ΒΙΝΤΕΟ: Τα σενάρια για τη διαγραφή επιστρεπτέων προκαταβολών

ΠΗΓΗ MEGA TV

Αυτά είναι τα επικρατέστερα σενάρια για τη διαγραφή των επιστρεπτέων προκαταβολών.

Το πρώτο σενάριο προβλέπει το χάρισμα του συνόλου της  επιστρεπτέας στην εστίαση και μείωση ποσών για τις υπόλοιπες επιχειρήσεις.

Σύμφωνα με το δεύτερο σενάριο, θα μηδενιστούν όλες οι επιστρεπτέες προκαταβολές, με το πιθανότερο να εξαγγελθούν προεκλογικά, ενώ το τρίτο σενάριο κάνει λόγω για περαιτέρω μείωση σε όλους και να μετατεθεί η έναρξη αποπληρωμής.

Όσοι είχαν κάνει ενάρξεις μέχρι την 31/12/2018 καλούνται να επιστρέψουν από το 25% έως το 50% της επιστρεπτέας, ενώ όσοι έκαναν ενάρξεις μετά την 1/1/2019 θα επιστρέψουν το 25% έως 33%.

Η ΑΑΔΕ αφού προχωρήσει στην εκκαθάριση των ποσών που οφείλει κάθε φορολογούμενος θα τα αναρτήσει στον προσωπικό λογαριασμό του στην ψηφιακή πύλη myAADE.

Το ποσά που θα πρέπει να επιστραφούν στο Δημόσιο ανέρχονται συνολικά σε 3,3 δις. ευρώ και είναι κουρεμένα έως και 75%. Όσοι αποφασίσουν να τα εξοφλήσουν εφάπαξ θα κερδίσουν έξτρα έκπτωση 15% με το «κούρεμα» του κρατικού δανείου να φθάνει έως και 78,75%.

Η εφάπαξ πληρωμή παίρνει παράταση μέχρι τις 31 Μαρτίου 2022, ενώ είναι δυνατή και η πληρωμή έως 60 μηνιαίες άτοκες δόσεις. Η πρώτη δόση του ποσού παίρνει παράταση αποπληρωμής μέχρι τις 30 Ιουνίου 2022.