Σχόλιο: Ο Μουτζούρης, η Βαστριά και οι...άλλοι


ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ

Είναι προφανές ότι το 2022 δεν μπήκε και τόσο καλά για την Λέσβο και την Χίο, καθώς εδώ και μερικές ημέρες υπάρχει έντονη κινητικότητα στο θέμα της δημιουργίας των νέων δομών σε Βαστριά και Θόλος.

Μέχρι σήμερα το όλο θέμα είχε μείνει σε θεωρητικό επίπεδο, καθώς η Κυβέρνηση μέσω του αρμόδιου Υπουργού Μετανάστευσης και Ασύλου Νότη Μηταράκη απλά προχωρούσε τις τυπικές διαδικασίες ενώ οι τοπικές κοινωνίες που αντιδρούν στην πλειοψηφία τους στην κατασκευή των δομών και στα δυο νησιά, τηρούσαν στάση αναμονής. Κάποια στιγμή όμως αυτό θα τελείωνε και θα περνάγαμε στην δεύτερη φάση αυτή της πράξης. Η κίνηση χτες από πλευράς του Στρατού να ξεκινήσει έστω και άτυπα τις εργασίες στην Βαστριά, βρήκε αμέσως αντίδραση.

Και η αντίδραση ήταν από τον Περιφερειάρχη Κώστα Μουτζούρη, ο οποίος επικοινώνησε με τον Στρατηγό και τον έθεσε ουσιαστικά προ των ευθυνών του.

Δεν ξέρω αν ισχύει η πληροφορία για παρέμβαση εισαγγελέα με την οποία προειδοποίησε ο Περιφερειάρχης ότι θα απευθυνθεί σε περίπτωση που συνεχιστούν οι εργασίες από το μηχάνημα του Στρατού, ωστόσο το σίγουρο είναι πως η παρέμβαση του ήταν αυτή που σταμάτησε την όλη ιστορία. 

Ο Περιφερειάρχης δείχνει ότι δεν πρόκειται να κάνει πίσω και δεν θα αφήσει όσο περνά από το χέρι του τις δομές στην Λέσβο και στην Χίο να ξεκινήσουν.

Μπορεί ο ίδιος να μην εμφανίζεται προς τα έξω με δηλώσεις, με φανφάρες και να μην θέλει να κάνει «ντόρο» γύρω από την δική του στάση και παρέμβαση. Κάνει αυτό που έχει υποσχεθεί στον κόσμο των νησιών από την μέρα που ανέλαβε, μένει πιστός στις δεσμεύσεις και στις θέσεις του, κινείται, επικοινωνεί, αλλά δεν βγαίνει με ντουντούκα να το διατυμπανίσει.

Το κάνει όταν το απαιτούν οι συνθήκες, σεμνά και ταπεινά όπως χτες γιατί δεν το κάνει για ψηφοθηρικούς λόγους. Πιστεύει πραγματικά ότι οι δομές θα καταστρέψουν τα νησιά και με αυτή την λογική πορεύεται. Κακά τα ψέματα στην Λέσβο ο Μουτζούρης είναι ο μόνος που αντιστέκεται θεσμικά, με ελάχιστη συμπαράσταση. Και αυτό μπορεί κανείς να το διαπιστώσει αν δει την αντίδραση που υπάρχει στην Χίο.

Εκεί που κανονικά λόγω Μηταράκη, θα έπρεπε να συμβαίνει το αντίθετο. Όμως στη Χίο, σύσσωμη τοπική αυτοδιοίκηση, φορείς, σύλλογοι και όλο το νησί είναι απέναντι στις Δομές.

Στην Λέσβο εκτός από τον Μουτζούρη και την πλειοψηφία του Περιφερειακού συμβουλίου ελάχιστοι είναι αυτοί που αντιστέκονται και δεν ξέρω πόσοι θα αντισταθούν όταν έρθει η ώρα των πράξεων. Σε μια στιγμή που η ΝΔ είναι πανίσχυρη κυβερνητικά, έχει τις περισσότερες πιθανότητες να είναι ξανά η επόμενη κυβέρνηση με βάση τις δημοσκοπήσεις, σε μια περίοδο όπου όλοι αναζητούν το χρίσμα και την στήριξη της για τις επερχόμενες Αυτοδιοικητικές εκλογές, σε μια περίοδο όπου στο μεταναστευτικό το χρήμα που πέφτει στα δυο νησιά είναι όχι απλά πολύ αλλά με την σέσουλα, την στιγμή που οι θέσεις εργασίες γύρω από το μεταναστευτικό καθημερινά αυξάνονται, από συνοριοφύλακες, σεκιούριτι, καθαριότητα, κτλ, οι περισσότεροι «βολεύονται» με την σιωπή και για να μην δυσαρεστήσουν πρόσωπα, καταστάσεις και μείνουν εκτός νυμφώνος.

Είτε πολιτικής είτε εργασιακής κτλ. Αυτά ο Μουτζούρης τα έχει λύσει και δεν τον ενδιαφέρουν. Δεν έχει σκοπό πολιτικής καριέρας, μια ακόμη θητεία θέλει να κάνει και να αποχωρήσει , δεν έχει παιδιά να διορίσει, δεν έχει σπίτια να χτίσει δεν έχει δουλειά να βρει δεν έχει βιοποριστικό πρόβλημα. Ασχολήθηκε με την πολιτική για να βοηθήσει τα νησιά και τους νησιώτες.

Αν θα τα καταφέρει θα τον κρίνει η ιστορία. Αλλά μέχρι τότε θα είναι στις επάλξεις για τα πιστεύω του…

 

ΥΣ: Στην Χίο είμαι σίγουρος ότι η δομή δεν θα γίνει, για την Λέσβο δεν ξέρω γιατί δεν γνωρίζω αν αρκεί η αντίδραση Μουτζούρη και κάποιων λίγων για να την αποφύγουμε.