Νίκος Θωμαΐδης: "Ίσως χρειαστεί τοπικό lockdown 10 ημερών στην Λέσβο"



Τοπικά και ολιγοήμερα lockdowns «βλέπει» ο Νίκος Θωμαΐδης σε μια αποκαλυπτική συνέντευξη στο iEidiseis. Ποιες περιοχές αναφέρει.

Δεν αποκλείει τα τοπικά, ολιγοήμερα lockdowns μέσα στο Δεκέμβριο ο καθηγητής Αναλυτικής Χημείας του ΕΚΠΑ, Νίκος Θωμαΐδης, ο οποίος ασχολείται με την ανάλυση των λυμάτων στην Αττική. Όπως σημειώνει ο καθηγητής μιλώντας στο iEidiseis, «αυτή τη στιγμή οι μετρήσεις στα λύματα δείχνουν να βρισκόμαστε στο ίδιο επίπεδο επί 4 εβδομάδες στην Αττική, όπως άλλωστε συμβαίνει και στο μεγαλύτερο μέρος της επικράτειας. Αυτό σημαίνει ότι έχει ελεγχθεί η αύξηση των κρουσμάτων, αλλά δεν μειώνονται κιόλας καθώς ο ρυθμός αναπαραγωγής είναι στο 1,1».


Να εξηγήσουμε ότι ο ρυθμός αυτός σημαίνει ότι 1 άτομο μολύνει άλλο ένα. Κι όσο μεγαλύτερος είναι αυτός ο αριθμός, τόσο εκτός ελέγχου είναι η πανδημία. «Ειδικά το 1,1 δείχνει έλεγχο, αλλά θέλουμε να πέσει κάτω από το 1», τονίζει ο καθηγητής.


Πίεση στα νοσοκομεία

Σύμφωνα με τον Θωμαΐδη, τα κρούσματα είναι αυτή τη στιγμή στη κορύφωσή τους, κάτι που ξεκίνησε από τις 9 Νοεμβρίου. «Είχα πει τότε, ότι η κορύφωση εισαγωγών σε ΜΕΘ και οι θάνατοι θα κορυφωθούν σε ένα μήνα (μετά τις 9/11, δηλαδή στις 9/12). Άρα δεν ήρθε ακόμα η κορύφωση στην πίεση του συστήματος Υγείας. Θα συμβεί στα μέσα Δεκεμβρίου. Και καθώς είμαστε ήδη στο 93% σε κάλυψη των κλινών ΜΕΘ, και θα δεχτούμε τότε ακόμα μεγαλύτερη πίεση, προετοιμαζόμαστε...

Ίσως να ληφθούν μάλιστα κι άλλα μέτρα για να μην φτάσουμε στο απροχώρητο. Ενδεχομένως κάποιοι τοπικοί περιορισμοί το πολύ για 10 ημέρες για περιοχές που είναι σταθερά στο βαθύ κόκκινο επί μεγάλο χρονικό διάστημα. Κι αυτές είναι 2-3 περιοχές στην Πελοπόννησο, η δυτική Αττική, η Θεσσαλία, η Λέσβος, το Ρέθυμνο και η Μακεδονία».


Το iEdiseis ρώτησε στο σημείο αυτό τον καθηγητή Αναλυτικής Χημείας αν αυτά τα ενδεχόμενα, τοπικά περιοριστικά μέσα θα περιορίσουν σίγουρα τη μετάδοση. Η απάντησή ήταν ότι «σίγουρα θα την περιορίσουν αλλά μαζί -πολύ σημαντική- είναι η τρίτη δόση στους εμβολιασμένους. Αν το καταφέρναμε να εμβολιαστούν όλοι άμεσα με την τρίτη δόση, θα είχαμε μείωση στα κρούσματα της τάξεως του 20%», προβλέπει ο κ. Θωμαΐδης. Κι αν σε αυτό αντιπαραβάλουμε το γεγονός ότι το 20% των νοσηλευομένων είναι εμβολιασμένοι, καταλαβαίνουμε του λόγου του το αληθές.


Η νέα παραλλαγή Ο

Ο καθηγητής μάς ανέφερε ότι όπως ενημερώνουν από τον ΠΟΥ, πρόκειται για ένα εξαιρετικά μεταδοτικό στέλεχος, 5 φορές πιο μεταδοτικό από την παραλλαγή Δέλτα. Η αλήθεια είναι ότι έφτασε ταχύτατα στην Ευρώπη και πρέπει για να το αντιμετωπίσουμε, να κάνουμε ισχυρή ιχνηλάτηση. Το αν προκαλεί όντως πιο ήπια νόηση, θα το δούμε σίγουρα σε ένα μήνα και δεν μπορούμε να είμαστε σίγουροι από τώρα», προσθέτει ο καθηγητής.

Πηγή https://www.ieidiseis.gr/