ΒΙΝΤΕΟ: Α. Γεωργιάδης: Τα μέτρα ήρθαν για να πειστούν οι ανεμβολίαστοι να εμβολιαστούν, ή να απομονωθούν οι ασθενείς

ΠΗΓΗ MEGA TV

Σε ισχύ τέθηκαν από χτες τα νέα περιοριστικά μέτρα που αφορούν στους ανεμβολίαστους.

Στην εκπομπή MEGA Σαββατοκύριακο μίλησαν σχετικά οι κ.κ. Άδωνις Γεωργιάδης, υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Γιώργος Μπουλμπασάκος, διευθυντής της Πνευμονολογικής Κλινικής του Ευαγγελισμού, και Θεόδωρος Καπράλος, πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Πειραιά.

 

«Αντιφατικά τα μέτρα – Χρειάζεται αστυνόμευση»

«Αρχίζει πλέον και πιέζεται το σύστημα με την αύξηση των κρουσμάτων και αυτό είναι ανησυχητικό. Στη Βόρεια Ελλάδα φαίνεται ότι τα πράγματα δεν είναι τόσο καλά. Ήδη αισθανόμαστε την πίεση και στο λεκανοπέδιο. Τα κρούσματα είναι αυξημένα, το ίδιο και οι εισαγωγές», σημείωσε ο κ. Μπουλμπασάκος.

«Τα μέτρα για να αποδώσουν πρέπει να υπάρχει δυνατότητα αστυνόμευσής τους. Για να λειτουργούν θετικά τα μέτρα θα πρέπει να έχουν ισορροπία και λογική. Πολλές φορές τα μέτρα είναι αντιφατικά που ο πολίτης δεν καταλαβαίνει γιατί στις ώρες αιχμής τα ΜΜΜ έχουν πληρότητα 150%. Στην εστίαση, μπορεί όλοι που είμαστε εμβολιασμένοι να σερβιριζόμαστε από ανεμβολίαστο προσωπικό».

 

«Δεν αποκλείεται επέκταση της υποχρεωτικότητας»

«Η θεωρία από την πράξη έχει μεγάλη απόσταση. Στα ΜΜΜ προφανώς και κολλάς, όπου υπάρχει συνωστισμός κολλάς τον ιό, δεν ξεχωρίζει δραστηριότητες. Υπάρχει κάποιο κράτος που να έχει ανοιχτή την οικονομία του και να μην έχει τις ώρες αιχμής συνωστισμό στα ΜΜΜ; Όχι. Μπήκαν περισσότερα δρομολόγια και περισσότερα λεωφορεία. Η Αυστραλία έκανε σχεδόν 400 μέρες ολικού lockdown. Μέχρι σήμερα δε δέχεται τουρίστες; Πεθαίνεις από τον κορωνοϊό, αλλά πεθαίνεις και από την πείνα», απάντησε ο κ. Γεωργιάδης.

«Δεν αποκλείεται κάποια στιγμή να προχωρήσουμε στην υποχρεωτικότητα εμβολιασμού και σε άλλες κατηγορίες εργαζομένων. Μέσα στο καλοκαίρι δε γινόταν πρακτικά, γιατί υπήρχε έλλειμμα εργαζομένων στην εστίαση. Τώρα, πιθανόν αυτές οι ανάγκες να είναι λιγότερες, δεδομένου και ότι σταματάει ο τουρισμός. Αλλά η κυβέρνηση προσπαθεί από την αρχή να ισορροπήσει σε ένα τεντωμένο σχοινί, ανάμεσα στην ανάγκη μας να αντιμετωπίσουμε την πανδημία και στο να σεβαστούμε τα ανθρώπινα δικαιώματα», πρόσθεσε ο ίδιος.

«Θεωρώ ιερό το δικαίωμα της ανθρώπινης ύπαρξης και θα το διαφυλάξω με οποιοδήποτε κόστος. Θα πρέπει η κυβέρνηση να μην απορρίπτει την επέκταση της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού. Ακόμα και του καθολικού εμβολιασμού. Δε αντιμετωπίζονται διαφορετικά οι πανδημίες.  Όλες οι έρευνες δείχνουν ότι μπορεί να φτάσουμε τους 120 νεκρούς ημερησίως. Να δίνονται κίνητρα στους δημοσίους υπαλλήλους για τον εμβολιασμό τους. Ας μη βλέπουμε μόνο την τιμωρία», τόνισε από την πλευρά του ο κ. Μπουλμπασάκος στο ίδιο θέμα.

 

«Δε θα ξαναζήσουμε ζωή χωρίς τον κορωνοϊό»

«Πριν από περίπου ένα μήνα, ήραμε πολλούς περιορισμούς που αφορούν στους εμβολιασμένους. Δεν υπάρχει κανένα μέτρο για τους εμβολιασμένους σήμερα. Αύξηση των κρουσμάτων έχουμε σήμερα σε πολλές χώρες, δεν είναι φαινόμενο της Ελλάδας. Η δική μας αντίληψη ως κυβέρνηση είναι ότι ο ιός ήρθε για να μείνει. Ζωή χωρίς κορωνοϊό δε θα ξαναζήσουμε, θα γίνει μια ενδημική ασθένεια όπως η γρίπη. Άρα θα πρέπει να μάθουμε πώς θα ζήσουμε τον ιό παρόντα. Σιγά – σιγά η ανθρωπότητα θα προσαρμοστεί. Άρα, η κυβέρνηση είπε ότι αν έχεις κάνει το εμβόλιο, δεν έχω δικαίωμα να σε περιορίζω. Κινδυνεύεις να κολλήσεις, αλλά όχι να πεθάνεις ή να μπεις σε ΜΕΘ», τόνισε ο κ. Γεωργιάδης.

Απαντώντας στο γιατί θεωρεί ότι δεν έχουν πειστεί ακόμα οι ανεμβολίαστοι να προχωρήσουν στον εμβολιασμό τους, ο υπουργός είπε ότι «Η στάση των λαών έναντι του εμβολιασμού είναι παράδειγμα κουλτούρας. Οι χώρες που έχουν μία πιο συναισθηματική αντίληψη στη ζωή, δεν τα έχουν καταφέρει. Η Ελλάδα είναι στη μέση».

 

«Άδικα τα μέτρα για το λιανεμπόριο»

Άδικα χαρακτήρισε τα μέτρα για το λιανεμπόριο ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Πειραιά, Θεόδωρος Καπράλος.

«Τα μέτρα τα θεωρούμε άδικα επειδή έχουμε όλο το προηγούμενο διάστημα επιδείξει απόλυτη πειθαρχία σε όλα τα υγειονομικά πρωτόκολλα, ενώ αυτή την περίοδο των εκπτώσεων καλούμαστε στην πόρτα να έρθουμε σε αντιπαράθεση με τους ίδιους μας τους πελάτες. Αυτό είναι πολύ δύσκολο έως ανεφάρμοστο κάποιες φορές. Ακόμα, αυτή τη στιγμή διαμορφώνονται συνθήκες αθέμιτου ανταγωνισμού», είπε χαρακτηριστικά.

 

«Τα μέτρα ήρθαν για να πειστούν οι ανεμβολίαστοι να εμβολιαστούν, ή να απομονωθούν οι ασθενείς»

«Είπε ποτέ κάποιος από την κυβέρνηση ότι το λιανικό εμπόριο δεν τήρησε τα μέτρα; Τα μέτρα έχουν ως στόχο το λιανικό εμπόριο ή έχουν στόχο να μην πάμε σε συνθήκες να κλείσουμε ξανά το λιανικό εμπόριο; Ο λόγος που μπαίνει η υποχρέωση του πιστοποιητικού εμβολιασμού και του τεστ στο λιανεμπόριο είναι ότι πρέπει να βάλουμε φράγματα ώστε να αναγκάσουμε τους ανεμβολίαστους είτε να εμβολιαστούν, είτε να ξέρουμε ποιοι είναι οι ασθενείς και να απομονώνονται για να μειωθεί η διάδοση της πανδημίας. Πρέπει και το λιανικό εμπόριο για να προστατεύσει τα συμφέροντά του, ώστε να μην κλείσει τα Χριστούγεννα, να πάρετε το μερίδιο που σας αναλογεί σε μια κοινή εθνική προσπάθεια», απάντησε ο κ. Γεωργιάδης.

«Είναι δύσκολο να καταλάβουμε ότι η κυβέρνηση οφείλει να λάβει υπόψιν και εκείνους τους λίγους που δεν κάνουν το εμβόλιο και δε θέλουν να κάνουν ούτε τεστ; Αυτοί να πεθάνουν από την πείνα; Επειδή αναγκαζόμαστε να νομοθετούμε και να αποφασίζουμε για το σύνολο των ανθρώπων, όλοι καταλαβαίνουμε ότι τα σούπερ μάρκετ προσφέρουν αγαθά πρώτης ανάγκης που δεν μπορείς να τα στερήσεις. Η διαφορά του rapid test δεν είναι τόσο μεγάλη, ώστε να γίνεται τόσο μεγάλο θέμα», σχολίασε ο ίδιος σχετικά με τη λειτουργία των σούπερ μάρκετ.

 

«Η εκκλησία έδειξε πόσο υπεύθυνη είναι»

Μιλώντας τέλος για τις εκκλησίες και γιατί εξαιρέθηκαν των μέτρων, ο κ. Γεωργιάδης είπε ότι «Η κυβέρνηση αποφάσισε και σωστά να δείξει ότι για εμάς τα ζητήματα λατρείας και πίστης δεν αντιμετωπίζονται με τα ίδια μέτρα με το εμπόριο. Δείξαμε προς την εκκλησία το σεβασμό που της άξιζε και άρμοζε. Η εκκλησία επιβεβαιώνοντας το δικό μας σεβασμό ανέλαβε την πρωτοβουλία για τα τεστ, δείχνοντας πόσο υπεύθυνη είναι».