BINTEO: Δραματικές οι προβλέψεις των ειδικών για τους ανεμβολίαστους πολίτες


Δυστυχώς οι δυσμενείς προβλέψεις των επιστημόνων για την πορεία της πανδημίας επιβεβαιώνονται πιο γρήγορα από το αναμενόμενο.

Το πιο σφοδρό πανδημικό κύμα βιώνει η χώρα καθώς μόλις σε 4 ημέρες εντοπίστηκαν 25.107 πολίτες θετικοί στον ιο. Οι προβλέψεις των ειδικών για τα κρούσματα σε ανεμβολίαστους το προσεχές τρίμηνο είναι εφιαλτικές.

Με τα κρούσματα να έχουν παγιωθεί καθημερινά πάνω από τις 6 χιλιάδες, επιστήμονες φοβούνται ότι η κατάσταση μπορεί να είναι μη αναστρέψιμη.

«Η εικόνα της χώρας όπως είναι ολοφάνερο και από τις μετρήσεις στα λύματα εδώ και ένα μήνα, αλλά και από τα κρούσματα, όπως καταγράφεται καθημερινά επιδεινώνεται και επιδεινώνεται ραγδαία. Αυτό σημαίνει ότι υπάρχουν περιοχές στις οποίες η δυναμική της πανδημίας είναι τέτοια που μπορεί δυστυχώς να είναι μη αναστρέψιμη», αναφέρει ο Νίκος Θωμαΐδης, καθηγητής Αναλυτικής Χημείας στο ΕΚΠΑ.

 

«Γονατίζει» η Θεσσαλονίκη

Δραματική είναι η κατάσταση στα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης. Από τις 97 κλίνες ΜΕΘ δεν υπάρχει καμία κενή, ενώ άλλοι 16 ασθενείς βρίσκονται διασωληνωμένοι σε χειρουργεία και απλές κλινικές.

Το ιικό φορτίο στη πόλη βαίνει αυξανόμενο και οι επόμενες δύο εβδομάδες προβληματίζουν τους ειδικούς. Αγωνία και για τις έγκυες που νοσηλεύονται σε σοβαρή κατάσταση στη Βόρεια Ελλάδα. Μια 35χρονη που νοσηλεύτηκε στο Ιπποκράτειο και γέννησε πρόωρα περιγράφει στο MEGA τις τραγικές στιγμές που έζησε. Δεν είχε προλάβει να εμβολιαστεί.

Την ίδια στιγμή, στα νοσοκομεία της Αττικής οι εφημερίες γίνονται όλο και πιο δύσκολες. Στο Γεννηματάς χθες ασθενείς αναγκάστηκαν να περιμένουν με τις ώρες σε ράντσα όπως φαίνεται στο αποκλειστικά πλάνα του MEGA.

 

Η Γεωργία Φίλιππα, παθολόγος, ανέφερε χαρακτηριστικά: «Την ίδια στιγμή τα κενά στα νοσοκομεία είναι μεγάλα καθώς χιλιάδες εργαζόμενοι αρνούνται ακόμη να εμβολιαστούν».

 

Σοκάρουν οι δηλώσεις εγκύου για τον κορωνοϊό

«Στο νοσοκομείο μπήκα μετά την ενδέκατη εβδομάδα που είχα τα συμπτώματα, δεν κατέβαινε πλέον, δεν περνούσε κι ο πυρετός κι όλα αυτά και έμεινα οκτώ μέρες. Ήμουνα μια μέρα πριν μπω στην τριακοστή έκτη», ανέφερε η Βασιλεία, που ήταν έγκυος.

«Όταν έκανα την καισαρική, είπαν στον σύζυγό μου ότι είμαι σε μέτρια πνευμονία. Υπάρχει περίπτωση λόγω της καισαρικής και του χειρουργείου να επιδεινωθεί η κατάσταση.

 

– Είχες εμβολιαστεί;

– Όχι, δεν είχα εμβολιαστεί.

 

– Φοβόσουν;

– Ναι γιατί εγώ ήμουν στην αρχή των εμβολιασμών, και τα πράγματα ειδικά για τις εγκύους δεν ήταν ξεκάθαρα, οπότε λίγο φοβόμουν, λόγω του μωρού, το είχα συζητήσει και με τον άντρα μου και είχαμε πει να περάσει λίγο ο καιρός να δούμε τι θα πούνε, τι θα γίνει και όλα αυτά.

 

– Ο γυναικολόγος σου τι είχε προτείνει;

– Ούτε μου είπε, ούτε κι εγώ τον ρωτούσα. Τον ρώτησα προς το τέλος από περιέργεια γιατί έμαθα τι γίνεται με τη γέννα και τον κορωνοϊό κι όλα αυτά.

 

– Πώς κόλλησες;

– Ήρθα μια μέρα σε επαφή με κάποιο άτομο που κι αυτό δεν ήξερε ότι είχε αλλά προφανώς είχε, μετά μου το είπε. Σε συγγενικό περιβάλλον ήταν κι αυτό. Δεν έβγαινα πολύ, δεν ερχόμουν σε επαφή με άλλους εκτός από πιο οικεία πρόσωπα.

 

– Μετάνιωσες που δεν εμβολιάστηκες τελικά;

– Να σας πω την αλήθεια, αν μου εγγυηθούν ότι όλα είναι εντάξει, γιατί εγώ δεν πρόλαβα, δεν είχαν αρχίσει οι πολύ μαζικοί εμβολιασμοί».

 

«Στο κόκκινο» η Θεσσαλονίκη – Ενισχύεται από την Αθήνα

Η κατάσταση στα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης είναι ασφυκτική δεν είναι μόνο ότι δεν υπάρχει ούτε ένα διαθέσιμο κρεβάτι αλλά είναι γνωστό ότι, εδώ και πολλές ημέρες οι γιατροί διασωληνώνουν ασθενείς σε απλά κρεβάτια και εκεί όμως χρειάζονται εξειδικευμένοι γιατροί γι’ αυτό φτάνουν ενισχύσεις από Αθήνα.

Συγκεκριμένα ενισχύεται το «Παπανικολάου» με 5 γιατρούς από την Αθήνα, προκειμένου να αντιμετωπιστεί η κατάσταση.