Ειρηνική πορεία για το Πολυτεχνείο στην Μυτιλήνη…



Με την καθιερωμένη πορεία από την πλατεία Σαπφούς προς την Προτομή του Μιχάλη Μυρογιαννη κορυφώθηκαν οι εκδηλώσεις για την 48η επέτειο της φοιτητικής εξέγερσης το 1973 στην Μυτιλήνη.

Με πλήθος κόσμου παρά τα αυξημένα κρούσματα κορονοιου στο νησί μας ολοκληρώθηκε λίγο μετά τις 8 το απόγευμα η καθιερωμένη πορεία για την 48η επέτειο της φοιτητικής εξέγερσης το 1973 στην Μυτιλήνη.

Στη συγκέντρωση χαιρέτησαν η Στέλλα Γανωτή εκ μέρους της Επιτροπής Αγώνα Φοιτητών, ο Μανός Μαλαμάς εκ μέρους της Ένωσης Ιδιωτικών Υπαλλήλων Λέσβου και η Σοφία Καζαμία αντιπρόεδρος του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Λέσβου.

Την κεντρική ομιλία έκανε ο Γιάννης Ζαφειρίου αντιπρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Λέσβου.


Στην πορεία την όποια διοργάνωσε το ΠΕΚ, κάλεσμα απεύθυναν και άλλοι φορείς, συμμετείχαν πρωτοβάθμια σωματεία, κοινωνικοί φορείς και σύλλογοι, μέλη οργανώσεων της εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς, μέλη της ΑΝΤΑΡΣΥΑ, αντεξουσιαστες κ.ά.. Συμμετείχαν επίσης και πολλοί απλοί πολίτες.


Η συγκέντρωση είχε όγκο και παλμό, με εκτιμήσεις να κάνουν λόγο για 500-600 περίπου άτομα

Η πορεία χωρίστηκε σε δυο μπλοκ με τα μέλη του ΠΕΚ, ΠΑΜΕ, ΚΝΕ να προπορεύονται και πίσω να ακολουθουν τα μέλη της ΑΝΤΑΡΣΥΑ, της εξωκοινοβουλευτικής αριστεράς, δημοτικές παρατάξεις και απλοί πολίτες.


Η πορεία ξεκίνησε από την πλατεία Σαπφούς και μέσω της οδού Κουντουριώτη κατευθύνθηκε στην Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου και από εκεί προς την προτομή του Μιχάλη Μυρογιαννη, στην συνέχεια τα μέλη του ΠΑΜΕ και του ΠΕΚ επέστρεψαν από την οδο Σμύρνης στην προκυμαία Μυτιλήνης .

Στο μνημείο του Μιχάλη Μυρογιάννη κατατέθηκαν στεφάνια από το ΠΑΜΕ, το ΚΚΕ κ.α

Οι διαδηλωτές φώναζαν συνθήματα όπως «Ζει, ζει ο Τεμπονέρας ζει, με Πέτρουλα, Λαμπράκη αυτός μας οδηγεί» και «Το Πολυτεχνείο δεν ήταν γιορτή, ήταν εξέγερση και πάλη λαϊκή», «Φονιάδες των Λαών Αμερικανοί» ενώ έντονα ήταν τα συνθήματα και κατά της Χρυσής Αυγής και του φασισμού.

Η πορεία ολοκληρώθηκε χωρίς να γίνει το παραμικρό ενώ έντονη ήταν η αστυνομική παρουσία.