Μαθήματα πηλοπλαστικής από τον Ηλία Κουρτζή στο Δημοτικό Σχολείο της Θερμής (PICS)


Η κεραμική των Κουρτζήδων στο Δημοτικό Σχολείο της Θερμής

Ξεκίνησε στο Δημοτικό Σχολείο Θερμής το πρόγραμμα με μαθήματα πηλοπλαστικής από τον Ηλία Κουρτζή.Μια πρωτόγνωρη εμπειρία βίωσαν την Παρασκευή οι μαθητές της Γ΄ τάξης του σχολείου. Στα πλαίσια των εργαστηρίων δεξιοτήτων διδάχτηκαν για μία ώρα από τον κ. Ηλία Κουρτζή - απόγονο 5ης γενιάς της περίφημης οικογένειας κεραμιστών της Αγιάσου τα μυστικά του πηλού.


Στη συνέχεια την επόμενη ώρα χρησιμοποιώντας τα εργαλεία και τον πηλό, που είχε φέρει ο κ.Κουρτζής έφτιαξαν διάφορα κομψοτεχνήματα (σταχτοδοχεία, κασπώ , πήλινες χάντρες και άλλα) και τα άφησαν να στεγνώσουν.

Οι δημιουργίες των μαθητών θα ψηθούν στο φούρνο του κ. Ηλία Κουρτζή και θα δοθούν ύστερα στα παιδιά για να ολοκληρώσουν τις δημιουργίες τους και να τις χαρίσουν.Η δράση θα συνεχιστεί και τις επόμενες έξι Παρασκευές με στόχο να γνωρίσουν τα παιδιά την πανάρχαια αυτή τέχνη και να μάθουν για την εξέλιξή της.

Στα πλαίσια του προγράμματος οι μαθητές θα πλουμίσουν πιάτα (σαν κεραμίστες), θα επισκεφθούν τον αρχαιολογικό χώρο της προϊστορικής Θερμής για να δούν τα κεραμικά, που έφτιαχναν τότε), θα γίνει αναφορά στη χρήση των κεραμικών (οικιακά σκεύη στην αρχή, διακοσμητικά στη συνέχεια) καθώς και στις τεχνικές κατασκευής και ψησίματός τους.
Στη επόμενη ενότητα θα γνωρίσουν την κεραμική Κουρτζή, που πέρυσι εντάχθηκε στην άϋλη πολιτιστική κληρονομιά της UNESCO. Τα εργαστήρια θα ολοκληρωθούν με μια εκπαιδευτική επίσκεψη σε κεραμικό εργαστήρι (στην Αγιάσο ή στον Μανταμάδο).

Τέλος τα παιδιά θα γνωρίσουν τις σημερινές επαγγελματικές προοπτικές ενός κεραμίστα μέσα από τη δουλειά της Ελπίδας Κουρτζή - (6Η γενιά κεραμιστών) , που δραστηριοποιείται στην Αθήνα και φτιάχνει κοσμήματα, μπομπονιέρες, μετάλλια, σκουλαρίκια και διάφορα άλλα, από πηλό.

Η ιστορία της οικογένειας Κουρτζή ξεκινά στην Αγιάσο το 1820, οπότε ξεκίνησε σαν οικοτεχνία και εξελίχθηκε στη φημισμένη βιοτεχνία.

Εδώ και 200 χρόνια οι έξι γενιές Κουρτζήδων έδωσαν περισσότερους από 40 κεραμίστες και διακοσμητές αγγείων.

Το Δημοτικό Σχολείο Θερμής είναι ενταγμένο στο δίκτυο συνεργαζόμενων σχολείων της UNESCO.

H κεραμική Κουρτζή εντάχθηκε πέρυσι στην άϋλη πολιτιστική κληρονομιά της UNESCO και στα πλαίσια του δικτύου αυτού υλοποιεί φέτος το πρόγραμμα.