Γιάννης Μπουρνούς: Να καλυφθούν άμεσα οι κενές θέσεις ακτινοδιαγνωστών στο Βοστάνειο νοσοκομείο Μυτιλήνης


Γιάννης Μπουρνούς: Να καλυφθούν άμεσα οι κενές θέσεις ακτινοδιαγνωστών στο Βοστάνειο νοσοκομείο Μυτιλήνης. Να σταματήσει ο αποκλεισμός συμπολιτών μας από ακτινοδιαγνωστικές εξετάσεις.


Ερώτηση προς τον Υπουργό Υγείας, Αθανάσιο Πλεύρη, κατέθεσε ο Βουλευτής Ν. Λέσβου του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Γιάννης Μπουρνούς, για την προβληματική κατάσταση που επικρατεί στο Ακτινοδιαγνωστικό Τμήμα του «Βοστάνειου» Νοσοκομείου Μυτιλήνης, λόγω της έλλειψης ιατρικού προσωπικού με την ειδικότητα του ακτινοδιαγνώστη.

Το εν λόγω Τμήμα, αναφέρει ο Γιάννης Μπουρνούς, ενώ θα μπορούσε με τον εξοπλισμό που διαθέτει, να εξυπηρετεί και να καλύπτει ιατρικά δεκάδες συμπολίτες μας από τη Λέσβο, που παραπέμπονται καθημερινά για ακτινοδιαγνωστικές εξετάσεις, αδυνατεί, λόγω έλλειψης προσωπικού, να ανταπεξέλθει στο προσδοκώμενο επίπεδο υπηρεσιών προς τους πολίτες.

Ο Βουλευτής Ν. Λέσβου, γνωρίζοντας καλά την συνεχή υπερπροσπάθεια που καταβάλλουν οι εναπομείναντες ακτινοδιαγνώστες των εργαστηρίων του Ακτινοδιαγνωστικού Τμήματος, αλλά και τον άμεσο αντίκτυπο που έχει η υποστελέχωσή του για τους πολίτες της Λέσβου, που οδηγεί ακόμα και σε αποκλεισμό από τη διενέργεια σημαντικών εξετάσεων εντός του νοσοκομείου, καλεί τον Υπουργό Υγείας να προβεί άμεσα στην κάλυψη των υφιστάμενων κενών οργανικών θέσεων ακτινοδιαγνωστών.

 

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της Ερώτησης.

 

Αθήνα, 22 Νοεμβρίου 2021

ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τον κ. Υπουργό Υγείας

 

Θέμα: «Άμεση κάλυψη των κενών οργανικών θέσεων της ειδικότητας  Ιατρού Ακτινοδιαγνώστη στο «Βοστάνειο» Γενικό Νοσοκομείο Μυτιλήνης.»

 

Στο «Βοστάνειο» Γενικό Νοσοκομείο Μυτιλήνης λειτουργεί Ακτινοδιαγνωστικό Τμήμα που καλύπτει ένα ευρύ φάσμα εξετάσεων, εφόσον διαθέτει εργαστήρια Μαγνητικής Τομογραφίας, Αξονικής Τομογραφίας, Κλασσικής Ακτινολογίας, Υπερήχων, Μέτρησης Οστικής Πυκνότητας και Ψηφιακής Μαστογραφίας.

 

Το εν λόγω Τμήμα, όμως, ενώ θα μπορούσε, με τον εξοπλισμό που διαθέτει, να εξυπηρετεί και να καλύπτει ιατρικά δεκάδες συμπολίτες μας από τη Λέσβο, που παραπέμπονται καθημερινά για ακτινοδιαγνωστικές εξετάσεις, αδυνατεί, λόγω έλλειψης προσωπικού, να ανταπεξέλθει στο προσδοκώμενο επίπεδο υπηρεσιών προς τους πολίτες.

 

Συγκεκριμένα, στο Γενικό Νοσοκομείο Μυτιλήνης τα εργαστήρια Αξονικής Τομογραφίας και Υπερήχων στελεχώνονται από δύο ιατρούς, η Κλασσική Ακτινολογία από ένα ιατρό ενώ, προσωρινά, έχει στελεχωθεί με σύμβαση έργου με ένα ακτινοδιαγνώστη το εργαστήριο Μαγνητικής Τομογραφίας. Επιπλέον, αναφέρουμε ότι για τον Ψηφιακό Μαστογράφο, η συμβολή του οποίου στη πρόληψη κατά του καρκίνου του μαστού είναι θεμελιώδης, δεν υπάρχει ακτινοδιαγνώστης ενώ και η τελευταία σχετική προκήρυξη θέσης απέβη άκαρπη.

 

Η ως άνω επικρατούσα κατάσταση οδηγεί αφενός στην αντικειμενική αδυναμία κάλυψης των εφημεριών από τους εναπομείναντες υπηρετούντες στο νοσοκομείο ακτινοδιαγνώστες και αφετέρου στη στέρηση της έγκαιρης παροχής υπηρεσιών υγείας στους πολίτες. Σας επισημαίνουμε ότι στην παρούσα φάση διενεργούνται αξονικές τομογραφίες και υπερηχογραφήματα μόνο στους νοσηλευόμενους και δεν υπάρχει η δυνατότητα εξυπηρέτησης με ραντεβού μη νοσηλευομένων πολιτών, οι οποίοι είναι αναγκασμένοι, όσοι έχουν την οικονομική δυνατότητα, να στραφούν σε ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα.

 

Η έλλειψη εξειδικευμένου προσωπικού και η μη πλήρωση των υφιστάμενων κενών οργανικών θέσεων ιατρών με ειδικότητα ακτινοδιαγνώστη στο «Βοστάνειο», έχει ως αποτέλεσμα τον αποκλεισμό πολιτών της Λέσβου από την απρόσκοπτη και ελεύθερη πρόσβαση στις δημόσιες δομές υγείας ενώ ο κίνδυνος που εγκυμονεί για διάφορες κατηγορίες πασχόντων με νεοπλασματικές και όχι μόνο ασθένειες από την στέρηση ή την καθυστέρηση διενέργειας απεικονιστικών εξετάσεων είναι μεγάλος. 

 

Με βάση τα παραπάνω, ερωτάται ο κ. Υπουργός:

 

Ποιός είναι ο σχεδιασμός του Υπουργείου Υγείας για την κάλυψη των κενών οργανικών θέσεων ειδικότητας ιατρού ακτινοδιαγνώστη στο «Βοστάνειο» Γενικό Νοσοκομείο Μυτιλήνης και την άμεση εξομάλυνση των ως άνω περιγραφομένων δυσλειτουργιών ;

 

Ο ερωτών βουλευτής

Μπουρνούς Ιωάννης