Γιάννης Μπουρνούς: Να στελεχωθεί άμεσα η μονάδα αιμοκάθαρσης στο Βοστάνειο


Νέα ερώτηση προς τον Υπουργό Υγείας κατέθεσε ο Βουλευτής Ν. Λέσβου του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Γιάννης Μπουρνούς, σχετικά με τα προβλήματα και την ταλαιπωρία που υφίστανται οι νεφροπαθείς και αιμοκαθαιρόμενοι συμπολίτες μας, εξαιτίας της συνεχιζόμενης έλλειψης προσωπικού στη Μονάδα Τεχνητού Νεφρού στο Βοστάνειο.

Ο Γιάννης Μπουρνούς αναφέρει ότι πριν ένα χρόνο, για το ίδιο ακριβώς θέμα, είχε καταθέσει σχετική ερώτηση στον Υπουργό Υγείας (Αρ. Πρωτ. 1803/16.11.2020), όπου εγκαίρως και εκτενώς του εξέθετε την επικρατούσα, τότε, προβληματική και επικίνδυνη για τους νεφροπαθείς και αιμοκαθαιρόμενους κατάσταση, καλώντας τον να προχωρήσει σε στελέχωση της Μονάδας Τεχνητού Νεφρού με ιατρούς νεφρολόγους και εξειδικευμένο λοιπό προσωπικό. Έκτοτε το Υπουργείο δεν έχει κάνει τίποτα και η κατάσταση χειροτερεύει συνεχώς, εντείνοντας την ταλαιπωρία και την ανασφάλεια δεκάδων συμπολιτών μας.

Ο Βουλευτής Λέσβου καλεί, εκ νέου, τον Υπουργό να ενεργήσει άμεσα προκειμένου να στελεχωθεί επαρκώς η Μονάδα Τεχνητού Νεφρού με νεφρολόγους και λοιπό εξειδικευμένο προσωπικό.

 

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της Ερώτησης.

 

Αθήνα, 26 Νοεμβρίου 2021

ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τον κ. Υπουργό Υγείας

Θέμα: «Συνεχίζεται η ταλαιπωρία των νεφροπαθών και αιμοκαθαιρόμενων στη Λέσβο, εξαιτίας της αδικαιολόγητα συνεχιζόμενης υποστελέχωσης της Μονάδας Τεχνητού Νεφρού στο Γενικό Νοσοκομείο Μυτιλήνης.»

Στο «Βοστάνειο» Γενικό Νοσοκομείο Μυτιλήνης λειτουργεί Μονάδα Τεχνητού Νεφρού, όπου προσέρχονται για αιμοκάθαρση σε τακτική βάση περίπου 60 συμπολίτες μας από τη Λέσβο, πέραν των εκτάκτων επισκεπτών ή των προσφύγων και μεταναστών. Η εν λόγω Μονάδα στελεχωνόταν μέχρι και το 2018 με τρεις ιατρούς νεφρολόγους και δυο ιατρούς γενικής ιατρικής, προκειμένου να λειτουργεί επαρκώς και να εξασφαλίζεται η παροχή άρτιων ιατρικών υπηρεσιών στους αιμοκαθαιρόμενους.

Επιπλέον, η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ με υψηλό αίσθημα ευθύνης και σε συνεργασία με την προηγούμενη διοίκηση του νοσοκομείου προχώρησαν στην αντικατάσταση των περισσότερων μηχανημάτων αιμοκάθαρσης με νέα, εντάσσοντας την μεγάλη αυτή δαπάνη στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων.

Πριν ένα χρόνο - συγκεκριμένα στις 16 Νοεμβρίου 2020 - γνωστοποιήσαμε στο Υπουργείο, με ερώτηση που καταθέσαμε και ουδέποτε απαντήθηκε, στο πλαίσιο του Κοινοβουλευτικού Ελέγχου (Αρ. Πρωτ. 1803/16.11.2020), την τότε επικρατούσα προβληματική και άκρως επικίνδυνη για τους νεφροπαθείς αιμοκαθαιρόμενους κατάσταση.

Δυστυχώς ένα χρόνο μετά, η κατάσταση όχι μόνο δεν έχει βελτιωθεί αλλά έχει επιδεινωθεί περαιτέρω.  Η Μονάδα Τεχνητού Νεφρού συνεχίζει να στελεχώνεται με μόνο μια ιατρό νεφρολόγο και ιατρούς γενικής ιατρικής, οι οποίοι καταβάλλουν μεγάλες και φιλότιμες προσπάθειες να ανταπεξέλθουν στις αυξημένες ανάγκες της Μονάδας. Επισημαίνουμε ότι οι ιατροί γενικής ιατρικής, που συνεπικουρούν το έργο της νεφρολόγου, εξαιτίας της πανδημίας και της πίεσης που δέχεται το νοσοκομείο, αναγκάζονται να καλύπτουν παράλληλα και άλλες ανάγκες πέραν της Μονάδας Τεχνητού Νεφρού. Επιπλέον, καθίσταται σαφές ότι η τοποθέτηση ιατρών γενικής ιατρικής στη Μονάδα δεν δύναται επ‘ ουδενί να υποκαταστήσει την αδήριτη αναγκαιότητα ύπαρξης ιατρών νεφρολόγων για το ενδεχόμενο άμεσης παρέμβασης και την αντιμετώπιση επιπλοκών κατά τη διάρκεια της αιμοκάθαρσης. 

 

Με βάση τα παραπάνω, ερωτάται ο κ. Υπουργός:

Ποιος είναι ο σχεδιασμός του Υπουργείου για την άμεση και επαρκή στελέχωση με ιατρούς νεφρολόγους της Μονάδας Τεχνητού Νεφρού στο «Βοστάνειο» Γενικό Νοσοκομείο Μυτιλήνης;

Σε ποιες ενέργειες έχει προβεί το Υπουργείο για την αντιμετώπιση της συνεχιζόμενης υποστελέχωσης της εν λόγω Μονάδας, από την κατάθεση, στο πλαίσιο του Κοινοβουλευτικού Ελεγχου, της ως άνω αναφερόμενης ερώτησης (Αρ. Πρωτ. 1803/16.11.2020), έως σήμερα;

Προτίθεται να στελεχώσει με εξειδικευμένο λοιπό προσωπικό την Μονάδα Τεχνητού Νεφρού, προκειμένου να διασφαλιστεί η μελλοντική της λειτουργία και να αναβαθμιστεί το επίπεδο των παρεχόμενων υπηρεσιών της;