ΒΙΝΤΕΟ: Νέα μέτρα στο τραπέζι για να «σωθούν» τα Χριστούγεννα

ΠΗΓΗ MEGA TV

Νέα μέτρα βρίσκονται στο τραπέζι, προκειμένου να ελεγχθεί η έκρηξη της πανδημίας και να «σωθούν» τα Χριστούγεννα. Ο προβληματισμός είναι πανευρωπαϊκός, καθώς οι περισσότερες χώρες βρίσκονται αντιμέτωπες με ένα νέο κύμα κορωνοϊού, που «θερίζει» τους ανεμβολίαστους. Την ίδια ώρα, ο Γενικός Γραμματέας Πρωτοβάθμιας Περίθαλψης, Μάριος Θεμιστοκλέους, αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο λήξης του πιστοποιητικού εμβολιασμού και στην Ελλάδα, αν δεν πραγματοποιηθεί η τρίτη δόση.

Τα Χριστούγεννα είναι σε 43 μέρες. Ο κορωνοϊός καλπάζει και οι ειδικοί επισημαίνουν ότι αν δεν παρθούν επιπλέον περιοριστικά μέτρα για να αναχαιτιστεί η πανδημία δε θα μπορέσουμε ούτε φέτος να κάνουμε «ελεύθερα Χριστούγεννα».

Ο καθηγητής Μικροβιολογίας, Αλκιβιάδης Βατόπουλος, δήλωσε: « Φοβάμαι ότι θα αναγκαστούμε να το κάνουμε λίγο όπως πέρσι, κατά τη γνώμη πρέπει να συζητηθούν μέτρα όπως ελάττωση της χωρητικότητας των ανθρώπων σε κλειστούς χώρους και προφανώς η επιβολή της μάσκας σε μεγαλύτερη έκταση».

«Να υπάρχουν περιοριστικά μέτρα για τους ανεμβολίαστους τα οποία θα κλιμακωθούν αν χρειαστεί όχι τιμωρητικά αλλά γιατί νοσούν περισσότερο και κινδυνεύουν», τόνισε ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης.

 

Χριστούγεννα «εμβολιασμένων» στην Ευρώπη

Στην Ολλανδία και την Αυστρία σε όλους τους χώρους μπαίνουν ελεύθερα μόνο οι εμβολιασμένοι. Στην Ιταλία είναι θέμα χρόνου να γίνει υποχρεωτική η 3η δόση για τους υγειονομικούς. Σε 3 κρατίδια της Γερμανίας μόνο οι εμβολιασμένοι έχουν πρόσβαση σε όλες τις δραστηριότητες.

Στη Νορβηγία εναπόκειται σε κάθε δήμο να αποφασίσει πού θα έχουν πρόσβαση μόνο οι εμβολιασμένοι.

Ανοιχτό άφησε το ενδεχόμενο της ημερομηνίας λήξης του πιστοποιητικού εμβολιασμού στην Ελλάδα, ο Γενικός Γραμματέας Πρωτοβάθμιας Περίθαλψης, Μάριος Θεμιστοκλέους.

«Βλέπουμε ότι η Γαλλία προχώρησε, γίνεται συζήτηση σε επίπεδο υπουργών στην Ε.Ε. αν δεν υπάρχει κοινή απόφαση μπορεί και η χώρα μας να προχωρήσει σε μία διαφορετική κατεύθυνση, θα το δούμε αυτό», τόνισε.

Σε κάθε περίπτωση ζητούμενο όπως λένε ειδικοί αλλά και πολίτες είναι η πιστή τήρηση των μέτρων για να μπορέσουμε φέτος να γιορτάσουμε «ελεύθερα» Χριστούγεννα.