Επίτιμοι δημότες και πρεσβευτές του Δήμου Μυτιλήνης οι απόγονοι των Ηρώων του 1821 (Pics)



Ο Δήμαρχος Μυτιλήνης, Στρατής Κύτελης, ο Αντιδήμαρχος Πολιτισμού, Παναγιώτης Τσακύρης και ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου, Δημοσθένης Χατζηγιάννης, υποδέχθηκαν σήμερα στο Παλαιό Δημαρχείο μέλη του Πατριωτικού Ομίλου των απογόνων των Ηρώων του 1821, στο πλαίσιο της ανακήρυξής τους ως επίτιμους δημότες και πρεσβευτές του Δήμου Μυτιλήνης.

Παρόντες στην τελετή ήταν, μεταξύ άλλων, ο Αντιπρόεδρος της Βουλής, Χαράλαμπος Αθανασίου, ο Γ.Γ. Αγροτικής Πολιτικής και Διεθνών Σχέσεων του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, Κωνσταντίνος Μπαγινέτας, ο Περιφερειάρχης Β. Αιγαίου, Κώστας Μουτζούρης, η Διευθύντρια του Ιστορικού Αρχείου – Μουσείου Ύδρας, Ντίνα Αδαμοπούλου, ο Πρόεδρος του Ομίλου, Κωνσταντίνος Πλαπούτας και το μέλος της Συμβουλευτικής Επιτροπής του Δήμου Ύδρας και επιχειρηματίας, Παναγιώτης Μανιάς.


Ο Δήμαρχος Μυτιλήνης, αφού καλωσόρισε τα μέλη του Πατριωτικού Ομίλου, δήλωσε:

 «Είναι ιδιαίτερη τιμή και χαρά να σας έχουμε σήμερα εδώ, στην πόλη μας, παραμονή της Επετείου Απελευθέρωσης της Μυτιλήνης. Δια μέσου των συγγενών σας, είστε εσείς που με σεβασμό σηκώνετε την Ελληνική σημαία στο νησί μας. 

Η επίσκεψή σας τιμά όλους τους δημότες της Μυτιλήνης και τους πολίτες του νησιού μας και δίνει ένα μήνυμα ενότητας, σύμπνοιας και αποφασιστικότητας των Ελλήνων. Από δω και στο εξής θα αισθανόμαστε ότι είμαστε και εμείς μέρος μίας μεγάλης οικογένειας, όλων εκείνων που μας πρόσφεραν με τίμημα το αίμα τους και τη ζώη τους, την ελευθερία και όλα τα αγαθά που απολαμβάνουμε σήμερα».


Από την πλευρά του, ο Αντιδήμαρχος Πολιτισμού, τόνισε: 

«Για ένα Έθνος που η Ιστορία του μετριέται σε χιλιάδες χρόνια, το 1821 αποτέλεσε την αρχή της Παλιγγενεσίας. Διότι η Παλιγγενεσία είναι μία διαρκής διαδικασία και η επιτυχία της εξαρτάται άμεσα από την σφυρηλάτηση της ιστορικής συλλογικής μνήμης. Η ιστορική συλλογική μνήμη επιτυγχάνεται, συν τοις άλλοις, μέσα από τα ιστορικά σύμβολα. Διότι τα σύμβολα γεννούν προφητείες. 

Οι μεγάλοι πρωταγωνιστές της Επετείου των 200 χρόνων από την Επανάσταση του 1821 είναι οι ήρωές μας. Αυτοί που έδωσαν το αίμα τους και τη ζωή τους για να είμαστε εμείς σήμερα ελεύθεροι. Αν και δεν είναι στη ζωή, είναι όμως οι απόγονοί τους, οι οποίοι δεν είναι μόνο οι βιολογικοί τους συνεχιστές, αλλά και οι διαχρονικοί συνεχιστές των αξιών και ιδανικών που πρέσβευαν οι άμεσοι πρόγονοί τους. 

Έτσι, στη Λέσβο, στην πόλη μας, όπου τα τελευταία χρόνια τίθεται σε δοκιμασία η εθνική και κοινωνική μας συνοχή, μαζί με τα Ελευθέρια της Λέσβου από τον τουρκικό ζυγό στις 8 Νοεμβρίου 1912, αποτίνουμε ταυτόχρονα τη μέγιστη τιμή στη μνήμη αυτών των ανθρώπων και κατόπιν συναπόφασης με τον Δήμαρχο, εισηγηθήκαμε στο Δημοτικό Συμβούλιο ανήμερα της 25ης Μαρτίου την ανακήρυξη μελών του Πατριωτικού Ομίλου των απογόνων των Ηρώων του 1821 ως επιτίμους δημότες και πρεσβευτές του Δήμου Μυτιλήνης, διότι οι δικοί τους πρόγονοι είναι και δικοί μας».

Ο Αντιπρόεδρος της Βουλής, ο Γ.Γ. του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και ο Περιφερειάρχης Β. Αιγαίου συνεχάρησαν τον Δήμαρχο Μυτιλήνης, τον Αντιδήμαρχο Πολιτισμού και το Δημοτικό Συμβούλιο για την εξαίρετη απόφαση να τιμήσουν τους απογόνους των αγωνιστών του 1821, ανακηρύσσοντάς τους επίτιμους δημότες του Δήμου Μυτιλήνης, ενώ οι τιμηθέντες ευχαρίστησαν θερμά τόσο τον Δήμαρχο, όσο και τον Αντιδήμαρχο για την ύψιστη τιμή που τους έκαναν.


Αναλυτικά τιμήθηκαν οι:

1.Κωνσταντίνος Πλαπούτας του ΓΕΩΡΓΙΟΥ

2.Παναγιώτης Ζαΐμης του ΛΕΩΝΙΔΑ

3.Κωνσταντίνος Ζαΐμης του ΑΝΔΡΕΑ

4.Στέφανος Νικήτας του ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ

5.Ανδρομάχη Κουντουριώτη – Βαλσαμάκη του ΙΩΑΝΝΗ

6.Θεόδωρος Γρίβας –Ασπρογέρακας του ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ

7.Νικόλαος Βαρνάβας του ΣΠΥΡΙΔΩΝΑ

8.Αντώνιος Πετμεζάς του ΓΚΟΛΦΙΝΟΥ

9.Σταμάτιος Κανάρης του ΑΝΔΡΕΑ

10.Πέτρος Οικονόμου του ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ

11. Θεοδόσιος Σταϊκόπουλος του ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΥ

12.Γιαννάκης Γκρίτζαλης του ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ

13.Κωνσταντίνος Τζαβέλας του ΛΑΜΠΡΟΥ.