Θετικά νέα για την κατασκευή Κλειστού Βιοκλιματικού Γυμναστηρίου στην Καλλονή – Συνάντηση Πετσα- Βερρου


Την επαναβεβαίωση της προ ολίγων μηνών δέσμευσης του Αναπληρωτή Υπουργού Εσωτερικών Στέλιου Πέτσα για τη χρηματοδότηση του έργου της κατασκευής Κλειστού Βιοκλιματικού Γυμναστηρίου στην Καλλονή, εξασφάλισε ο Δήμαρχος Δυτικής Λέσβου Ταξιάρχης Βέρρος σε κατ΄ ιδίαν συνάντηση μαζί του, στο πλαίσιο της επίσκεψής του για υπηρεσιακά ζητήματα στην Αθήνα. Σύμφωνα με το αποτέλεσμα της συνάντησης, η χρηματοδότηση θα γίνει από το Υπουργείο και η τυπική έγκρισή της θα οριστικοποιηθεί μέσα στο πρώτο δίμηνο του 2022. 

Ο Δήμαρχος με τους συνεργάτες του είχε την ευκαιρία να παρουσιάσει στον Υπουργό το ολοκληρωμένο σχέδιο και τις μελέτες του έργου πνοής για τον λεσβιακό αθλητισμό και τη νεολαία, το οποίο έχει τελικό προϋπολογισμό 7.780.000 ευρώ.

Υπενθυμίζεται ότι ο Δήμαρχος Δυτικής Λέσβου, είχε αναδείξει την προοπτική χρηματοδότησης ενός εκ των μεγαλύτερων αθλητικών έργων που μπορεί να γίνει στο νησί, κατά την επίσκεψη του Υπουργού στη Λέσβο στις 28 Μαΐου, με αφορμή τα ακραία καιρικά φαινόμενα που είχαν πλήξει τη Δυτική Λέσβο προκαλώντας μεγάλες καταστροφές σε περιουσίες και υποδομές, λίγες ημέρες νωρίτερα. Εξάλλου, η δημοτική αρχή είχε θέσει σε λειτουργία το πλάνο της κατασκευής ενός σύγχρονου Γυμναστηρίου στο κέντρο του νησιού, από τις πρώτες ημέρες της θητείας της, εκπονώντας μέσω της Τεχνικής Υπηρεσίας τις μελέτες και εξασφαλίζοντας όλες τις απαραίτητες εγκρίσεις για να είναι έτοιμος ο Δήμος σε οποιαδήποτε προοπτική χρηματοδότησης. 

Το έργο αφορά στη κατασκευή κλειστού Βιοκλιματικού Γυμναστηρίου, στην Καλλονή πλησίον του ποδοσφαιρικού γηπέδου «Κώστας Κεντέρης». Το συγκρότημα του Κλειστού Γυμναστηρίου, συνολικής επιφάνειας 4.150m 2 , θα αποτελείται από τους κάτωθι χώρους: 

Υπόγειο: Μηχανοστάσιο, ηλεκτροστάσιο, υδροστάσιο, πυρόσβεση, συνολικής επιφάνειας 400m 

Ισόγειο: Αίθουσα αθλοπαιδιών, συνολικής επιφάνειας 1.500m 2 . b. Χώρος αθλητών (είσοδος, αποδυτήρια, χώροι υγιεινής), συνολικής επιφάνειας 400m 2. c. Χώρος κοινού (είσοδος, κυκλοφορία, φουαγιέ, χώροι υγιεινής), συνολικής επιφάνειας 400m 2. d. Κερκίδες και βοηθητικούς χώρους των θεατών, συνολικής επιφάνειας 350m 2.

 Όροφος: Αίθουσα γυμναστηρίου και οργάνων, συνολικής επιφάνειας 200m 2. b. Γραφεία και αίθουσα συσκέψεων, συνολικής επιφάνειας 250m 2. c. Κοινόχρηστοι χώροι, συνολικής επιφάνειας 650m 2.

Ενεργειακά, στόχος της πρότασης είναι να δημιουργηθεί ένα κτήριο με υψηλή ενεργειακή κλάση και χαμηλό ενεργειακό ισοζύγιο. Ειδικότερα, το κτίριο μετά την περαίωσή του υπολογίζεται να καταταγεί στην Ενεργειακή Κατηγορία Α+. Στο στόχο αυτό συμβάλλει ο σχεδιασμός των παθητικών και ενεργητικών συστημάτων του κτιρίου.

Επίσης ο αγωνιστικός  χώρος σχεδιάζεται με τη δυνατότητα, ώστε προπονητικά, να μπορούν να λειτουργούν στον εγκάρσιο άξονα ταυτόχρονα δύο γήπεδα πετοσφαίρισης και καλαθοσφαίρισης, μέσω της σύμπτυξης τμήματος των κερκίδων. Πρακτικά η πρόβλεψη αυτή για πτυσσόμενες κερκίδες, δίνει τη δυνατότητα στο γήπεδο να χρησιμοποιείται και για δύο αγώνες ταυτόχρονα!


«Ήμασταν έτοιμοι για την πρόκληση της κατασκευής ενός μεγάλου έργου για τον δήμο μας, έχοντας ξεκινήσει την προετοιμασία μας από τις πρώτες ημέρες που αναλάβαμε τα καθήκοντά μας. Η συνεργασία μας με τον Υπουργό κ. Πέτσα, αλλά και με την προηγούμενη ηγεσία του Υπουργείου Εσωτερικών μας έφερε κοντά στην υλοποίηση του στόχου μας και πλέον περιμένουμε μέσα στους επόμενους μήνες και την τυπική εξασφάλιση της χρηματοδότησης, όπως μας διαβεβαίωσε ο νυν Υπουργός. Πιστεύω ότι είμαστε κοντά στο να δούμε να ξεκινά ένα έργο που θα αλλάξει τα δεδομένα στο λεσβιακό αθλητισμό καταρχήν σε επίπεδο υποδομών. Για να αποκτήσουμε ένα σύγχρονο, βιοκλιματικό κλειστό Γυμναστήριο «στολίδι», που θα φιλοξενήσει δεκάδες ομάδες αθλημάτων σάλας που δυσκολεύονται με τις υπάρχουσες συνθήκες και θα φέρει με τα χρόνια ολοένα και περισσότερα παιδιά μας κοντά στον αθλητισμό», δήλωσε ο Δήμαρχος Δυτικής Λέσβου Ταξιάρχης Βέρρος μετά την ολοκλήρωση της συνάντησής του με τον κ. Πέτσα.