Γ. Μπουρνούς: Να στελεχωθεί άμεσα το Κέντρο Υγείας Πολιχνίτου


Ερώτηση προς τον Υπουργό Υγείας, Θάνο Πλεύρη, κατέθεσε ο Βουλευτής Ν. Λέσβου του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία, Γιάννης Μπουρνούς, για τα σημαντικά προβλήματα που αντιμετωπίζει το Κέντρο Υγείας Πολιχνίτου και την ανάγκη άμεσης ενίσχυσης του με ιατρικό, νοσηλευτικό και λοιπό προσωπικό.

Η τρίτη, μέσα σε ένα χρόνο, κοινοβουλευτική παρέμβαση του Βουλευτή Ν. Λέσβου για τα Κέντρα Υγείας του νησιού και τα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζουν, πραγματοποιήθηκε μετά από πρόσφατη συνάντηση που είχε με τη διοίκηση και τους εργαζομένους του Κέντρου Υγείας Πολιχνίτου.

Ο Γιάννης Μπουρνούς επισημαίνει στον κ. Πλεύρη ότι, παρά τις επανειλημμένες οχλήσεις προς το Υπουργείο, η υποστελέχωση των Κέντρων Υγείας της Λέσβου έχει παγιωθεί, ενώ συνεχίζεται η περαιτέρω υποβάθμισή τους, με άμεσο αντίκτυπο στις τοπικές κοινωνίες που στερούνται, απαραδέκτως, αναγκαίες υπηρεσίες υγείας.

Το Κέντρο Υγείας Πολιχνίτου, τονίζει ο Βουλευτής, έχει περιέλθει σε εξαιρετικά δυσχερή κατάσταση λόγω της έλλειψης γιατρών αναγκαίων ειδικοτήτων, αλλά και την υποστελέχωση σε νοσηλευτικό, διοικητικό και λοιπό προσωπικό. Η μέχρι τώρα λειτουργία του Κέντρου, συνεχίζει ο κ. Μπουρνούς, οφείλεται αποκλειστικά και μόνο στο υψηλό αίσθημα ευθύνης και στην ευσυνειδησία που επιδεικνύει το προσωπικό που έχει απομείνει.

Με την ερώτηση γνωστοποιείται στον Υπουργό, μεταξύ άλλων, το αίτημα της διοίκησης του Κέντρου για την κάλυψη θέσεων γιατρών διαφόρων αναγκαίων ειδικοτήτων, όπως ορθοπεδικού, γενικού ιατρού, γυναικολόγου και παιδιάτρου, ενώ στηλιτεύεται το γεγονός ότι τη συγκεκριμένη δομή υγείας, που εξυπηρετεί πέντε χωριά και πέντε οικισμούς, επισκέπτεται παιδίατρος μόνο μια φορά το μήνα, ενώ στην ευρύτερη περιοχή δεν υπάρχει καν η δυνατότητα πρόσβασης σε ιδιώτη παιδίατρο.

Ο Γιάννης Μπουρνούς συμμεριζόμενος την αγωνία της διοίκησης του Κέντρου Υγείας και των τοπικών κοινωνιών που εξυπηρετεί, για το αυτονόητο αλλά επαπειλούμενο δικαίωμα της απρόσκοπτης πρόσβασης στις υπηρεσίες υγείας, καλεί τον Υπουργό Υγείας να προβεί σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες, για να στελεχωθεί άμεσα και επαρκώς με γιατρούς, νοσηλευτές και λοιπό προσωπικό το Κέντρο Υγείας Πολιχνίτου.

 

 

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της Ερώτησης.

 

Αθήνα, 21 Δεκεμβρίου 2021

ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τον κ. Υπουργό Υγείας

Θέμα: «Συνεχίζεται η υπολειτουργία του Κέντρου Υγείας Πολιχνίτου στη Λέσβο, εξαιτίας των ελλείψεων σε ιατρικό, νοσηλευτικό και λοιπό προσωπικό».

Η υγειονομική κρίση ανέδειξε με εκκωφαντικό τρόπο την επικρατούσα προβληματική κατάσταση στις δημόσιες δομές υγείας της χώρας. Η πανθομολογούμενη υπολειτουργία τους, ακόμα και εν μέσω πανδημίας, λόγω της σοβαρής υποστελέχωσής τους σε ιατρικό, νοσηλευτικό και λοιπό προσωπικό, επιβεβαιώνει την έλλειψη κεντρικού σχεδιασμού και την πρωτοφανή αδράνεια στη λήψη των αναγκαίων αποφάσεων για την εύρυθμη λειτουργία τους.

Τον Οκτώβριο του 2020 σας είχαμε επισημάνει, με σχετική ερώτηση στο πλαίσιο του κοινοβουλευτικού ελέγχου, τα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα Κέντρα Υγείας της Λέσβου λόγω ελλείψεων σε προσωπικό ενώ τον Απρίλιο του 2021 καλέσαμε, με νέα κοινοβουλευτική παρέμβαση, το Υπουργείο Υγείας να επιλύσει τις σοβαρές δυσλειτουργίες, ένεκα της υποστελέχωσης, στο Κέντρο Υγείας της Άντισσας.

Σήμερα, στη Λέσβο, η υποστελέχωση των Κέντρων Υγείας, παρά τις επανειλημμένες οχλήσεις μας, έχει παγιωθεί, ενώ συνεχίζεται η περαιτέρω υποβάθμισή τους, με άμεσο αντίκτυπο στις τοπικές κοινωνίες που στερούνται, απαραδέκτως, αναγκαίες υπηρεσίες υγείας.

Σε εξαιρετικά δυσχερή κατάσταση βρίσκεται το Κέντρο Υγείας Πολιχνίτου, ενώ η μέχρι τώρα λειτουργία του οφείλεται στο υψηλό αίσθημα ευθύνης και στην ευσυνειδησία που επιδεικνύει το προσωπικό που έχει απομείνει.

Συγκεκριμένα, στην ως άνω δομή Υγείας παρατηρούνται βασικές και σημαντικές ελλείψεις σε προσωπικό που καθιστούν επισφαλή την αποτελεσματική αντιμετώπιση των εισερχομένων περιστατικών. Ενδεικτικά αναφέρουμε, ότι το ΚΥ Πολιχνίτου λειτουργεί με 3 μόνιμες νοσηλεύτριες και 4 επικουρικές, ενώ σε περίπτωση απουσίας της μοναδικής επικουρικής διοικητικής υπαλλήλου, μια εκ των νοσηλευτριών αναλαμβάνει την αντικατάστασή της. Σημειώνουμε ότι στον επικουρικό πίνακα προσλήψεων υπάρχει διαθεσιμότητα επικουρικών διοικητικών υπαλλήλων με αίτημα τοποθέτησης στο Κέντρο Υγείας Πολιχνίτου. Επιπλέον, στο μικροβιολογικό εργαστήριο του Κέντρου απασχολούνται δύο τεχνολόγοι, ενώ ένας τεχνολόγος ακτινολογικού επισκέπτεται τη δομή κάθε 10 ημέρες.

Περαιτέρω, η διοίκηση του Κέντρου έχει καταθέσει αρμοδίως αίτημα για την κάλυψη θέσεων ιατρών διαφόρων αναγκαίων ειδικοτήτων, όπως ορθοπεδικού, γενικού ιατρού, γυναικολόγου και παιδιάτρου. Επισημαίνεται ότι το Κέντρο επισκέπτεται παιδίατρος μόνο μια φορά το μήνα, ενώ στην ευρύτερη περιοχή δεν υπάρχει η δυνατότητα πρόσβασης έστω σε ιδιώτη παιδίατρο.  Επιπροσθέτως, χαρακτηριστικό της προβληματικής κατάστασης, που επικρατεί, αποτελεί το γεγονός ότι για την υλοποίηση των εφημεριών προσέρχονται τρεις (3)  επιπλέον ιατροί από το Κέντρο Υγείας Καλλονής.

Ομοίως, σημαντική έλλειψη παρατηρείται σε οδηγούς και σε υπαλλήλους καθαριότητας, ενώ το ένα και μοναδικό ασθενοφόρο, που διαθέτει το Κέντρο Υγείας, παρουσιάζει συχνά προβλήματα, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την αντιμετώπιση έκτακτων περιστατικών.

Επισημαίνουμε ότι η εν λόγω δομή υγείας εξυπηρετεί τους κατοίκους πέντε (5) κοινοτήτων και πέντε (5) οικισμών ενώ ο πληθυσμός της Δημοτικής Ενότητας Πολιχνίτου αγγίζει, ειδικά κατά τη θερινή περίοδο και έως τις αρχές Οκτωβρίου, τους οκτώ χιλιάδες κατοίκους.

 

Με βάση τα παραπάνω, ερωτάται ο κ. Υπουργός:

Σε ποιες ενέργειες προτίθεται να προβεί προκειμένου να στελεχωθεί άμεσα και επαρκώς, με γιατρούς, νοσηλευτές και λοιπό προσωπικό το Κέντρο Υγείας Πολιχνίτου στη Λέσβο;