Ικανοποίηση Μουτζούρη για την τεχνοκρατική παρουσίαση από πλευράς Υπουργείου της νέας ΚΑΠ στην Μυτιλήνη



Στο πλαίσιο της Διαβούλευσης που διεξάγεται μεταξύ του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων με τις 13 Περιφέρειες της χώρας, με σκοπό την διαμόρφωση Πρότασης για την Νέα Κ.Α.Π. 2021-2027, η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου και ο Περιφερειάρχης Κωνσταντίνος Μουτζούρης διοργάνωσαν εκδήλωση συνάντησης των Αγροτικών Φορέων των νήσων της με τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Σπήλιο Λιβανό και τον Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου Κωνσταντίνο Μπαγινέτα υπό τον Συντονισμό του Αντιπεριφερειάρχη (Λέσβου) Πρωτογενούς Τομέα, Πανάγου Κουφέλου.

Στην εκδήλωση που έλαβε χώρα στην αίθουσα της Γενικής Γραμματείας Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής την Κυριακή 7.11.2021 , προσκλήθηκαν οι Τοπικές Αρχές και όλοι οι αγροτικοί φορείς, για να καταθέσουν τις απόψεις τους και να επισημάνουν τα προς επίλυση επί μέρους ζητήματα που τους απασχολούν. Παράλληλα ενημερώθηκαν από πλευράς Υπουργείου σχετικά με τη νέα Κ.Α.Π. και τις προβλεπόμενες αλλαγές που θα ισχύσουν .


Στη διάρκεια της εκδήλωσης , έγινε εκτενής παρουσίαση από πλευράς Υπουργείου των δεδομένων της Νέας Κ.Α.Π, από τον Υπουργό κ. Λιβανό και τον Διευθυντή της Διαχειριστικής Αρχής του Υπουργείου ΕΥΔ ΠΑΑ Νικόλαο Μανέτα, την υπεύθυνη για την Νέα ΚΑΠ κα Χρυσή Θεοδωρίδου ενώ πήραν το λόγο και τοποθετήθηκαν εκπρόσωποι των αγροτών και των κτηνοτρόφων των νησιών με ερωτήσεις και τοποθετήσεις.

 Επισημαίνεται ότι με τη Νέα Κ.Α.Π. πρόκειται να απελευθερωθούν ως το 2027 πόροι 19.362,60 δις € στους δύο άξονες: α) Άμεσες Ενισχύσεις και β) Επενδύσεις αγροτικής ανάπτυξης , εκ των οποίων 1,2 δις € στη μεταβατική περίοδο 2021-2022. Έγιναν επίσης αναφορές σχετικά με τη Στρατηγική από το Αγρόκτημα στο Πιάτο και τη Στρατηγική για τη Βιοποικιλότητα, στο πλαίσιο της Πράσινης Συμφωνίας.

Την ικανοποίησή του για την τεχνοκρατική παρουσίαση-ενημέρωση από πλευράς Υπουργείου σχετικά με την νέα Κ.Α.Π. εξέφρασε δημόσια στο τέλος της εκδήλωσης ο Περιφερειάρχης Κωνσταντίνος Μουτζούρης, υπογραμμίζοντας χαρακτηριστικά με δόση χιούμορ , ότι «εάν θα είχε φοιτητή τον Υπουργό , θα του έβαζε δέκα (10).» Ενώ υπογράμμισε ότι «ο Πρωτογενής Τομέας είναι ο βασικός υποστηρικτής της Οικονομίας ενός τόπου και μίας χώρας, με σημαντικό μερίδιο στο Α.Ε.Π. και χωρίς Αγροτική Παραγωγή , δεν μπορεί να σταθεί κανένας τόπος και να προχωρήσει η ανάπτυξη και ευημερία.».

Αναλυτικότερα στην εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε με ισχύοντα μέτρα κατά της εξάπλωσης της Πανδημίας και το πάνελ το παρών έδωσαν εκτός από τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Σπήλιο Λιβανό και τον Περιφερειάρχη Κωνσταντίνο Μουτζούρη, ο Αντιπρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων –Βουλευτής Λέσβου Χαράλαμπος Αθανασίου, οι Αντιπεριφερειάρχες Πρωτογενούς Τομέα Πανάγος Κουφέλος και Προώθησης Αγροτικών Προϊόντων Σουλτάνα Ανδρεάδου, ο Εκτελεστικός Γραμματέας Απόστολος Αλατζάς, ο Δήμαρχος Μυτιλήνης Στρατής Κύτελης, ο Αντιδήμαρχος Δυτικής Λέσβου Στρατής Ζαφείρης, εκπρόσωποι Αγροτικών φορέων από τις νήσους της Περιφέρειας, Αγρότες και Κτηνοτρόφοι.