Βανδαλισαν την προτομή του Μιχάλη Μυρογιάννη στο πάρκο Αγίας Ειρήνης

Φωτογραφία Στρατής Μπαλασκας



Ένα πραγματικά δυσάρεστο περιστατικό έλαβε χώρα στο πάρκο Αγίας Ειρήνης όταν περαστικοί διαπίστωσαν τον βανδαλισμο της προτομής του 20 χρόνου Μυτιληνιου που έπεσε νεκρός στα γεγονότα του Πολυτεχνείου από τις σφαίρες του τότε συνταγματάρχη Νικόλαου Ντερτιλή.

Συγκεκριμένα άγνωστοι έγραψαν σύνθημα με κόκκινη μπογιά ενώ μουτζουρωσαν με μαύρη μπογιά το πρόσωπο της προτομής.

Ήδη για το θλιβερό συμβάν έχει ενημερωθεί η Διεύθυνση Αστυνομίας Μυτιλήνης ενώ η Διεύθυνση Τεχνικών Υπηρεσιών του δήμου αναμένεται να ξεκινήσει άμεσα τη διαδικασία αποκατάστασης του μνημείου.

Η συγκεκριμένη πράξη πληγώνει βαθύτατα το κοινό αίσθημα και την ιστορική μνήμη λίγες ημέρες μάλιστα πριν την επέτειο μνήμης των ιστορικών γεγονότων του Πολυτεχνείου.


Για το συγκεκριμένο γεγονός ανακοίνωση εξέδωσε ο βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Γιάννης Μπουρνους

"Τέσσερις μέρες πριν την 48η επέτειο της εξέγερσης του Πολυτεχνείου, άγνωστοι, θρασύδειλοι υπάνθρωποι αμαύρωσαν την προτομή του Μυτιληνιού ήρωα του αντιδικτατορικού αγώνα, Μιχάλη Μυρογιάννη, δολοφονημένου στις 18/11/73 με πυροβολισμό στο κεφάλι στη γωνία Στουρνάρη και Πατησίων, από τον φασίστα συνταγματάρχη Ντερτιλή.

Καλούμε τον Δήμος Μυτιλήνης να καθαρίσει άμεσα, σήμερα κιόλας, την προτομή του Μυρογιάννη από τις βρωμιές των ανεγκέφαλων. Κι αν δεν το κάνει, θα το κάνουμε εμείς.

Καλούμε κάθε δημοκράτη Μυτιληνιό, να δώσει με την παρουσία του στις εκδηλώσεις τιμής στις 17 Νοέμβρη, ηχηρή απάντηση στο ακροδεξιό σκότος, που τα τελευταία χρόνια επιχειρεί να ηγεμονεύσει πολιτισμικά στην πόλη και το νησί μας."