Πιστοποιημένη πίστα Enduro-Motocross και θεματικό πάρκο στην παλιά χωματερή της Καλλονής


Μετά τη σχετική ψήφιση από το δημοτικό συμβούλιο της παραχώρησης της  παλιάς χωματερής του πρώην Δήμου Καλλονής, ο Δήμος Δυτικής Λέσβου προχωρά στο φιλόδοξο σχέδιό του για την κατασκευή στο σημείο ενός θεματικού Πάρκου Δραστηριοτήτων, μεταξύ αυτών και την πρώτη πιστοποιημένη πίστα Enduro-Motocross σε συνεργασία με την ΕΔΙΛ.

Με ενέργειες του Τμήματος Αθλητισμού του Δήμου, ανοίγει πλέον ο δρόμος για την ενεργοποίηση του μηχανοκίνητου αθλητισμού αλλά και αθλητικών δραστηριοτήτων που απαιτούν ειδικούς χώρους και εν τη απουσία αυτών, δεν είναι ιδιαίτερα διαδεδομένες στο νησί. Παράλληλα ο Δήμος στηρίζοντας αυτό το εγχείρημα, συμβάλλει στο να διευθετηθεί και ένα μείζον περιβαλλοντικό πρόβλημα της περιοχής, καθώς είναι γνωστό πως ο παλιός ΧΑΔΑ στην Καλλονή χρησιμοποιείται δυστυχώς ακόμα από κάποιους αυθαίρετα.

Σύμφωνα με το σχέδιο της δημοτικής αρχής, στην περιοχή που περιέρχεται πλέον στη διάθεση του Δήμου, θα γίνει ανάπλαση με ίδιες δυνάμεις και η τοποθεσία θα χρησιμοποιηθεί αρχικά για το μηχανοκίνητο αθλητισμό, αλλά και για την ορεινή Ποδηλασία. 

Από εκεί και έπειτα, το σχέδιο φιλοδοξεί στη δημιουργία ενός θεματικού Πάρκου Δραστηριοτήτων με: 

·         Enduro-Motocross- Ορεινή Ποδηλασία 

Δημιουργία πίστας προπόνησης και διοργάνωση αγώνων των συγκεκριμένων αθλημάτων σε χρονικά διαστήματα που ορίζονται από  τις εκάστοτε ομοσπονδίες, εκδηλώσεις των σωματείων ή διαφόρων φορέων. 

·         Αεροβόλος Αθλητισμός 

Σύλλογος αεροβόλου αθλητισμού (sniper) που δραστηριοποιείται στη  Λέσβο, δημιουργεί ομάδες με διαφορετικά θέματα κάθε εβδομάδα σε συνθήκες μάχης και αξιοποιούν διάφορες περιοχές του νησιού. Το ίδιο πραγματοποιείται και με τα όπλα paintball και η συγκεκριμένη δραστηριότητα θα μπορεί να φιλοξενηθεί στο Θεματικό Πάρκο.    

·         Αναρρίχηση και στίβος περιπέτειας 

Ξύλινοι πύργοι με σχοινιά που προσφέρουν ένα είδος  κυκλικών δραστηριοτήτων για μικρούς και μεγάλους που πέρα της οικογενειακής απασχόλησης τα Σαββατοκύριακα μπορεί να γίνει ιδανική τοποθεσία για εκδρομές από τα σχολεία όλου του νησιού. 

·         Σκοποβολή-Τοξοβολία 

Λόγω της απομονωμένης τοποθεσίας αλλά και της μεγάλης έκτασης  μπορούν να δραστηριοποιηθούν τα παραπάνω αθλήματα. 

·         Ιππασία 

Φιλοξενία αλόγων για τη χρησιμοποίηση τους σε περιπάτους στα μονοπάτια που  χαρτογραφούνται στο Δήμο καθώς και για θεραπευτική Ιππασία. 

·         Κέντρο Άσκησης Τρίτης Ηλικίας

Δραστηριότητες μέσα στη Φύση για την τρίτη ηλικία  

·         Περιβαλλοντικό Πάρκο

Πάλι στα πλαίσια ενημέρωσης και εκμάθησης των δημοτών σε μια  μικρή έκταση μπορεί να δημιουργηθεί περιβαλλοντικό πάρκο (παράδειγμα πως να φυτεύουν,  πως να καλλιεργούν, σεμινάρια μπολιάσματος κλπ). 

Ο Δήμαρχος Δυτικής Λέσβου Ταξιάρχης Βέρρος, δήλωσε για την εξέλιξη αυτή: 

«Ακόμα και μέσα από τα μειονεκτήματα προσπαθούμε να βρούμε τρόπους να αναδείξουμε πλεονεκτήματα και αυτό μπορεί να συμβεί και στην παλιά χωματερή της Καλλονής. Η εκχώρηση της περιοχής είναι μια εξέλιξη που δημιουργεί προσδοκίες να φτιάξουμε κάτι που δεν έχει ξαναγίνει και να δώσουμε χώρο και δυνατότητα συνολικά στον αθλητισμό. Το θεματικό πάρκο είναι κάτι εφικτό, για το οποίο θα συνεργαστούμε και με τους ίδιους τους συλλόγους αθλημάτων που δεν είναι τόσο διαδεδομένα στο νησί και πιστεύω ότι μπορεί να γίνει σημείο αναφοράς για το νησί».

Ο Εντεταλμένος Δημοτικός Σύμβουλος Αθλητισμού Στρατής Αλεξίου δήλωσε από την πλευρά του:

«Αθλητισμός δεν είναι μόνο το ποδόσφαιρο και το μπάσκετ και νομίζω ότι οι δημότες αρχίζουν να συνειδητοποιούν από τη μέχρι τώρα δράση μας, πως προσπαθούμε ισόρροπα για το σύνολο των αθλημάτων. Τώρα φέρνουμε στο προσκήνιο και τον μηχανοκίνητο αθλητισμό αλλά όχι μόνο αυτό. Έχοντας και περιβαλλοντική συνείδηση θέλουμε να δώσουμε στους δημότες ένα σπουδαίο Θεματικό Πάρκο. Με την υποστήριξη φυσικά του Δημάρχου, η Διεύθυνση Αθλητισμού συνεργαζόμενη με τις άλλες υπηρεσίες του Δήμου, θα προχωρήσει στην αναδιαμόρφωση της παλιάς χωματερής και θα βάλει τις βάσεις για τον μεγαλύτερο στόχο μας, τη δημιουργία του πάρκου».