Επίσημο- Κανονικά στις 10/01 το άνοιγμα των σχολείων με νέα αυστηρά μέτρα- Όλες οι αποφάσεις



Το καινούργιο πλαίσιο στο οποίο θα επιστρέψουν οι μαθητές και οι δάσκαλοι στα σχολεία, τη Δευτέρα, 10 Ιανουαρίου, παρουσίασε η υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως.


Όπως τόνισε η κα. Κεραμέως τίποτε δεν μπορεί να αντικαταστήσει τη δια ζώσης διδασκαλία.


Η υπουργός ανέφερε πως θα υπάρξει συστηματικό testing στα σχολεία, προκειμένου τα παιδιά να είναι πιο ασφαλή στο σχολείο, παρά εκτός αυτού


Εντατικοποίηση ελέγχων – 3 προσαρμογές

       1. Τρία self test την πρώτη εβδομάδα.


-Ένα επιπλέον self test (3 στο σύνολο) για την πρώτη εβδομάδα λειτουργίας των σχολείων. Θα διατεθούν δωρεάν στα φαρμακεία.


     2. Δύο self test από τη δεύτερη εβδομάδα και μετά – Θα το κάνουν μαθητές και δάσκαλοι


-Από τη δεύτερη εβδομάδα και μετά θα γίνονται υποχρεωτικά δύο self test και από μαθητές και από εμβολιασμένους δασκάλους.


-Οι ανεμβολίαστοι δάσκαλοι θα κάνουν rapid test, όπως πριν.


     3.Τέλος ο σταυρός σε περίπτωση κρούσματος

-Σε περίπτωση κρούσματος, οι ανεμβολίαστοι συμμαθητές ενός τμήματος θα κάνουν 2 rapid και 3 self test.


-Σε περίπτωση κρούσματος, οι εμβολιασμένοι συμμαθητές θα κάνουν σύνολο 3 σελφ τεστ δωρεάν την εβδομάδα.


-Σε περίπτωση κρούσματος, οι ανεμβολίαστοι δάσκαλοι θα κάνουν 2+2 rapid και ένα self test.

-Σε περίπτωση κρούσματος,οι εμβολιασμένοι δάσκαλοι θα κάνουν 3 self test δωρεάν την εβδομάδα.

Όλες οι άλλες προβλέψεις του πρωτοκόλλου, όπως για παράδειγμα τα υποχρεωτικά ράπιντ τεστ για εκπαιδευτικούς που δεν είναι εμβολιασμένοι, η υποχρεωτική χρήση μάσκας σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους, τα διαφορετικά διαλείμματα για ομάδες μαθητών, η αναστολή των εκδρομών, εξακολουθούν να ισχύουν. Θα υπάρξουν αναλυτικές ερωτήσεις/απαντήσεις για τα νέα πρωτόκολλα.


Τα πρωτόκολλα που εφαρμόζονται στις υπόλοιπες εκπαιδευτικές δομές, για παράδειγμα στα Πανεπιστήμια, τα οποία έχουν και υψηλή εμβολιαστική κάλυψη, επίσης παραμένουν ως έχουν.


Το πρωτόκολλο απέδωσε τους προηγούμενους μήνες. Πλέον προβλέπεται η προσαρμογή του στα δεδομένα της μετάλλαξης Όμικρον, με βάση τις εισηγήσεις της Επιτροπής.


Τα παιδιά μας, οι εκπαιδευτικοί μας, οι γονείς, συμβάλλατε καθοριστικά, από την αρχή της σχολικής χρονιάς, στην αποτελεσματική εφαρμογή του πρωτοκόλλου. Θέλουμε, για ακόμα μια φορά, να σας ευχαριστήσουμε θερμά γι’ αυτό, αλλά και για την αυξημένη φροντίδα που είμαστε βέβαιοι ότι θα επιδείξετε, προκειμένου να τηρηθούν τόσο οι ισχύουσες όσο και οι πρόσθετες προβλέψεις του. Πολλές ευχαριστίες και στα στελέχη της τοπικής αυτοδιοίκησης για την πολύτιμη συνδρομή τους στην εφαρμογή των μέτρων προστασίας και πρόληψης