Νέα μέτρα: Επιστρέφει η μάσκα παντού;


Τα μέτρα «σφίγγουν» για εμβολιασμένους και ανεμβολίαστους

Δραματικές εφημερίες στα νοσοκομεία και αποκαλύψεις που σοκάρουν για το τι βιώνουν γιατροί, νοσηλευτικό προσωπικό και ασθενείς, είναι μόνο μία μικρή εικόνα της κατάστασης στο Εθνικό Σύστημα Υγείας.

Το βάρος όμως, τόσο της κυβέρνησης όσο και των Ειδικών έχει πέσει αλλού, και αφορά στην εκστρατεία εμβολιασμού, και όχι στην ενίσχυση του ΕΣΥ.

Με την πανδημία να βρίσκεται σε πλήρη έξαρση και τους γιατρούς να εκπέμπουν κραυγές αγωνίας το Μαξίμου συνεχίζει στη λογική των μπαλωμάτων. Καμία αποφασιστικότητα δεν διαφαίνεται στον ορίζοντα.

Αντί αυτού ο Κυριάκος Μητσοτάκης σκέφτεται να περιορίσει και άλλο τους ανεμβολίαστους, και να επιβάλλει παντού και σε όλους, μάσκες! Στο μεταξύ η παραδοχή του καθηγητή πνευμονολογίας Θόδωρου Βασιλακόπουλου ότι στο προηγούμενο κύμα της πανδημίας είχαν δημιουργηθεί κλίνες ΜΕΘ χωρίς προδιαγραφές, με αποτέλεσμα να αυξηθεί η θνητότητα, σοκάρουν.

 

Λινού: «Να φορούν όλοι μάσκα»

Η Αθηνά Λινού, καθηγήτρια επιδημιολογίας, τόνισε πως πρέπει όλοι να φορούν μάσκα ανεξαιρέτως, καθώς και πως υπάρχει ανάγκη να «σφίξουν» τα μέτρα και να μπει «φρένο» στον συνωστισμό. «Είναι εξαιρετικά δύσκολη η κατάσταση και πρέπει να κινητοποιηθεί η πρωτοβάθμια φροντίδα, ώστε να χρησιμοποιηθούν άμεσα φάρμακα που μπορούν να δοθούν εκτός νοσοκομείου στους ανθρώπους τις 3 πρώτες ημέρες, για να μειώσουμε το φόρτο των νοσοκομείων» είπε η κ. Λινού.

Τα φάρμακα αυτά, όπως τα μονοκλωνικά αντισώματα ή τα χάπια της Merck, αποτελούν θεραπείες που μπορούν να μειώσουν την πιθανότητα νοσηλείας. Η κ. Λινού τόνισε πως βάσει μελετών θα πρέπει να αποφευχθεί ο συνωστισμός σε σούπερ μάρκετ και σε σχολεία.

«Η διασπορά δεν θα ελαττωθεί. Αυτή τη στιγμή η ανοσία μεταξύ εμβολιασμένων που εμβολιάστηκαν μέχρι πριν 6,7, 8 μήνες πέφτει. Είχαμε στις ΜΕΘ 5% εμβολιασμένους και πλέον έφτασε το 10% και 12%», είπε και πρόσθεσε πως πρέπει όλοι να φορούν μάσκα, είτε είναι εμβολιασμένοι είτε όχι.

Η κ. Λινού τόνισε ότι «ο εμβολιασμός είναι απαραίτητος. Θα είναι ιδανικό να μπορέσουμε να τους πείσουμε όλους, να εμβολιαστούν δηλαδή οι ανεμβολίαστοι και οι εμβολιασμένοι να κάνουν την τρίτη δόση. Για μένα είναι “όχι” στην επέκταση της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού. Είμαι υπέρ της επικοινωνίας, τη θεωρώ πιο σημαντική. Τα μέτρα πρέπει να σφίξουν, όχι μόνο για τους ανεμβολίαστους».

Πηγη www.newsbreak.gr/