Στον Πανελλήνιο Διαγωνισμό Διαστημικής η Α' τάξη του 1ου ΕΠΑΛ Μυτιλήνης


Η ομάδα του 1ου ΕΠΑΛ Μυτιλήνης συμμετέχει για πρώτη φορά, στον Πανελλήνιο Διαγωνισμό Διαστημικής

 

«1st VocSatMJT» είναι το όνομα της ομάδας της Α' τάξης του 1ου ΕΠΑΛ Μυτιλήνης που θα πάρει μέρος, για πρώτη φορά, στον Πανελλήνιο Διαγωνισμό Διαστημικής, ο οποίος διοργανώνεται από τη SPIN-Space Innovation, σε συνεργασία με τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Διαστήματος (ESA) και τον World CanSat & Rocketry Competition (WCRC).

Η μαθητική συμμετοχή είναι εμπνευσμένη από τα επεισόδια με βυθίσεις λέμβων με πρόσφυγες και μετανάστες στις θάλασσες της Λέσβου και αφορά ένα πείραμα-αποστολή που, μεταξύ άλλων, στοχεύει στην κατανόηση και την ευαισθητοποίηση των μαθητών πάνω σε θέματα διάσωσης, σε οποιαδήποτε περίπτωση φυσικής καταστροφής.

Στόχος της ομάδας των μαθητών είναι η κατασκευή -με τον κατάλληλο εξοπλισμό και τους απαραίτητους αισθητήρες- ενός μικροδορυφόρου σε μέγεθος κουτιού αναψυκτικού που θα εκτοξευθεί με έναν μικρό πύραυλο, σε ύψος ενός χιλιομέτρου.

Κατά τη διάρκεια της εκτόξευσης αλλά και κατά τη διάρκεια της κάθετης προσγείωσης με τη βοήθεια μίας κατάλληλης συμμετρίας ενός αλεξίπτωτου, ο μικροδορυφόρος θα δέχεται διάφορες πληροφορίες σχετικά με την πίεση και τη θερμοκρασία της ατμόσφαιρας.

Όπως αναφέρει ο κ. Λάμπρος Βενετής, ένας εκ των υπεύθυνων καθηγητών του προγράμματος, «μετά την απόρριψη του δορυφόρου από τον πύραυλο, θα χωρίζεται σε τρία μέρη, τα οποία είναι συνδεδεμένα μέσω ενός ηλεκτρομαγνήτη και αφού πέσουν στο έδαφος θα δημιουργούν ένα ασύρματο πλέγμα επικοινωνίας. Τα μέρη αυτά θα αποτελούν τους κόμβους του δικτύου και θα είναι σε θέση να επικοινωνούν με τον σταθμό βάσης, ενώ το τρίτος μέρος θα λειτουργεί ως πομπός στο δίκτυο. Με αυτόν τον τρόπο, ο πομπός θα προσομοιώνει τον χρήστη που θα βρίσκεται στην εμβέλεια του δικτύου και θα στέλνει δεδομένα στη βάση, τα οποία θα χρησιμοποιούνται για τον προσδιορισμό της θέσης του. Η βάση θα χρησιμοποιεί πληροφορίες από τον κάθε κόμβο για τον υπολογισμό της εξασθένησης του σήματος και με αυτόν τον τρόπο θα υπολογίζει τη θέση του».

«Έτσι, για παράδειγμα, σε περίπτωση φυσικής καταστροφής, κατά την οποία τα τηλεφωνικά δίκτυα έχουν καταρρεύσει και η χρήση του διαδικτύου είναι αδύνατη, το σύστημα του δορυφόρου θα εκτοξευθεί και θα τεθεί σε λειτουργία ώστε να μπορέσουν να προσδιοριστούν οι θέσεις των αγνοούμενων με χρήση κουμπιού έκτακτης ανάγκης (emergency button) ή με τη χρήση των κινητών τους», προσθέτει η κ. Παρασκεύη Μπάτσιου, επίσης υπεύθυνη καθηγήτρια του προγράμματος.

Αφορμή για τη συμμετοχή στον διαγωνισμό ήταν η υλοποίηση Σχεδίου Δράσης του 1ου ΕΠΑΛ Μυτιλήνης στο πλαίσιο του προγράμματος ΜΙΑ ΝΕΑ ΑΡΧΗ ΣΤΑ ΕΠΑΛ (ΜΝΑΕ) για το έτος 2021-2022, με τίτλο «Από τη Μεσογειακή μας γειτονιά στα Άστρα».

Η Ομάδα 1st VocSatMJT αποτελείται από τους μαθητές: Αλέξανδρος Μουσελίμης, Άγγελος Κουτσκουδής, Ιωάννα Αγγελή, Δημήτρης Κυλινδρέας, Αντωνία Πατέστου, Άγγελος Παπαδημητρίου, Στρατούλα Τσουπή, Άννα Ράτζα, Γιώργος Αποστολέλλης, Ασημάκης Λουρετζάκης, Γρηγόρης Παπαμήτσος, Παναγιώτης Λημναίος, Δημήτρης Αγκοπιάν, Λεάντρο Χύσα, Μάριο Λικάι και Δημήτρης Μαγιάκης.

Εκτός από τους δύο υπεύθυνους επιβλέποντες καθηγητές, το πρόγραμμα υποστηρίζεται από τον διευθυντή του 1ου ΕΠΑΛ Μυτιλήνης, Ελευθέριο Κότερο.

 

Πηγή https://www.alfavita.gr/