ΒΙΝΤΕΟ: Φόβοι για το αποτύπωμα της Πρωτοχρονιάς στα κρούσματα

ΠΗΓΗ MEGA TV

Ποδαρικό με την μετάλλαξη Όμικρον κάνει το 2022.

Από την μια πλευρά αγωνία για τα χιλιάδες νέα κρούσματα και από την άλλη μια ακτίδα ελπίδας από τους επιστήμονες ότι η χαμηλή νοσηρότητα της μετάλλαξης θα οδηγήσει και στον έλεγχο της πανδημίας μέσα στην νέα χρονιά.

 

Πρωτοχρονιά με Όμικρον

Η μετάλλαξη Όμικρον μέσα σε λίγες ημέρες κατάφερε να επικρατήσει έναντι της Δέλτα, καθώς σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΟΔΥ την Πέμπτη το 62% των νέων κρουσμάτων αφορούσαν την νέα μετάλλαξη. Παράλληλα διαπιστώθηκε ότι η Όμικρον χτυπά κυρίως τα μεγάλα αστικά κέντρα.

 

Σε βαθύ κόκκινο Αττική – Θεσσαλονίκη

Στις 28 Δεκεμβρίου είχαμε 9.882 νέα κρούσματα στην Αττική, και 2.665 στη Θεσσαλονίκη.

Την επόμενη μέρα σημειώθηκαν 12.848 νέα κρούσματα στην Αττική, 3.496 στη Θεσσαλονίκη. Την Πέμπτη 30 Δεκεμβρίου καταγράφηκαν 15.713 νέα κρούσματα στην Αττική και 3.997 στη Θεσσαλονίκη, ενώ την παραμονή της πρωτοχρονιάς φτάσαμε στα 17.000 νέα κρούσματα στην Αττική και 4.920 στη Θεσσαλονίκη.

Σε κρίσιμη κατάσταση νοσηλεύεται διασωληνωμένη στο νοσοκομείο Παπανικολάου στη Θεσσαλονίκη και μια 16χρονη που χτυπήθηκε από τον κορωνοϊό και σύμφωνα με πληροφορίες η νεαρή κοπέλα δεν είχε εμβολιαστεί.

 

Ελπίδες για τον έλεγχο της πανδημίας

Στοιχεία και μελέτες από το εξωτερικό αφήνουν περιθώρια για ελπίδες ότι μέσα στην νέα χρονιά ίσως αλλάξει το προφίλ της πανδημίας.

Η μετάλλαξη Όμικρον ίσως οδηγήσει σε νέες ελαφρύτερες μεταλλάξεις του κορωνοϊού που μαζί με την μεγαλύτερη εμβολιαστική κάλυψη ίσως φέρουν το τέλος της μαύρης αυτής περιόδου.

Οι ειδικοί ωστόσο προειδοποιούν πως δεν πρέπει να υπάρχει εφησυχασμός, καθώς η υπερμεταδοτηκότητα της μετάλλαξης Όμικρον θα οδηγήσει πολλούς ανθρώπους στο νοσοκομείο, κυρίως ηλικιωμένους και ανεμβολίαστους.