ΒΙΝΤΕΟ: Αρκούν οι 5 μέρες καραντίνας; - Διχασμένοι οι ειδικοί

ΠΗΓΗ MEGA TV

Ένα θέμα που έχει προκύψει με τη μεγάλη μεταδοτικότητα της μετάλλαξης Όμικρον είναι το θέμα της 5νθήμερης καραντίνας.

Πολλοί επιστήμονες εκφράζουν σοβαρές ενστάσεις υποστηρίζοντας πως ακόμα και για όσους δεν παρουσιάζουν συμπτώματα, η πενθήμερη καραντίνα δεν αρκεί.

«Δεν είναι δυνατόν άνθρωποι που νοσούν με covid να γυρίσουν στη δουλειά τους την 6η μέρα. Και συμπτώματα να μην έχουν, η καταβολή που αισθάνονται είναι τέτοια που δεν μπορούν να γυρίσουν και να δουλέψουν», λέει η Ματίνα Παγώνη.

Ακόμη και ο διευθυντής έκτακτης ανάγκης του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, Michael Ryan, κάνει λόγο για έναν συμβιβασμό μεταξύ πανδημίας και οικονομίας.

«Πρόκειται για έναν συμβιβασμό μεταξύ της επιδημίας και της οικονομίας. Ανάμεσα στο να ακολουθείς ένα τέλειο υγειονομικό πρόγραμμα και να έχει και τη λιγότερη δυνατή αναστάτωση στην κοινωνία».

Άλλοι ωστόσο υποστηρίζουν ότι για τους ασυπτωματικούς ασθενείς πέντε ημέρες είναι αρκετές καθώς ο κίνδυνος να μεταδώσουν τον ιό είναι εξαιρετικά χαμηλός.

«Βλέπουμε ότι στην Πέμπτη ημέρα εάν δεν έχεις συμπτώματα, πυρετό ή δυσκολία αναπνοής, η πιθανότητα να κολλήσεις κάποιον άλλον είναι χαμηλή και εάν φοράς μάσκα κοντά στο μηδέν», λέει ο Παναγής Γαλιατσάνος, επικεφαλής μονάδας COVID νοσοκομείου «JOHN HOPKINS».

 

Εξατομικευμένη καραντίνα

Ειδικά για τους υγειονομικούς που νοσούν, η απόφαση για πενθήμερη καραντίνα προκαλεί έντονες αντιδράσεις, με τους επιστήμονες να υποστηρίζουν πως η κάθε περίπτωση θα πρέπει να εξετάζεται διαφορετικά.

«Η απόφαση αυτή για εμάς τους γιατρούς, τους υγειονομικούς, είναι και άκρως επικίνδυνη και αντιεπιστημονική και αντεργατική. Είναι μία πιο ευγενική τοποθέτηση να σου λέει κάποιος ότι δουλεύεις θετικός».

Οι περισσότεροι πολίτες τάσσονται υπέρ της αύξησης των ημερών της καραντίνας.