Γιατί τόσος θόρυβος ξαφνικά ρε παιδιά? Τόσα χρόνια δεν κουνιόταν φύλλο...



Σε μείζον πολιτικό ζήτημα έχει αναδειχθεί από χτες και συνεχίζεται και σήμερα το θέμα της προμήθειας νευροχειρουργικού μικροσκόπιου στο Νοσοκομείο Μυτιλήνης με δαπάνη της Περιφέρειας. 

Και τι δεν έχουμε ακούσει από χτες, σε σημείο που αναρωτιόμαστε και εμείς, αν κινδυνεύουν άμεσα ζωές στο Νοσοκομείο αυτή την στιγμή και πρέπει μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου να υπογραφεί η σύμβαση και να παρθεί το μηχάνημα. Διαφορετικά τέτοιος ξεσηκωμός και τέτοια πρεμούρα δεν εξηγείται διαφορετικά. 

Αν πάντως κινδυνεύουν άμεσα ζωές και είναι ζήτημα ζωής ή θανάτου όπως εμφανίζεται, να σιγοντάρουμε και εμείς, να πιέσουμε να παρθεί το μηχάνημα άμεσα. 

 Φυσικά κάτι τέτοιο δεν ισχύει και δεν θα μπορούσε να ισχύει αφού το μηχάνημα αυτό λείπει εδώ και τουλάχιστον δέκα χρόνια από το Ίδρυμα, όπως και πολλά άλλα πράγματα. Λείπει παρά τις επί σειρά ετών οχλήσεις από τον γιατρό Μπαιραμίδη, ο οποίος το ζητούσε και είχε κάνει πολλές συζητήσεις για να πιέσει προς την κατεύθυνση προμήθειας του. 

Ωστόσο κανείς δεν συγκινήθηκε τόσα χρόνια. Κανείς δεν έκανε κάποια ενέργεια, τουλάχιστον που να γνωρίζουμε και να έχει δημοσιευθεί, ώστε να παρθεί το μηχάνημα. 

Δεν είδαμε ούτε επιστολές, ούτε δημοσιεύματα που να ζητάνε όπως τις τελευταίες ημέρες να παρθεί το νευροχειρουργικό μικροσκόπιο. Στα Γιάννενα το συγκεκριμένο μηχάνημα έχει αγοραστεί το 2018 μετά από αίτημα της διοίκησης του Νοσοκομείου και με δαπάνη του Υπουργείου. 

Στην Λαμία έχει αγοραστεί από το 2014 με την ίδια διαδικασία. Και τώρα έρχεται η Περιφέρεια, χωρίς να έχει καμία υποχρέωση, να υποκαταστήσει το Υπουργείο και την Κυβέρνηση και να πάρει εκείνη το μηχάνημα. Και βρίσκει και τον μπελά της επειδή καθυστερεί. 

Γιατί λοιπόν ξαφνικά τόσος θόρυβος ρε παιδιά? Στο κάτω – κάτω ο Περιφερειάρχης δεν είπε δεν πρόκειται να προχωρήσει την διαδικασία. Είπε ότι επειδή άλλαξαν οι συνθήκες οι αρχικές, θα συζητήσουμε εκ νέου τα δεδομένα και αν ισχύουν τα ίδια, αν μπορεί δηλαδή να χρησιμοποιηθεί το μηχάνημα θα γίνει κανονικά η δαπάνη. Η καθυστέρηση αυτή των 2-3 μηνών που ενδεχομένως να υπάρξει, είναι όλο το θέμα? Για αυτό γίνεται ο κακός χαμός από συγκεκριμένους? Τώρα ξαφνικά ο Μπαιραμίδης έγινε ένας απλός γιατρός όπως όλοι οι άλλοι συνάδελφοι του άρα είναι προσβολή να συζητάμε ότι δεν μπορεί να το χρησιμοποιήσει κανείς άλλος.

Φυσικά και ο Μπαιραμίδης είναι εκ των κορυφαίων στον τομέα του αυτή την στιγμή όχι μόνο στην Μυτιλήνη αλλά και στην Ελλάδα και φυσικά μπορεί κάποια πράγματα, κάποια εργαλεία κάποια μηχανήματα να γνωρίζει μόνο εκείνος να τα χειρίζεται. Όπως μόνο εκείνος γνωρίζει να κάνει κάποιες επεμβάσεις. Δεν είναι ούτε προσβλητικό ούτε υποτιμητικό για τους άλλους γιατρούς. Σε όλους τους τομείς υπάρχει αυτό. 

Δεν έχει κανέναν λόγο ο Μουτζούρης να μην προχωρήσει στη συγκεκριμένη δαπάνη. Ίσα ίσα ο ίδιος πήρε την απόφαση, ο ίδιος προχώρησε την διαδικασία και δεν έχει κανέναν λόγο να μην το ολοκληρώσει, εφόσον το μηχάνημα είναι λειτουργικό. Αν δεν ήθελε δεν θα το ξεκινούσε καν. Όλα τα άλλα που λέγονται γράφονται και ακούγονται ως δικαιολογίες ότι δεν προχωρά για χ ή ψ λόγους, απλά είναι ανυπόστατοι και δεν στέκονται με την λογική. 

Πάντως αν ήταν άλλος στην θέση του Μουτζούρη, θα συνέχιζε την διαδικασία κανονικά , χωρίς να μπει στην ουσία, θα έπαιρνε το μηχάνημα, θα γινόταν πρώτος μάγκας και ούτε θα τον ένοιαζε αν δουλεύει, αν λειτουργεί ή αν κάθεται στις αποθήκες. Ούτε ευθύνη θα είχε ούτε καμία ανάμειξη σε οτιδήποτε και αυτοί που σήμερα τον κριτικάρουν θα τον αποθέωναν. Ευτυχώς όμως υπάρχουν ακόμη Μουτζούρηδες. 

Πάντως ο κόσμος ούτε χαζός είναι και καταλαβαίνει πολλά περισσότερα από όσα μπορεί κάποια να φαντάζονται.