ΑΡΧΕΙΟ 2019: Παρέλαση για την απελευθέρωση της Μυτιλήνης… πριν δυο χρόνια… (ΒΙΝΤΕΟ, PICS)


Η πανδημία του κορονοιου ακύρωσε για δυο χρονιές τις εκδηλώσεις για την απελευθέρωση της Μυτιλήνης την 8η Νοεμβρίου.

Συγκεκριμένα παρέλαση στην προκυμαία Μυτιλήνης δεν είχαμε ούτε πέρυσι καθώς τότε ξεκίνησε το Lockdown αλλά ούτε και φέτος για να αποφευχθεί ο συνωστισμός καθώς η Λέσβος έχει αυξημένα κρούσματα κορονοιου

Τελευταία παρέλαση για την απελευθέρωση που έγινε στην Μυτιλήνη ήταν την 8η Νοεμβρίου 2019 που τότε φυσικά ήταν όλα διαφορετικά…


Παρακάτω δείτε πως κατέγραψε μέσα από το ρεπορτάζ και τα βίντεο την τότε παρέλαση στην προκυμαία Μυτιλήνης

Με ιδιαίτερη λαμπρότητα γιορτάστηκε η 8η Νοεμβρίου το 2019 στην πόλη μας, η οποία ήταν στολισμένη και με φωταγωγημένα όλα τα δημόσια και δημοτικά καταστήματα από το πρωί της 8ης Νοεμβρίου

Την Κυβέρνηση στις εκδηλώσεις εορτασμού εκπροσώπησε ο Αγιασωτης τοτε υφυπουργός Εθνικής Άμυνας Αλκιβιάδης Στεφάνης.

Στις εκδηλώσεις παραβρέθηκαν, ο βουλευτής της ΝΔ και Β΄ αντιπρόεδρος της Βουλής Χαράλαμπος Αθανασίου, ο περιφερειάρχης Β. Αιγαίου Κώστας Μουτζούρης και η τότε Γενική Γραμματέας Αιγαίου Χριστιάνα Καλογήρου .

Από τις 7 το πρωί της Πέμπτης σήμαναν χαρμόσυνα όλες οι καμπάνες των εκκλησιών της πόλης, ενώ μια ώρα αργότερα η στρατιωτική μουσική της 98 ΑΔΤΕ παιάνιζε κατά μήκος των οδών της πόλης, θούρια και εμβατήρια.

Στις 8:00 έγινε η μεταφορά με πομπή της Εθνικής Σημαίας από το Παλαιό Δημαρχείο Μυτιλήνης στο φρούριο της πόλης, με την συμμετοχή στρατιωτικού αποσπάσματος.

Όταν η πομπή έφθασε εμπρός από το ξενοδοχείο «Γαλάζια Θάλασσα», ο Δήμαρχος Λέσβου κατέθεσε στεφάνι στην προτομή του Ναυάρχου Κουντουριώτη.

Μετά την κατάθεση στεφανιού η πορεία συνεχίστηκε προς το φρούριο, όπου έγινε και η επίσημη έπαρση της σημαίας.

Την πομπή, της οποίας ηγήθηκε ο Δήμαρχος και το Δημοτικό Συμβούλιο, συνόδευαν και οι Αρχές της πόλης.

Η επίσημη δοξολογία έγινε στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό χοροστατώντας του Μητροπολίτη Μυτιλήνης κ.κ Ιάκωβο αλλά και πλήθος ιερέων στις 10:30 το πρωί όπου την παρακολούθησαν πλήθος κόσμου και οι αρχές του τόπου παρουσία του τότε υφυπουργού Εθνικής Άμυνας Αλκιβιάδη Στεφάνη.

Η επιμνημόσυνη δέηση έγινε στις 11:05 στο Ηρώο Πεσόντων στο «Κιόσκι», όπου πραγματοποιήθηκε κατάθεση στεφάνων.

 

-Η παρέλαση….

Οι εκδηλώσεις κορυφώθηκαν στις 12:00 στην προκυμαία, με τη μεγάλη μαθητική, πολιτική και στρατιωτική παρέλαση.  Η καθιερωμένη παρέλαση έγινε με κάθε μεγαλοπρέπεια, χωρίς κανένα έκτροπο.

Υπό τη μουσική υπόκρουση της μπάντας του Στρατού, μπροστά από την εξέδρα παρέλασαν, τοπικοί πολιτιστικοί σύλλογοι, όλα τα σχολεία της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, πρόσκοποι και οδηγοί καθώς και μέλη του Παραρτήματος Λέσβου της Ελληνικής Ομάδας Διάσωσης κα.

Επίσης παρέλασαν αντιπροσωπεία από τον σύλλογο  Φίλων Ιστορίας και Αναπαράστασης Αυτής Γιαννιτσών και το χορευτικό τμήμα του Πολιτιστικού Συλλόγου «Κιβωτός του Γένους Χίου». 

Την παρέλαση παρακολούθησαν από την εξέδρα των επισήμων, ο Μητροπολίτης Μυτιλήνης κ. Ιάκωβος, ο περιφερειάρχης, αντιπεριφερειάρχες, η προϊσταμένη της Περιφερειακής Διεύθυνσης Εκπαίδευσης, ο τοτε Υφ. Εθνικής Άμυνας Αλκιβιάδης Στεφάνης, η τοτε Γενική Γραμματέας Αιγαίου και νησιωτικής πολίτικης κα Χ. Καλογήρου, ο βουλευτης του νησιού μας από την ΝΔ, ο Δήμαρχος Μυτιλήνης, Αντιδήμαρχοι, δημοτικοί σύμβουλοι, ο πρόεδρος του Π.Σ Βορείου Αιγαίου, ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου, ο πρώην Δήμαρχος κος Βουνατσος, εκπρόσωποι των στρατιωτικών αρχών του τόπου κ.α.

Η παρέλαση που έληξε με στρατιωτικά τμήματα κύλησε σε ήρεμο κλίμα χωρίς απρόοπτα αλλά η παρουσία αστυνομίας και λιμενικού ήταν ισχυρή..

Δείτε ΟΛΗ ΤΗΝ ΠΑΡΕΛΑΣΗ που κατέγραψε η κάμερα του LesvosPost.com WEB TV LIVE αλλά και τις δηλώσεις των επισήμων..