Ο Γιάννης Μπουρνούς στο Κέντρο Υγείας Πολιχνίτου: Η κυβέρνηση εγκατέλειψε τα Κέντρα Υγείας εν μέσω πανδημίας


Ο Γ. Μπουρνούς στο Κέντρο Υγείας Πολιχνίτου: Η κυβέρνηση εγκατέλειψε τα Κέντρα Υγείας εν μέσω πανδημίας

 

Το Κέντρο Υγείας Πολιχνίτου επισκέφθηκε συνοδευόμενος από κλιμάκιο του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία Λέσβου, ο Γιάννης Μπουρνούς.

Στο Κέντρο Υγείας τον υποδέχτηκαν ο Πρόεδρος της Κοινότητας Πολιχνίτου, Δημήτρης Γιανναρέλλης, η Συντονίστρια του Κέντρου Υγείας, κ. Κατερίνα Τσιμάρα, ο Αντιδήμαρχος Δ.Ε. Πολιχνίτου του Δήμου Δυτικής Λέσβου, Γιώργος Αλάνης, καθώς και εργαζόμενοι.

Αφού περιηγήθηκε στους χώρους του Κέντρου Υγείας, ο Γιάννης Μπουρνούς συνομίλησε διεξοδικά με τα μέλη της Διοικούσας Επιτροπής και τους παριστάμενους εργαζόμενους του ιδρύματος για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν.

Μετά τη συνάντηση, ο Γιάννης Μπουρνούς σχολίασε:

«Δυστυχώς, οι φόβοι που εκφράζαμε στις τέσσερις κοινοβουλευτικές μας παρεμβάσεις τον τελευταίο χρόνο για τα Κέντρα Υγείας του Νομού μας και τη δραματική υποστελέχωσή τους, επιβεβαιώνονται με τον χειρότερο τρόπο.

Ενώ η παρατεταμένη και δραματική υγειονομική κρίση, εξαιτίας του Covid-19, ανέδειξε ως μονόδρομο την επείγουσα αναγκαιότητα επαρκούς στελέχωσης και εύρυθμης λειτουργίας όλων των δημόσιων δομών υγείας, η κυβέρνηση Μητσοτάκη έχει εγκαταλείψει τα Κέντρα Υγείας στην τύχη τους, χωρίς να καλύπτει στοιχειώδεις ανάγκες τους σε προσωπικό.

Η εικόνα στο Κέντρο Υγείας Πολιχνίτου είναι δραματική και η συνέχιση της λειτουργίας του οφείλεται αποκλειστικά στον ηρωικό αγώνα που κάνει σε καθημερινή βάση η διοίκηση και το υπάρχον ιατρικό, νοσηλευτικό και λοιπό προσωπικό, για να κρατήσει το ΚΥ ανοιχτό και να εξυπηρετεί όσο μπορεί καλύτερα τους κατοίκους των πέντε κοινοτήτων και πέντε οικισμών της Δημοτικής Ενότητας Πολιχνίτου.

Από τις 13 Οκτωβρίου 2020 ζητήσαμε με ερώτησή μας να στελεχωθούν άμεσα τα επτά Κέντρα Υγείας της Λέσβου. Το Υπουργείο Υγείας όχι μόνο δεν προχώρησε στην αναγκαία στελέχωσή τους, αλλά δεν μπήκε καν στον κόπο να απαντήσει στην ερώτησή μας, παρότι υποχρεούται να το πράξει, στο πλαίσιο του κοινοβουλευτικού ελέγχου!

Επαναλαμβάνουμε και τώρα όσα λέγαμε από τότε: Το Κέντρο Υγείας Πολιχνίτου έχει ζητήσει επιπλέον οδηγούς ασθενοφόρων, νοσηλευτές, παιδίατρο, ορθοπεδικό, γιατρό γενικής ιατρικής, βοηθό ακτινολόγου, διοικητικό προσωπικό (λειτουργεί με μια επικουρική διοικητική υπάλληλο!) και όλα αυτά όχι για να υπερστελεχωθεί, αλλά για να βγαίνουν οι βάρδιες και οι εφημερίες, χωρίς να καταρρεύσει! Είναι αδιανόητο, εν μέσω νέας έκρηξης της πανδημίας, να αντιμετωπίζονται οι άνθρωποι της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας σαν αποδιοπομπαίοι τράγοι του ΕΣΥ.

Σε δραματική κατάσταση βρίσκονται και πολλοί επικουρικοί εργαζόμενοι, στους οποίους εν πολλοίς βασίζει τη λειτουργία του και το Κέντρο Υγείας Πολιχνίτου. Χιλιάδες συμβάσεις πανελλαδικά λήγουν στις 31 Δεκεμβρίου, χωρίς κανείς από την κυβέρνηση να απαντά σε αυτούς τους ανθρώπους τι θα απογίνουν και ποιο θα είναι το εργασιακό τους μέλλον.

Καλούμε την κυβέρνηση να παραμερίσει τις νεοφιλελεύθερες ιδεοληψίες της που την οδηγούν, ακόμη και εν μέσω πανδημίας, να νοιάζεται περισσότερο για την κερδοφορία της ιδιωτικής υγείας, και να ενισχύσει τώρα, χωρίς δικαιολογίες και άλλες καθυστερήσεις, το Κέντρο Υγείας Πολιχνίτου και τα υπόλοιπα Κέντρα Υγείας του νησιού και του Νομού μας. Να αναλάβει επιτέλους τις ευθύνες της, αντί να ρίχνει συνεχώς το φταίξιμο στους πολίτες και τους ίδιους τους υγειονομικούς και να κάνει ό,τι χρειαστεί, για να κρατήσει ζωντανή την πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας.

Από την πλευρά μας, θα ξαναφέρουμε άμεσα στη Βουλή όσα καταγράψαμε στο Κέντρο Υγείας Πολιχνίτου, αλλά και όσα καταγράφουμε καθημερινά στις επαφές μας με τον κόσμο που εργάζεται και ζει την πραγματικότητα του δημόσιου συστήματος υγείας στο Νομό μας. Θα σταθούμε στο πλάι των εργαζομένων, μέχρι την οριστική δικαίωση των αιτημάτων τους».