Ερώτηση του Γ.Μπουρνου για την καθυστέρηση εκδίκασης της επίθεσης σε μετανάστες στην Πλατεία Σαπφούς τον Απρίλιο του 2018

 

Ερώτηση Γ. Μπουρνού στον Υπουργό Δικαιοσύνης για την λειτουργία της δικαιοσύνης στη Λέσβο: «Η αίσθηση ατιμωρησίας της ακροδεξιάς βίας ενθαρρύνει νέες επιθέσεις μίσους.»

Ερώτηση προς τον Υπουργό Δικαιοσύνης κατέθεσε ο Βουλευτής Ν. Λέσβου του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία, Γιάννης Μπουρνούς, για τη λειτουργία της δικαιοσύνης στη Λέσβο, με αφορμή την σημαντικότατη καθυστέρηση που παρατηρείται στο σύνολο της διαδικασίας για την εκδίκαση της υπόθεσης της οργανωμένης και δολοφονικής επίθεσης στην Πλατεία Σαπφούς της Μυτιλήνης τον Απρίλιο του 2018. 

Η απονομή δικαιοσύνης για τους δράστες του πογκρόμ εναντίον αιτούντων άσυλο, κατά τη διάρκεια καθιστικής διαμαρτυρίας τους, από ακροδεξιούς που λυμαίνονται την πόλη, καθυστερεί υπερβολικά, σημειώνει ο Γιάννης Μπουρνούς. Η υφιστάμενη κωλυσιεργία εξ’ αρχής στη διαδικασία, επισημαίνει ο Βουλευτής Ν. Λέσβου, εκτός από τον υπαρκτό κίνδυνο παραγραφής, τουλάχιστον, των πλημμελημάτων που βαραίνουν τους 26 ταυτοποιηθέντες, ενθαρρύνει τη διάπραξη νέων επιθέσεων από μισάνθρωπα, ακροδεξιά στοιχεία.

Λαμβάνοντας, επίσης, υπ’ όψιν την δεδομένη έλλειψη προσωπικού στις δικαστικές υπηρεσίες της Λέσβου και ευελπιστώντας ότι η καθυστέρηση στην υπόθεση δύναται να οφείλεται στις ελλείψεις αυτές και όχι στις φημολογούμενες ισχυρές διασυνδέσεις μερικών εκ των δραστών, ο Γιάννης Μπουρνούς καλεί τον Υπουργό να αποσαφηνίσει εάν η βραδεία εξέλιξη της υπόθεσης οφείλεται στην υποστελέχωση των δικαστικών υπηρεσιών. Περαιτέρω, ο Βουλευτής ζητάει από τον Υπουργό να τον ενημερώσει για τον αριθμό των κενών οργανικών θέσεων στα πολιτικά και ποινικά δικαστήρια της Λέσβου και να προβεί άμεσα σε όλες τις ενέργειες για την κάλυψή τους.

 

 

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της Ερώτησης.

 

Αθήνα, 17 Νοεμβρίου 2021

 

 

ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τον κ. Υπουργό Δικαιοσύνης

Θέμα: «Αδικαιολόγητη καθυστέρηση στην απονομή δικαιοσύνης, τρία και πλέον χρόνια μετά το πογκρόμ εναντίον προσφύγων στη πλατεία Σαπφούς στη Μυτιλήνη.»

Στις 22 Απριλίου του 2018, μετά το πέρας της καθιερωμένης κυριακάτικης τελετής υποστολής της σηµαίας από στρατιωτικό άγηµα, μια ομάδα 150 περίπου ατόμων, που συμμετείχε προηγουμένως στην ως άνω τελετή, κατευθύνθηκε προς την πλατεία Σαπφούς στην Μυτιλήνη και αφού περικύκλωσε, εν μέσω ρατσιστικών κραυγών και απειλών, πρόσφυγες που αιτούνται άσυλο και που πραγματοποιούσαν καθιστική διαμαρτυρία για την ανεπαρκή ιατρική περίθαλψη στη Μόρια, προχώρησε σε βίαιες επιθέσεις εναντίον τους.

 

Για την δολοφονική επίθεση εναντίον των έντρομων προσφυγικών οικογενειών επιστρατεύτηκαν πέτρες, μπουκάλια, κροτίδες και ναυτικές φωτοβολίδες ενώ το πογκρόμ των μισάνθρωπων ακροδεξιών στοιχείων εναντίον των προσφύγων, μεταξύ των οποίων υπήρχαν πολλές γυναίκες και παιδιά, συνεχίστηκε μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες, εκτός από την πλατεία Σαπφούς, στους δρόμους της πόλης.

 

Αποτέλεσμα αυτής της βαθύτατα ρατσιστικής και μισαλλόδοξης επίθεσης ήταν ο μεγάλος αριθμός τραυματιών προσφύγων καθώς και υλικές ζημιές. Το ίδιο βράδυ η αστυνομία, ενώ συγκρούστηκε με τους ταραξίες κάνοντας χρήση δακρυγόνων και βομβίδων κρότου-λάμψης, προχώρησε, τελικά, μόνο σε προσαγωγές προσφύγων και αλληλέγγυων προς αυτούς ατόμων. Την επομένη, στις 23 Απριλίου 2018, ασκήθηκε ποινική δίωξη κατά των προσαχθέντων με τις κατηγορίες της στάσης από κοινού, αντίστασης κατά της αρχής και παράνομης κατάληψης δημοσίου κτήματος. Σημειώνουμε ότι τον Μάιο του 2019 έγινε η δίκη των θυμάτων της επίθεσης, οι οποίοι αθωώθηκαν για τα πλημμελήματα από το Πλημμελειοδικείο της Μυτιλήνης.

Σε αντίθεση με τη σπουδή και την εγρήγορση που επέδειξαν τα αρμόδια όργανα της Δικαιοσύνης στην περίπτωση της άσκησης ποινικής δίωξης και εκδίκασης της υπόθεσης για την περίπτωση των, επί της ουσίας, θυμάτων της επίθεσης, η απονομή της δικαιοσύνης για τους θύτες αργεί χαρακτηριστικά, αν όχι προκλητικά.

Σας υπενθυμίζουμε ότι τον Νοέμβριο του 2018 διαβιβάστηκε στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Μυτιλήνης η δικογραφία με τους 26 ταυτοποιηθέντες δράστες του ρατσιστικού πογκρόμ της πλατείας Σαπφούς στη Μυτιλήνη ενώ η ποινική δίωξη ασκήθηκε, τελικά, τον Φεβρουάριο του 2019 με τον εισαγγελέα να προσθέτει την επιβαρυντική περίσταση του ρατσιστικού κινήτρου και να παραπέμπει την υπόθεση σε κύρια ανάκριση.

Σύμφωνα με πρόσφατα δημοσιεύματα, με έκπληξη διαπιστώνουμε ότι από τον Φεβρουάριο του 2019 δεν υπάρχει καμία εξέλιξη στη συγκεκριμένη υπόθεση. Αναφέρεται ότι δύο και πλέον χρόνια από την άσκηση της ποινική δίωξης δεν έχει γίνει ακόμα εξατομίκευση του κατηγορητηρίου ενώ αναφέρεται, επίσης, ότι μέχρι και την προηγούμενη εβδομάδα δεν είχε κληθεί για απολογία κανένας από τους 26 ταυτοποιηθέντες. Η παροιμιώδης κωλυσιεργία στην υπόθεση, όμως, εκτός από περίεργη, ενέχει τον κίνδυνο να παραγραφούν τα πλημμελήματα μέσα στα επόμενα δύο χρόνια εάν δεν προχωρήσει άμεσα η κύρια ανάκριση.

Παράλληλα, εκτός από τη σημαντική και άκρως προβληματική εξέλιξη της διαδικασίας, η ατιμωρησία των δραστών, που ανήκουν στον ακροδεξιό χώρο και δημοσιεύματα φέρουν κάποιους εξ αυτών να έχουν στενές σχέσεις με στελέχη του κυβερνώντος κόμματος, ανοίγει το δρόμο σε νέες παρόμοιες επιθέσεις όπως αυτές που εκδηλώθηκαν στο χρονικό διάστημα μεταξύ 3ης Φεβρουαρίου και 7ης Μαρτίου του 2020 στη Λέσβο.

Επιπλέον, διαμηνύεται συχνά προς τους ενδιαφερόμενους ότι για την καθυστέρηση της διαδικασίας στην συγκεκριμένη υπόθεση ευθύνεται η έλλειψη προσωπικού στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Μυτιλήνης. Είναι γεγονός, σύμφωνα με την πρόσφατη ανακοίνωση της Ομοσπονδίας Δικαστικών Υπαλλήλων Ελλάδος που έχει εξαγγείλει κινητοποιήσεις για τις 23 Νοεμβρίου 2021, ότι οι Δικαστικές Υπηρεσίες της χώρας είναι υποστελεχωμένες ενώ χιλιάδες οργανικές θέσεις παραμένουν κενές. Το πρόβλημα έχει γνωστοποιήσει σε πρότερο χρόνο και ο Σύλλογος Δικαστικών Υπαλλήλων Λέσβου, όπου επανειλημμένως έχει αιτηθεί την άμεση κάλυψη των κενών οργανικών θέσεων των πολιτικών και ποινικών δικαστηρίων της Λέσβου.

Με βάση τα παραπάνω, ερωτάται ο κ. Υπουργός:

Οφείλεται στην έλλειψη προσωπικού των δικαστικών υπηρεσιών της Λέσβου η σημαντικότατη καθυστέρηση στη δικαστική διερεύνηση της δολοφονικής επίθεσης και του πογκρόμ που πραγματοποίησαν ακροδεξιά στοιχεία εναντίον προσφύγων στις 22 Απριλίου 2018 στην Μυτιλήνη;

Ποιος είναι ο αριθμός των κενών οργανικών θέσεων στα πολιτικά και ποινικά δικαστήρια της Λέσβου και ποιος είναι ο σχεδιασμός του Υπουργείου για την κάλυψη τους, ώστε να εξασφαλιστεί η εύρυθμη και απρόσκοπτη λειτουργία των δικαστικών υπηρεσιών;

 

Ο ερωτών βουλευτής

Μπουρνούς Ιωάννης