Κόντρα Βερρου- Ελευθερίου και παραίτηση με φόντο την Σκάλα Ερεσού



Ο Γενικός Γραμματέας του Δήμου Δυτικής Λέσβου Άρης Ελευθερίου ζήτησε την παραίτηση του, η οποία έγινε δεκτή από τόν δήμαρχο Δυτικής Λέσβου Ταξιάρχη Βερρο.

Σύμφωνα με τις δύο επιστολές που εστάλησαν στα ΜΜΕ αιτία της κόντρας Βερρου-Ελευθερίου και την παραίτηση του 2ου αποτέλεσε η άρνηση της Υπηρεσίας Δόμησης του Δήμου Δυτικής Λέσβου να προχωρήσει στην ανάκληση της προέγκρισης της οικοδομικής άδειας στην θέση Αφεντέλι της παραλίας Ερεσού. 

Αναλυτικά:


Η επιστολή παραίτησης τού Άρη Ελευθερίου:


«Η άρνηση της Υπηρεσίας Δόμησης του Δήμου μας, να υλοποιήσει την ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου της 29.10.2021, σχετικά με την ανάκληση προέγκρισης άδειας δόμησης με αριθμό 189002 /18. 12 2020, στην παραλία ΑΦΕΝΤΕΛΙ Ερεσού, αποτελεί σημαντική δυσλειτουργία του Δήμου μας, αλλά και έλλειψη δημοκρατικής τάξης.


Ύστερα μάλιστα και από τη γνωμοδότηση του δικηγόρου που ζήτησε το Δημοτικό Συμβούλιο και όρισε η Οικονομική Επιτροπή του Δήμου, αλλά και τα δύο έγγραφα μου προς την ίδια υπηρεσία με ημερομηνία, 29. 11.2021 και 2 .12. 2021, με τα οποία εφιστούσα την προσοχή για την άμεση εφαρμογή της απόφασης του Δ.Σ, αλλά και τους λόγους του δημοσίου συμφέροντος και του κινδύνου καταπάτησης τσιμεντοποίησης και καταστροφής του κοινόχρηστου χώρου του αιγιαλού και της παραλίας ΆΦΕΝΤΕΛΙ, στα οποία έγγραφά μου ούτε κάν καταδέχθηκε η αρμόδια υπηρεσία να απαντήσει, με υποχρεώνουν να υποβάλλω την παραίτησή μου από τη θέση του Γενικού Γραμματέα του Δήμου Δυτικής Λέσβου για λόγους ηθικής τάξης αξιοπρέπειας, συνέπειας και προστασίας της νομιμότητας.


Πίστευα, ότι άξιζε τον κόπο, μια παρέμβαση δική σας, για επίλυση του θέματος λόγω της σοβαρότητάς του, κάτι όμως που δεν κάνατε, παρά την παράκλησή μου. Είναι περιττό να τονίσω ότι με την απόφαση του Δ. Σ. σε καμία περίπτωση δεν θίγονται νόμιμα συμφέροντα φερόμενων ιδιοκτητών, αλλά μόνον προστατεύονται τα εννομα συμφέροντα της κοινωνίας της Ερεσού το περιβάλλον και η νομιμότητα. Βέβαια η εκτέλεση των αποφάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου, είναι ευθύνη και υποχρέωση του Δημάρχου και δεν επαφίεται στην κρίση της όποιας υπηρεσίας, αν μάλιστα ληφθεί υπ όψιν, ότι ο Δήμος Δυτικής Λέσβου, έχει προσφύγει για την προστασία του χώρου αυτού στο Σ.τΕ , σε συνέχεια ενεργειών και του τέως Δήμου Λέσβου. Με την απόφασή μου αυτή, ευελπιστώ, ότι ο Δήμος με δική σας παρέμβαση, θα αποκαταστήσει την τάξη και τη νομιμότητα και θα προστατευσει ,τό δίκαιο, το περιβάλλον και τόν κοινοχρηστο χαρακτήρα μέρους του απειλούμενου κοινόχρηστου χώρου, όπως έχουν κρίνει αμετάκλητα, το Πρωτοδικείο Μυτιλήνης, το Εφετείο Αιγαίου και ο Άρειος Πάγος

Θέλω να σας ευχαριστήσω θερμά για την εμπιστοσύνη σας στο πρόσωπό μου , να μου αναθέσετε την υπεύθυνη θέση του Γενικού Γραμματέα του Δήμου μας.


Εύχομαι σε σας , και τους συνεργάτες σας καλή συνέχεια στο δύσκολο, αλλά και ομολογουμένως επιτυχημένο μέχρι τώρα έργο σας, και σας διαβεβαιώνω ότι θα συνεχίσω να στηρίζω τις προσπάθειες σας για δημιουργία ενός Δήμου προτύπου, και δημοκρατικού, που θα αφουγκράζεται τις αγωνίες και τα προβλήματα των δημοτών του και της κοινωνίας και που θα λειτουργεί για την καλλιτέρευση της ζωής των, όπως υποσχεθήκαμε, όταν μαζί , με χιλιάδες ανώνυμους και επώνυμους Λέσβιους ξεκινήσαμε τον αγώνα για την δημιουργία του νέου Δήμου Δυτικής Λέσβου και στη συνέχεια , όταν το όνειρο έγινε πραγματικότητα, διεκδικήσαμε την Δημοτική Αρχή. Ευχαριστώ και συγχαίρω τους υπαλλήλους και τους εργαζόμενους του Δήμου μας, που παρά τις τεράστιες ελλείψεις σε προσωπικό, καταφέρνουν σε μεγάλο βαθμό να εξυπηρετούν τους πολίτες και να εκπληρώνουν τα καθήκοντά τους. Σε όλους τους δημοτικούς συμβούλους, προέδρους κοινοτήτων και συμβούλια, εύχομαι να συνεχίσουν να είναι κοντά στο δημότη και να προσπαθούν να τον υπηρετούν, γιατί η τοπική αυτοδιοίκηση είναι προσφορά στον πολίτη και όχι εξουσία»


Η απάντηση Βέρρου


Μετά την επιστολή παραίτησης του Γενικού Γραμματέα του Δήμου Δυτικής Λέσβου Άρη Ελευθερίου που κοινοποιήθηκε στα τοπικά μέσα, ο Δήμαρχος Δυτικής Λέσβου Ταξιάρχης Βέρρος προχώρησε στην εξής δήλωση:


«Με λύπη, έλαβα σήμερα την επιστολή παραίτησης του κ. Αριστόβουλου Ελευθερίου από τη θέση του Γενικού Γραμματέα του Δήμου Δυτικής Λέσβου.

Ο Άρης υπήρξε ένας εκ των πρωτοστατών της προσπάθειας διάσπασης του ενιαίου Δήμου Λέσβου και των στυλοβατών της δημιουργίας του νέου Δήμου Δυτικής Λέσβου. Είναι προφανές πως η προαναγγελθείσα αποχώρησή του, αφήνει δυσαναπλήρωτο κενό.

Όσον αφορά τους λόγους της παραίτησής του, θέλω να επισημάνω ότι ουδέποτε υπήρξε Απόφαση Δημοτικού Συμβουλίου –που θα ήμουν υποχρεωμένος να εκτελέσω- με την οποία η Υπηρεσία Δόμησης του Δήμου μας, θα καλείτο να ανακαλέσει την επίμαχη προέγκριση άδειας Δόμησης στη θέση «Αφεντέλλη». Αντίθετα η Απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου που πράγματι υπήρξε, προέβλεπε την ανάθεση μέσω της Οικονομικής Επιτροπής σε νομικό, προκειμένου εκείνος να γνωμοδοτήσει για τη δυνατότητα ανάκλησης της εκδοθείσας προέγκρισης άδειας δόμησης και να υποβάλλει ενώπιον κάθε αρμόδιας δικαστικής αρχής, αίτηση προσωρινής ρύθμισης της κατάστασης ή ανάκλησης της απόφασης προέγκρισης.

Η γνωμάτευση έγινε και διαβιβάστηκε πριν μία εβδομάδα στην Υπηρεσία Δόμησης και άπαντες ευρισκόμαστε εν αναμονή της απάντησής της.

Αν και επιθυμώ να αντιπαρέλθω την όποια κατηγορία ή υπόνοια κατηγορίας που αφήνει να εννοηθεί ως προς το πώς θα μπορούσα να παρέμβω προσωπικά επί της υπόθεσης, θα απαντούσα στον φίλο μου, ότι το «αποφασίζομεν και διατάσσομεν» δε συνάδει με την ιδιοσυγκρασία μου, όπως και ότι η απόφαση αποχώρησής του, τη στιγμή που το όλο θέμα «καίει» -και υπάρχουν ακόμα πάρα πολλές δυνατότητες αντίδρασης προκειμένου να επιτευχθεί το επιθυμητό αποτέλεσμα, που εκφράστηκε ομόφωνα από το Δημοτικό Συμβούλιο- δε συνάδει με τη δική του ιδιοσυγκρασία.

Σε κάθε περίπτωση όμως, οφείλω να τονίσω, ότι όσο καιρό θα είμαι Δήμαρχος Δυτικής Λέσβου, δεν προτίθεμαι να δώσω εντολή σε οποιαδήποτε υπηρεσία του Δήμου να ενεργήσει εκτός των ορίων του Νόμου, κάνοντας κατάχρηση της πολιτικής μου εξουσίας. Πόσο δε μάλλον, όταν για την επίμαχη υπόθεση δεν έχω λάβει ακόμα τις απόψεις της Υπηρεσίας.


Το όποιο «εντέλλεσθε» σημαίνει δύο πράγματα:

Είτε ότι η Υπηρεσία έχει παρανομήσει, οπότε στην περίπτωση αυτή πρέπει να παραπεμφθεί ο αρμόδιος υπάλληλος για παράβαση καθήκοντος, είτε ότι ο Δήμαρχος παραβαίνει των δικών του καθηκόντων, επιβάλλοντας ουσιαστικά μία παρανομία.

Εγώ ως Δήμαρχος έχω αποδείξει ότι δεν λειτουργώ ούτε κάτω από πιέσεις ομάδων, ούτε υπό καθεστώτα εκβιασμού. Είναι γνωστό. Όπως είναι και γνωστό ότι έχω εκβιαστεί στο παρελθόν από πολλούς «ισχυρούς» και δεν ενέδωσα.

Κλείνοντας, γιατί η εξέλιξη της παραίτησης ενός συνεργάτη μου, δεν παύει να είναι λυπηρό γεγονός, θέλω να ευχαριστήσω ξανά και από καρδιάς τον φίλο μου Άρη για τις υπηρεσίες που προσέφερε όχι μόνο τώρα στα δύο χρόνια, αλλά διαχρονικά στον τόπο μας. Ευελπιστώ δε, ότι θα παραμείνει κοντά στους σκοπούς μας για τον Δήμο Δυτικής Λέσβου».