ΒΙΝΤΕΟ: Απογραφή 2021 – Ένα-ένα τα βήματα για την ηλεκτρονική διαδικασία – Παράταση σε όσους δεν έχουν λάβει ακόμα το φάκελο

ΠΗΓΗ MEGA TV

Η απογραφή Πληθυσμού-Κατοικιών 2021 έχει ήδη ξεκινήσει. Η διαδικασία οργανώνεται από την Ελληνική Στατιστική Αρχή με σκοπό τη συγκέντρωση πρόσφατων και έγκυρων στοιχείων για τα δημογραφικά, οικονομικά και κοινωνικά χαρακτηριστικά του πληθυσμού και τις συνθήκες στέγασής του έτσι ώστε να καλυφθούν οι ανάγκες στατιστικής πληροφόρησης σε εθνικό, ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο.

Η απογραφή διενεργείται σε όλα τα κράτη – μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης κάθε δέκα χρόνια, με ενιαία πρότυπα και μεθόδους. Ξεκίνησε τον Οκτώβριο του 2021 και πρόκειται να ολοκληρωθεί τον Δεκέμβριο 2021. Στην απογραφή του 2011 ο μόνιμος πληθυσμός της Ελλάδας ήταν 10.816.286.

Ήδη στις κατοικίες ανά την επικράτεια, παραδίδεται από τους απογραφείς ενημερωτικό έντυπο με τον «Κωδικό Απογραφής» για την είσοδο στην ηλεκτρονική υπηρεσία αυτοαπογραφής του gov.gr.

 

Πρόεδρος ΕΛΣΤΑΤ – «Θα δοθεί παράταση σε όσους δεν έχουν λάβει ακόμα το φάκελο»

Στην εκπομπή MEGA Σαββατοκύριακο μίλησε σχετικά με την απογραφή ο πρόεδρος της ΕΛΣΤΑΤ, Αθανάσιος Θανόπουλος.


«Η αλήθεια είναι ότι είναι σύνθετη η διαδικασία. Κανείς να μην αγχώνεται για το χαρτί, ο φάκελος θα πάει σε κάθε κατοικία και θα υπάρχει χρόνος για να γίνει η αυτοαπογραφή. Η διαδικασία είναι δυναμική και βρίσκεται σε εξέλιξη, δεν υπάρχει περίπτωση να μη δώσουμε το χρόνο που χρειάζονται οι συμπολίτες μας. Η συμμετοχή μέχρι σήμερα είναι πολύ σημαντική, έχει ξεπεράσει και τις προσδοκίες μας σε κάποιες περιπτώσεις», εξήγησε ο κ. Θανόπουλος.

«Είναι αρκετοί οι φάκελοι που δεν έχουν ακόμα αποσταλεί, αλλά να μην ανησυχείτε, μέσα στις επόμενες ημέρες θα έρθουν οι απογραφείς στην περιοχή σας και θα τους μοιράσουν. Διαβεβαιώνω όλους τους μόνιμους κατοίκους της χώρας, ότι θα δοθεί όσος χρόνος χρειάζεται για να ολοκληρώσουν τη διαδικασία», ξεκαθάρισε ο ίδιος.

 

«Τα προσωπικά δεδομένα δε τα δίνουμε σε κανέναν»

«Τα στοιχεία και τα προσωπικά δεδομένα που δίνετε τα κρατάμε εμείς, δε τα δίνουμε σε κανένα δημόσιο ή ιδιωτικό φορέα για κανένα λόγο. Το επίπεδο μόρφωσης πχ έχει να κάνει με τη σύνδεση του χώρου που κατοικούμε, με την εργασία. Η ερώτηση για το μπάνιο και αν είναι μέσα, στην πόλη δε μας αφορά. Όλες οι ερωτήσεις είναι σύμφωνα με τις κατευθυντήριες των Ηνωμένων Εθνών για τις απογραφές», είπε.


«Για να ανοίξετε στον απογραφέα, πρέπει να επιδείξει διορισμό, ταυτότητα & κονκάρδα»

«Αστυνομική ταυτότητα, διορισμός με φωτογραφία από την ΕΛΣΤΑΤ, και μία κονκάρδα. Αυτά φέρει ο απογραφέας. Το τηλέφωνο είναι πάντα στη διάθεση των πολιτών και μπορούν να τσεκάρουν ανά πάσα στιγμή ποιος είναι ο άνθρωπος απέναντί τους», προειδοποίησε ο κ. Θανόπουλος.

«Εκείνο το σημείο που δυσκολεύει λίγο τους συμπολίτες μας είναι αυτό που έχει να κάνει με τις σχέσεις των ανθρώπων του νοικοκυριού», ανέφερε.

«Αν κάποιος χάσει τις προθεσμίες, μπορεί να έρθει σε επαφή με εμάς, και θα δούμε μαζί τη διαδικασία. Υπάρχει πολύ πίεση αυτή τη στιγμή, χρειάζεται ενίσχυση το τηλεφωνικό μας κέντρο, και πρέπει και οι απογραφείς να εγκαταστήσουν μια ειδική εφαρμογή στα κινητά τους για να απαντούν», εξήγησε κλείνοντας ο κ. Θανόπουλος.