Ένα παραδοσιακό καλάθι για τον Πάπα Φραγκίσκο από τις «Γέφυρες Τέχνης» της Μυτιλήνης


Οι «Γέφυρες Τέχνης» παρέδωσαν ιδιόχειρα στον Πάπα Φραγκίσκο ένα παραδοσιακό χειροποίητο ψάθινο καλάθι μέσω της ιδρύτριας, Ιστορικού της Τέχνης Άνχελα Μαρία Αρμπελάεθ.

Η παράδοση πραγματοποιήθηκε στο περιθώριο της συνάντησης με νέους στο Δημοτικό «Άγιος Διονύσιος» της Ελληνογαλλικής Σχολής Ουρσουλινών στο Μαρούσι Αττικής, κατά την τελευταία μέρα της επίσκεψής του στην Ελλάδα.

Το όμορφο «καλάθι ελπίδας» από λυγαριά και καλάμι, φιλοτεχνήθηκε από μαθητές και έναν από τους τελευταίους τεχνίτες της Κοινότητας των Ελλήνων Τσιγγάνων, τον μάστορα Νικόλαο  Κωνσταντίνου, από τη Γέρα. Αξίζει να σημειώσουμε ότι η καλαθοπλεκτική είναι ένας από τους αρχαιότερους κλάδους της λαϊκής χειροτεχνίας και είχε μεγάλη παράδοση στη Λέσβο. Παράδοση, την οποία προωθεί ο φορέας μας μέσα από δημιουργικά εργαστήρια και άλλες δραστηριότητες.

Το  χειροποίητο καλάθι, περιείχε μικρό αντίγραφο της θαυματουργής εικόνας του Παμμεγίστου Ταξιάρχη Μανταμάδου, ελίχρυσο, καθώς και μια ζωγραφιά από μαθήτρια Δημοτικού, με αίτημα προς τον Πάπα μαθητών που διαμένουν στους καταυλισμούς Ελλήνων Τσιγγάνων στο νησί μας, να τους βοηθήσει ν’ αποκτήσουν καλύτερες συνθήκες διαμονής, καθώς και πρόσβαση σε νερό και ηλεκτρικό ρεύμα. Γύρω-Γύρω ήταν διακοσμημένο με τα ονόματα των παιδιών που το φιλοτέχνησαν.

Κατά την παραλαβή, ο Ποντίφικας ζήτησε με ιδιαίτερο ενδιαφέρον να πληροφορηθεί σχετικά με το περιεχόμενο.

Ο Πάπας Φραγκίσκος, κατά κόσμον Χόρχε Μάριο Μπεργκόλιο, Προκαθήμενος της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας και αρχηγός του Κράτους του Βατικανού από το 2013, γεννήθηκε στις 17 Δεκεμβρίου 1936 στο Μπουένος Άιρες και προέρχεται από το Τάγμα των Ιησουιτών.