Δακτυλιώνοντας πουλιά στο έλος στο Ντίπι

Μοναδική εμπειρία για τους Προσκόπους η γνωριμία με τον φυσικό πλούτο στο Γεωπάρκο της Λέσβου

Τη «σύλληψη», την καταγραφή και τη δακτυλίωση και στη συνέχεια την απελευθέρωση περισσότερων από 70 πουλιών από πάνω από 10 είδη, παρακολούθησαν αλλά και σε κάποια στάδια της διαδικασίας συμμετείχαν κιόλας χθες Κυριακή στο έλος του καλαμιώνα στο Ντίπι του κόλπου της Γέρας, οι Ανιχνευτές (μεγάλοι έφηβοι Πρόσκοποι) των Συστημάτων της Μυτιλήνης. 

Στη διάρκεια της δράσης οι Ανιχνευτές γνωρίστηκαν με την ψαθοποταμίδα, πουλί που καταγράφεται στους υγρότοπους της Λέσβου κάθε χρόνο από τα τέλη Οκτωβρίου μέχρι τα τέλη Φεβρουαρίου. Ένα τμήμα του πληθυσμού της ψαθοποταμίδας στην Ελλάδα φαίνεται πως χρησιμοποιεί τον καλαμιώνα της Γέρας, εκτός από χώρο ξεχειμωνιάσματος, και ως σταθμό για τη μετανάστευσή του  νοτιότερα (μέχρι την Κρήτη και το Δέλτα του Νείλου). Η ψαθοποταμίδα πάντως δεν είχε μεγάλη αντιπροσώπευση στις συλλήψεις στα δίχτυα. Πιθανή εξήγηση η απουσία επαρκών βροχοπτώσεων. 

Ο καλαμιώνας εξακολουθεί να είναι εντελώς στεγνός στα μεγαλύτερα τμήματά του γεγονός που μειώνει την παρουσία ειδών  που διατρέφονται κοντά στην ελεύθερη επιφάνεια του νερού, όπως η ψαθοποταμίδα αλλά και η Αλκυόνη και άλλα.

Τα είδη πουλιών που πιάστηκαν στα δίχτυα και στη συνέχεια τους τοποθετήθηκε ειδικό δαχτυλίδι στο πόδι, ήταν κυρίως χειμερινοί επισκέπτες αλλά και άλλα με μόνιμη παρουσία. Πολυπληθέστερα το Ψευταηδόνι, ο Κοκκινολαίμης και ο Μαυροσκούφης.

Η δράση οργανώθηκε σε συνεργασία με το Κέντρο Περιβαλλοντικής Ενημέρωσης Καλλονής και το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου και είχε σαν στόχο τη γνωριμία με τον φυσικό πλούτο στο Γεωπάρκο της Λέσβου. Ας σημειωθεί ότι οι δακτυλιωτές, προκειμένου να παγιδεύουν με δίχτυα και να χειρίζονται πουλιά, έχουν λάβει ειδική εκπαίδευση από το Ελληνικό Κέντρο Δακτυλίωσης Πουλιών (Ε.Κ.Δ.Π) κατόπιν άδειας από το Υπουργείο Περιβάλλοντος.