Τίμησαν τον νεκρό ηρώα του πολυτεχνείου από την Μυτιλήνη «Μιχάλη Μυρογιαννη» στο πάρκο Αγ Ειρήνης (pics,vid)


Τίμησαν τον Μυτιληνιό νεκρό ηρώα του πολυτεχνείου

Με την ευκαιρία της 48ης Επετείου της εξέγερσης του Πολυτεχνείου, την «17η Νοεμβρίου 1973» πραγματοποιήθηκε στις 12 το μεσημέρι κατάθεση στεφανιών στην προτομή του Μιχάλη Μυρογιάννη παρουσία επισήμων, φορέων του νησιού και απλου κόσμου.

Εκπρόσωποι φοιτητικών παρατάξεων, φοιτητικών συλλόγων, πολιτικών νεολαίων, εκπρόσωποι φορέων, κομμάτων, o Δήμαρχος Μυτιλήνης Στρατής Κυτελης, ο περιφερειάρχης Β. Αιγαίου μαζί με τον αντιπεριφερειάρχη Πανάγο Κουφελο, ο αντιπεριφερειάρχης Παναγιώτης Χριστοφας, εκπρόσωπος του βουλευτή Λέσβου Χαράλαμπου Αθανάσιου, στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ Λέσβου κ.α βρέθηκαν στην προτομή του Μιχάλη Μυρογιαννη για να αποτίσουν φόρο τιμής στον αγώνα των φοιτητών απέναντι στη δικτατορία

Πολλοί ήταν όμως και οι απλοί πολίτες που από το πρωί αποτίσανε φόρο τιμής στον Μυτιληνιό ήρωα του πολυτεχνείου Μ. Μυρογιαννη.

Στην τελετή δεν έδωσε το παρόν όπως συνήθιζε κάποιος συγγενής του Μιχάλη..

ΠΑΜΕ και ΚΚΕ θα καταθέσουν στεφάνι το απόγευμα κατά την διάρκεια της πορείας.

Δήλωση του Περιφερειάρχη Β. Αιγαίου Κώστα Μουτζούρη

Ο Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου Κωνσταντίνος Μουτζούρης  πρ. Πρύτανης του Πολυτεχνείου , για την Επέτειο Εξέγερσης των Φοιτητών και του Ελληνικού Λαού στο Πολυτεχνείο το 1973 ,έκανε την ακόλουθη δήλωση:

 «Η 17η Νοεμβρίου κάθε χρόνο είναι Ημέρα μνήμης και τιμής,  για τα γεγονότα που έλαβαν χώρα στο Πολυτεχνείο το 1973  με την εξέγερση των Φοιτητών και όσους αγωνίστηκαν με σύνθημα Ψωμί, Παιδεία ,Ελευθερία. Τιμούμε τον αγώνα για τις αξίες και τα ιδανικά, ως ορόσημο ύψιστης προσφοράς προς την πατρίδα  και τη Δημοκρατία. Κρατούμε ζωντανή στη σκέψη μας τη θυσία που οδήγησε στην πτώση του απολυταρχικού καθεστώτος των Συνταγματαρχών θέτοντας τα θεμέλια της μεταπολιτευτικής Ελλάδας της Ελευθερίας, της Δημοκρατίας και των Αρχών, με πνεύμα συναίνεσης και διεκδίκησης κοινωνικής ευημερίας.  Το Πολυτεχνείο Ζει και θα εξακολουθήσει να ζει στις καρδιές όλων, όσων ενέπνευσαν και θα εμπνέουν τα ιδανικά των αγωνιστών φοιτητών του 1973, των αγωνιζομένων Ελλήνων».

Δήλωση του αντιπεριφερειάρχη Παναγιώτη Χριστοφα

«48 χρόνια μνήμης…

Συνθήματα και αιτήματα που θα 'ναι επίκαιρα όσο οι νέοι διεκδικούν ελευθερία, παιδεία, εργασία και κοινωνική δικαιοσύνη, όσο οι νέοι γίνονται αγωνιστές της ελπίδας.

Η επέτειος του Πολυτεχνείου, συνυφασμένη με μια αγωνιστική παρακαταθήκη μας κρατά σε μια εγρήγορση ενάντια στο άδικο, μας καθιστά διπλά υπεύθυνους να υπηρετούμε τη δημοκρατία και να τη διαφυλάσσουμε.

Με την ευκαιρία της επετείου ας αναστοχαστούμε, ας μιλήσουμε στα παιδιά μας για την τόλμη και τη δικαιοσύνη.

Ας κρατήσουμε ζωντανή τη μνήμη, ας είμαστε πάντα διεκδικητές του καλύτερου και δικαιότερου μέλλοντος.»


Συνεχίζονται οι εκδηλώσεις

Να τονίσουμε ότι οι εκδηλώσεις στην Μυτιλήνη συνεχίζονται και το απόγευμα με την καθιερωμένη πορεία για την φετινή επέτειο του Πολυτεχνείου που διοργανώνει το Παλλεσβιακό Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο (ΠΕΚ) και θα συμμετάσχουν, πρωτοβάθμια σωματεία, κοινωνικοί φορείς και σύλλογοι, μέλη οργανώσεων της εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς, κ.ά.. Η πορεία θα ξεκινήσει στις 19:00 το απόγευμα από την Πλατεία Σαπφούς και θα κατευθυνθεί στην προτομή του Μιχάλη Μυρογιάννη στο πάρκο Αγίας Ειρήνης όπου και θα κατατεθούν στεφάνια από φορείς.

Η κάμερα του LesvosPost TV βρέθηκε στο πάρκο Αγ Ειρήνης και στην προτομή του Μυρογιάννη και κατέγραψε ότι συνέβη εκεί. Δείτε στο βίντεο πλάνα από την κατάθεση στεφάνων