Ελλείψεις στο Γ.Ν Μυτιλήνης εν μέσω πανδημίας καταγγέλλει η ΚΟΒ Υγείας Λέσβου του ΚΚΕ


Κομματική Οργάνωση Υγείας Λέσβου του ΚΚΕ-Ανακοίνωση για την πανδημία

Βρισκόμαστε πάνω από ενάμιση χρόνο από την έναρξη της πανδημίας covid-19, η οποία φουντώνει, τα θλιβερά ρεκόρ ημερήσιων κρουσμάτων, θανάτων, διασωληνωμένων καταρρίπτονται το ένα μετά το άλλο, το λιγοστό εξουθενωμένο προσωπικό του ΕΣΥ έχει ξεπεράσει εδώ και καιρό τα όρια του.

Και όμως η κυβέρνηση εξακολουθεί με θράσος να ισχυρίζεται ότι η κατάσταση είναι διαχειρίσιμη. Εξακολουθεί να αρνείται να πάρει όλα τα αναγκαία μέτρα προστασίας για τη μείωση της διασποράς στα ΜΜΜ, τους χώρους δουλειάς, τα σχολεία που μαζί με το πολύτιμο όπλο του εμβολιασμού, μπορεί να αναχαιτίσει το 4ο επιδημικό κύμα που φουντώνει.

Επαναλαμβάνει μονότονα το ίδιο αφήγημα της ατομικής ευθύνης και εφαρμόζει την ίδια και απαράλλακτη πολιτική που μας οδήγησε ως εδώ.

 

Εξακολουθεί να απορρίπτει κάθε πρόταση για ουσιαστική ενίσχυση του δημόσιου συστήματος υγείας και να εφαρμόζει την ίδια πολιτική της ανακύκλωσης και των μετακινήσεων, του στυψίματος του αποδεκατισμένου προσωπικού, της απογύμνωσης της ΠΦΥ.

  

 Ειδικότερα για το νησί μας τεράστιες ελλείψεις παρατηρούνται στο Γ.Ν Μυτιλήνης οι οποίες θέτουν σε κίνδυνο τη λειτουργία πολλών κλινικών και επομένως και του ιδίου του νοσοκομείου.

Ενδεικτικά αναφέρουμε:

·         Το  Πνευμονολογικό τμήμα που συμμετέχει και στη λειτουργία της κλινικής covid είχε μέχρι το τέλος Αυγούστου 3 μόνιμους γιατρούς ενώ στην κάλυψη των εφημεριών συμμετείχαν ένας πνευμονολόγος από το Κ.Υ Μυτιλήνης και μία παθολόγος με μπλοκάκι παροχής υπηρεσιών!

·         Από την άλλη το νεφρολογικό τμήμα ένα από τα μεγαλύτερα της νησιωτικής Ελλάδας λειτουργεί με ένα νεφρολόγο.

·         Στο ακτινολογικό έχουν μείνει  δυο γιατροί να καλύπτουν τη λειτουργία του αξονικού τομογράφου καθημερινά καθώς και τις εφημερίες, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τους ασθενείς, συνήθως καρκινοπαθείς, που χρήζουν τακτικών επανελέγχων και που αναγκαστικά προσφεύγουν στα ιδιωτικά εργαστήρια, αν έχουν την οικονομική δυνατότητα

·         Όσον αφορά το Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών, το οποίο δημιουργήθηκε τα τελευταία χρόνια, αυτό πλαισιώθηκε με μόλις 3 γιατρούς, οι οποίοι δεν επαρκούν για  την 24ωρη λειτουργία ενός τέτοιου τμήματος, και αναγκαστικά επικουρείται από γιατρούς ΚΥ και αγροτικούς. Ενώ το ΤΕΠ covid  στελεχώνεται ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ από μετακινημένους από άλλες μονάδες γιατρούς.

·         Τα κρεβάτια ΜΕΘ, δε, που διαθέτει το Νοσοκομείο είναι μόλις 7 (με τα περισσότερα ήδη καταλυμένα), που πρέπει να καλύψουν πέρα από τους περιθαλπόμενους με covid και ασθενείς από καρδιακά επεισόδια ή τροχαία κλ.π. Για το νησί μας, που το τελευταίο διάστημα βρίσκεται στο βαθύ κόκκινο με περιστατικά της πανδημίας, ο αριθμός αυτός δηλώνει ότι δεν υπάρχουν περιθώρια για κανέναν άλλον νοσηλευόμενο με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την κατάληξη της υγείας του!  

 

Στην ΠΦΥ τα πράγματα δεν είναι καλύτερα.

·         Το Κέντρο Υγείας Καλλονής, που ήδη επανδρώνει με Γενικούς  και αγροτικούς γιατρούς κατά το μεγαλύτερο μέρος του το ΚΥ Μυτιλήνης, επικουρεί το ΤΕΠ και το ιατρείο covid του Νοσοκομείου, το ΚΥ Πολυχνίτου, λειτουργεί δύο εμβολιαστικές γραμμές, ΧΩΡΙΣ να σταματήσει την ήδη επιβαρυμένη λειτουργία του (καλύπτει υγειονομικά σε 24ωρη βάση περίπου το μισό νησί), καλείται να καλύψει ακόμη μεγαλύτερο μέρος από τα κενά που υπάρχουν στο ΚΥ Άντισσας περιορίζοντας τις επισκέψεις γιατρών σε χωριά της ευθύνης του.

·         Αντίστοιχα το ΚΥ Πλωμαρίου δίνει Γενικούς γιατρούς για τη λειτουργία του ΚΥ Μυτιλήνης, το ΚΥ Άντισσας, επικουρεί το ιατρείο covid και τη μονάδα Τεχνητού Νεφρού του Νοσοκομείου, λειτουργεί εμβολιαστικό κέντρο, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την υγεία και ασφάλεια των κατοίκων της περιοχής που καλύπτει.

·         Τα Κέντρα Υγείας Πολυχνίτου, Άντισσας και Μυτιλήνης λειτουργούν στοιχειωδώς  τόσο στο πρωινό, τακτικό, ωράριο όσο και στην εφημερία με γιατρούς μετακινημένους από τα ΚΥ Καλλονής και Πλωμαρίου.

Σε αυτό το πλαίσιο προστέθηκαν και οι εμβολιασμοί ΧΩΡΙΣ την πρόσληψη ΟΥΤΕ ΕΝΟΣ εργαζόμενου!! 

Η απαράδεκτη λογική κόστους – οφέλους, με προνόμια στους ιδιωτικούς ομίλους, που κάνουν ήδη χρυσές δουλειές, η άρνηση επίταξης του ιδιωτικού τομέα, δείχνουν άλλη μια φορά το αποκρουστικό πρόσωπο του συστήματος που βασίζεται στην εκμετάλλευση των πολλών και την κερδοφορία των λίγων.

Δε θα κάτσουμε με σταυρωμένα χέρια να μετράμε θύματα.

Απαιτούμε:

 

·  Άμεση προκήρυξη ΟΛΩΝ των κενών θέσεων γιατρών.

·  Να δοθούν κίνητρα για να μπορέσουμε να προσελκύσουμε νέους ειδικευμένους γιατρούς ξεκινώντας από τη μετατροπή του νοσοκομείου σε άγονο ζώνης Α.

·          Μονιμοποίηση τώρα όλων των επικουρικών και συμβασιούχων χωρίς όρους και προϋποθέσεις.

·  Άμεση επανατοποθέτηση όλου του υγειονομικού προσωπικού που τέθηκε σε αναστολή εργασίας λαμβάνοντας όλα τα υγειονομικά μέτρα και με συχνότατους ελέγχους.

·  Άμεση αναβάθμιση του οργανισμού του νοσοκομείου  και των Κέντρων Υγείας για να ανταποκρίνονται στις ανάγκες του πληθυσμού.

·         Να ενισχυθεί με μόνιμες προσλήψεις και υποδομές η Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας που αποσαρθρώνεται τελείως.

·         Μέτρα προστασίας στους χώρους δουλειάς, στις σχολές, στα ΜΜΜ και στα σχολεία με μαθητές που να μη στοιβάζονται μέσα στις αίθουσες. Δάσκαλοι, γονείς και μαθητές, Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, πρέπει να πουν ένα τεράστιο όχι στις συγχωνεύσεις τμημάτων που επιβάλλει η κυβέρνηση και το Υπουργείο Παιδείας και μάλιστα εν μέσω πανδημίας.