Γιατί τόση δημοσιότητα για το νευροχειρουργικό μηχάνημα;



Του Γιώργου Στεφάνου

«Κόντρα» με αφορμή την προμήθεια ενός νευροχειρουργικού μικροσκοπίου που με δαπάνες της Περιφέρειας θα προμηθευτεί το νοσοκομείο Μυτιλήνης, έχει ξεσπάσει τις τελευταίες ημέρες. 

Και αυτό καθώς ενώ η Περιφέρεια και ο ίδιος ο Περιφερειάρχης Κώστας Μουτζούρης είχαν ξεκινήσει τις διαδικασίες για να αγοραστεί το ιατρικό μηχάνημα και να δοθεί στο Νοσοκομείο, αυτές «πάγωσαν» λόγω του γεγονότος ότι ο γιατρός που θα το χειρίζονταν και είχε δώσει και τις προδιαγραφές του μικροσκοπίου, ο κ. Μπαιραμίδης έχει τεθεί σε αναστολή. 

Με ανακοίνωση της σήμερα η περιφερειακή σύμβουλος Καλλιόπη Πρωτογεράκη Γόμου καταγγέλλει τον ίδιον τον Περιφερειάρχη κατηγορώντας τον ότι προβαίνει σε ακύρωση της προμήθειας του μηχανήματος, λειτουργώντας αυθαίρετα ενώ χαρακτηρίζει ανυπόστατους τους λόγους που ο ίδιος επικαλέστηκε σε επικοινωνία που είχε μαζί της: 

Η ανακοίνωση της έχει ως εξής: 

«Ως γνωστόν κατόπιν εισηγήσεως μου στο Περιφερειακό Συμβούλιο , εγκρίθηκε η προμήθεια ενός νευροχειρουργικού μικροσκοπίου για τις ανάγκες του Βοστάνειου νοσοκομείου Μυτιλήνης και αφού πραγματοποιήθηκαν εκ μέρους των υπηρεσιακών παραγόντων οι νόμιμες διαδικασίες , εδώ και δύο μήνες η σύμβαση για την προμήθεια βρίσκεται στο γραφείο του Περιφερειάρχη κου Μουτζούρη . Με δεδομένο ότι σε λίγες ημέρες λήγει το οικονομικό έτος , ο κος Περιφερειάρχης αυθαιρετώντας δεν προχωράει στην υπογραφή της . 

 Μετά από τηλεφωνική επικοινωνία μου μαζί του , με ενημέρωσε ότι δεν θα προχωρήσει στην υπογραφή της εν λόγω σύμβασης , κατά την άποψη μου για ανυπόστατους λόγους .Με την παρούσα επιστολή καταγγέλλω τη στάση αυτή , του κυρίου Περιφερειάρχη ο οποίος εξακολουθώντας να λειτουργεί με την αρχή ενός ανδρός , αγνοεί την απόφαση του Περιφερειακού Συμβουλίου και ουσιαστικά την ακυρώνει .

 Ως εκ τούτων οφείλει να απαντήσει δημοσίως για τους λόγους τους οποίους δεν την εκτελεί, μεθοδεύοντας την ακύρωση των αποφάσεων του Περιφερειακού Συμβουλίου».

Άμεση ήταν η απάντηση από την Περιφέρεια η οποία με Δελτίο Τύπου απαντά στην κα. Γόμου και εξηγεί αναλυτικά τους λόγους για τους οποίους δεν θα προχωρήσει επί του παρόντος τουλάχιστον η προμήθεια του νευροχειρουργικού μηχανήματος. 

Η απάντηση Μουτζούρη:

«Με αφορμή δημοσιεύματα και «καταγγελίες» περιφερειακού συμβούλου της αντιπολιτεύσεως για την μη προμήθεια νευροχειρουργικού μικροσκοπίου προς το Νοσοκομείο Μυτιλήνης με δαπάνη της Περιφέρειας, διευκρινίζονται τα εξής:

Με πρωτοβουλία και απόφαση του Περιφερειάρχη Κωνσταντίνου Μουτζούρη, η οποία εγκρίθηκε και από το Περιφερειακό Συμβούλιο, ξεκίνησαν προ μηνών διαδικασίες προκειμένου να χρηματοδοτηθεί από την Περιφέρεια η αγορά ενός νευροχειρουργικού μικροσκόπιου το οποίο θα εξυπηρετούσε τις ανάγκες του Νοσοκομείου Μυτιλήνης και του νευροχειρούργου Ευρυβιάδη Μπαιραμίδη. 

Μάλιστα για το λόγο αυτό κλήθηκαν στο γραφείο του Περιφερειάρχη τόσο ο ίδιος ο γιατρός ο οποίος έδωσε και τις προδιαγραφές του μικροσκοπίου όσο και ο διοικητής του Νοσοκομείου κ. Καμπούρης. 

Ενώ οι διαδικασίες προμήθειας του ιατρικού μηχανήματος βρίσκονταν σε εξέλιξη, ο κ. Μπαιραμίδης για λόγους που είναι γνωστοί, τέθηκε σε αναστολή με αποτέλεσμα εδώ και μερικούς μήνες να βρίσκεται εκτός εργασίας, χωρίς να γνωρίζει κανείς πότε και αν θα επιστρέψει στο Νοσοκομείο. 

Λόγω της αλλαγής δεδομένων με εντολή του Περιφερειάρχη η διαδικασία προμήθειας του νευροχειρουργικού μικροσκοπίου «πάγωσε» προκειμένου να διαπιστωθεί αν μπορεί το συγκεκριμένο μηχάνημα να χρησιμοποιηθεί από τον αντικαταστάτη του κ. Μπαιραμίδη. 

Η Περιφερειακή Αρχή και ο ίδιος ο Περιφερειάρχης, σεβόμενοι το δημόσιο χρήμα, δεν θα προχωρήσουν σε δαπάνη για κάτι που ενδέχεται να μην μπορεί να χρησιμοποιηθεί και να καταλήξει για χρόνια στις αποθήκες του Νοσοκομείου. 

Δηλώνει δε ότι το ποσό που έχει εξασφαλιστεί για την προμήθεια του συγκεκριμένου μηχανήματος, αν τελικά δεν ολοκληρωθεί η προμήθεια του, θα διατεθεί εξ ολοκλήρου στο Νοσοκομείο Μυτιλήνης για να καλύψει άλλες ανάγκες του Ιδρύματος.»


Το σχόλιο μας 

Είναι προφανές από την παράθεση των γεγονότων ότι ο Περιφερειάρχης δεν επιθυμεί σε καμία περίπτωση να μπλέξει σε περιπέτειες και να προμηθευτεί ένα μηχάνημα αξίας 350 χιλιάδων ευρώ το οποίο όπως έχουν διαμορφωθεί οι καταστάσεις ενδέχεται να μην χρησιμοποιηθεί ποτέ. 

Και αυτό γιατί ο γιατρός ο οποίος έδωσε τις κατευθύνσεις σε συνεργασία με την διοίκηση για το μηχάνημα, είναι σε αναστολή και υπάρχει σοβαρό ενδεχόμενο να μην ξανά εργαστεί στο νοσοκομείο, αφού πληροφορίες τον θέλουν ακόμη και να σκέφτεται να φύγει εκτός νησιού.

 Ας υποθέσουμε λοιπόν ότι ο Περιφερειάρχης αγοράζει το μηχάνημα κανονικά και το δίνει στο νοσοκομείο.

 Απόντος του κ. Μπαιραμίδη, γνωρίζει κανείς άλλος, εν προκειμένου ο αντικαταστάτης του να το χειριστεί καθώς πρόκειται για ειδικό μηχάνημα και όχι ένα απλό που μπορεί ο κάθε γιατρός να χρησιμοποιήσει?. 

Και αν δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί, θα περιμένει το νοσοκομείο πότε θα βρεθεί γιατρός να το λειτουργήσει, έχοντας το σε μια αποθήκη να σκουριάζει? 

Κατά την άποψη μας είναι υποχρεωμένος ο Περιφερειάρχης από την στιγμή που μιλάμε για ένα μηχάνημα εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ και για δημόσιο χρήμα, να εξασφαλίσει ότι τουλάχιστον τα χρήματα αυτά δεν θα πάνε χαμένα.

 Παράλληλα όπως αναφέρεται στο Δελτίο Τύπου της Περιφέρειας , τα χρήματα από την προμήθεια τελικά αυτή αν δεν γίνει, θα πάνε για άλλες ανάγκες του νοσοκομείου, οπότε δεν υπάρχει όπως φαίνεται κάποιο παρασκήνιο στην όλη ιστορία, από πλευράς Περιφέρειας. Να θυμίσουμε επίσης ότι ο κ. Μπαιραμίδης βρίσκεται στο Νοσοκομείο Μυτιλήνης από το 2011, συμπληρώνοντας μια δεκαετία και το μηχάνημα αυτό θα μπορούσε να έχει παρθεί εδώ και χρόνια, όταν η κα. Γόμου ήταν μέλος της Περιφερειακής Αρχής Καλογήρου επί δυο τετραετίες.

 Εν κατακλείδι, καλή η αντιπολίτευση και η κριτική, αρκεί να έχει βάση και λογική.