Καθολική απεργία των καταστημάτων εστίασης στην Λέσβο (ΒΙΝΤΕΟ)


Σε καθολικό κλείσιμο των καταστημάτων τους προχωρούν από τις 6 το πρωί σήμερα μέχρι τις 6 το πρωί τις Τετάρτης, οι καταστηματάρχες εστίασης της Λέσβου στο πλαίσιο της 24ωρης κινητοποίησης του κλάδου ως αντίδραση για τα νέα μέτρα καθώς και την οικονομική εξόντωση των επιχειρήσεων του χώρου.

Σε τοπικό επίπεδο η συμμετοχή στην απεργιακή κινητοποίηση είναι σχεδόν καθολική, αναδεικνύοντας την απήχηση των αιτημάτων στο σύνολο των καταστηματαρχών εστίασης.

Η προκυμαία Μυτιλήνης θύμιζε σήμερα τις πρώτες ημέρες του λοκ ντάουν καθώς η συντριπτική πλειοψηφία των καταστημάτων εστίασης είχε κατεβάσει ρολά, με τους καταστηματάρχες να εκφράζουν μ αυτό τον τρόπο την αντίθεση τους στα νέα μέτρα της κυβέρνησης για την διασπορά του κορωναϊού.

 

Τα αιτήματα του Κλάδου είναι:

- Αναπροσαρμογή των προστίμων και μετατόπισή τους και στον παραβάτη.

- Μεταβολή επιστρεπτέας προκαταβολής σε ΜΗ επιστρεπτέα.

- Συμμετοχή στην λήψη αποφάσεων με συμμετοχή στις αρμόδιες επιτροπές.

- Επιδότηση ενεργειακού κόστους και ενοικίου.

- Επιδότηση εργοδοτικών εισφορών ή αναστολή των συμβάσεων εργασίας.

- Απαλλαγή από την καταβολή δημοτικών τελών.

- Μείωση του ΦΠΑ στο 6%.

- Συνέχιση της επιδότησης των δόσεων δανείων.

- Νέες χρηματοδοτήσεις ανάλογες εκείνων του 2020 και των αρχών του 2021.

 

Διαρθρωτικά μέτρα

1. Ειδική Γραμματεία ή Επιμελητήριο Εστίασης.

2. Επίλυση του εργατικού κόστους με ειδικές ρυθμίσεις σε στρεβλώσεις της εργατικής νομοθεσίας που δεν λαμβάνουν υπόψη της υψηλής έντασης επιπλέον κοστολογίων του κλάδου (νυχτερινά, βραδινά, αργίες, σαββατοκύριακα) και την μοναδικότητά του, στο σύνολο των εργασιακών θέσεων.

3. Εξορθολογισμός του κλάδου με δομικές αλλαγές.

 

Επίσης ο Κύκλος Επαγγελματιών Εστίασης καλεί για τη συμμετοχή και στήριξη στην απεργία υποστηρίζοντας ότι ο κλάδος εργαλειοποιείται. Σε ανακοίνωσή του αναφέρει ότι ο κλάδος από την αρχή της κρίσης της πανδημίας, έχει επιδείξει πλήρη ενσυναίσθηση και έχει συμβάλει τα μέγιστα στην προστασία της Δημόσια Υγείας, εφαρμόζοντας απαρέγκλιτα (πλην ελαχίστων εξαιρέσεων) όλα τα μέτρα αυτοπροστασίας πελατών και εργαζομένων. "Σε αντίθεση με άλλους χώρους συνάθροισης (βλ. Εκκλησία, γήπεδα, ΜΜΜ), ο κλάδος της εστίασης έχει να επιδείξει υψηλά ποσοστά εμβολιασμού παρόλο το κόστος και την ταλαιπωρία στην λειτουργία των επιχειρήσεων", υποστηρίζει.