιμη. Ο προϋπολογισμός αυτού του έργου είναι στα 1,2 εκ. ευρώ.


Ο δρόμος της «Ποταμιάς»

Ο δρόμος που έχει χαρακτηριστεί ως εκείνος της «Ποταμιάς» σχεδιάζεται από την Ανεμώτια ως την Επαρχιακή οδό Καλλονής-Παρακοίλων, είναι προϋπολογισμού 1,3 εκ. ευρώ και αποτελεί πάγιο αίτημα πολλών ετών, ειδικά εκ μέρους των αγροτών και των κτηνοτρόφων των χωριών. Αντικείμενο της μελέτης είναι η βελτίωση τμήματος του υφιστάμενου αγροτικού δρόμου από το 4ο χλμ της Επαρχιακής οδού Καλλονής-Παρακοίλων  με κατεύθυνση τον οικισμό Ανεμώτια, συνολικού μήκους 8.710 μέτρων. Το έργο θα διευκολύνει την προσέγγιση στους φυσικούς βοσκοτόπους, σε κτηνοτροφικές μονάδες, σε αγροκτήματα, σε ελαιοκτήματα και κυρίως του οικισμού Ανεμώτιας με αυτόν της Καλλονής.


Ο δρόμος «Ταβάρι-Χρούσος»

Αντικείμενο της μελέτης είναι η βελτίωση του τμήματος του υφιστάμενου αγροτικού δρόμου από τον παραθεριστικό οικισμό Ταβάρι ως τον τουριστικό Χρούσο της δημοτικής ενότητας Ερεσού, συνολικού μήκους 2.500 μέτρων και προϋπολογισμού 1,2 εκ. ευρώ.

 

Ο δρόμος «Λιώτα-Λάψαρνα»

Στο ίδιο πρόγραμμα υποβάλλεται και η πρόταση για τη διαμόρφωση/ασφαλτόστρωση του δρόμου από τη Λιώτα στα Λάψαρνα, συνολικού μήκους 5.500 μέτρων, με συνολικό προϋπολογισμό 1,8 εκ. ευρώ.

 

Ο Δήμαρχος Δυτικής Λέσβου Ταξιάρχης Βέρρος, δήλωσε για την εξέλιξη αυτή:

«Πρόκειται για μία από τις πιο σημαντικές παρεμβάσεις της δημοτικής μας αρχής. Είναι τέσσερις χαρακτηριστικοί αγροτικοί δρόμοι του Δήμου μας, τους οποίος εξαρχής δουλέψαμε μεθοδικά σε επίπεδο μελετών με απώτερο σκοπό να τους εντάξουμε σε κατάλληλο χρηματοδοτικό πρόγραμμα. Σήμερα είμαστε στην πολύ ευχάριστη θέση να ανακοινώνουμε την επιτυχή ολοκλήρωση των διαδικασιών που μέσα στην πρώτη τετραετία μας, θα μας δώσουν έργα που θα έχουν συμβάλλει να αλλάξουν καθοριστικά τα δεδομένα της Δυτικής Λέσβου. Μιλάμε για δρόμους που δίνουν οριστική λύση στους κτηνοτρόφους και τους αγρότες μας προκειμένου να κατευθύνονται χωρίς προβλήματα στις εκμεταλλεύσεις τους, αλλά και για δρόμους που έχουν αναφορά τον πανέμορφο Χρόυσο, το Ταβάρι, τη Λιώτα και το Γενί Λιμάνι, με ότι αυτό συνεπάγεται για την ενίσχυση της προσέλκυσης των επισκεπτών μας. Θέλω να ευχαριστήσω θερμά τους συνεργάτες μου για το αποτέλεσμα αυτό και πιστεύω ότι η ολοκλήρωση αυτών των έργων, θα αποτελεί μία παρακαταθήκη για τη Δυτική Λέσβο και σημείο αναφοράς για το έργο του Δήμου στα χρόνια που θα ακολουθήσουν. Έρχονται όμως κι άλλες σημαντικές παρεμβάσεις στην Αγροτική οδοποιία με μελέτες που τώρα τελειώνουμε. Υπενθυμίζουμε ότι ήδη έχουν δημοπρατηθεί οι δρόμοι Άγρα - Χίδηρα, Σκουτάρου - Τσιχράντας, Λισβορίου - Σκαμνιούδι και κατασκευάζεται ο δρόμος από Γέφυρα Κρεμαστής μέχρι την Επαρχιακή οδό Καλλονής - Πέτρας, οι 4 τελευταίοι με χρηματοδότηση από το ΠΔΕ της Περιφέρειας Β. Αιγαίου. Ενώ αναμένεται η επαναδημοπράτηση του δρόμου Μανταμάδου - Παληού από τον Δήμο Μυτιλήνης και έχει τελειώσει η μελέτη του δρόμου Καλό Λιμάνι - Αρχαίας Άντισσας για τον οποίο προβλέπεται η χρηματοδότηση από την Περιφέρεια Β. Αιγαίου».