To Απολιθωμένο Δάσος Λέσβου στη Φρανκφούρτη


Παράταση της μεγάλης έκθεσης του Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου στη Φρανκφούρτη

 

10 Ιουλίου 2021 - 30 Απριλίου 2022

Το μεγάλο ενδιαφέρον για την έκθεση «Κατανοώντας την κλιματική αλλαγή μέσα από το Απολιθωμένο Δάσος Λέσβου»  που παρουσιάζεται στην Γερμανία από τις 10 Ιουλίου και είχε αρχικά προγραμματισθεί να διαρκέσει μέχρι τις 30 Οκτωβρίου 2021, παρατείνεται με απόφαση των οργανωτών μέχρι τον Απρίλιο του 2022.

Η έκθεση οργανώνεται από το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου σε συνεργασία με το Μουσείο – Κέντρο Ενημέρωσης “Zeit und Messel Welten” του Messel Pit που αποτελεί τη σημαντικότερη απολιθωματοφόρo θέση της Γερμανίας και Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO και το Γεωπάρκο Bergstraße-Odenwald.

Η έκθεση πραγματοποιείται  με χρηματοδότηση από το έργο «Rural regeneration through systemic heritage-led strategies — RURITAGE», του Προγράμματος HORIZON 2020 στο οποίο συμμετέχουν το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου και το Γεωπάρκο Bergstraße-Odenwald από τη Γερμανία.

Στόχος της έκθεσης, είναι η γνωριμία του γερμανικού κοινού με το μοναδικό Μνημείο που διαθέτει η Λέσβος, η ευαισθητοποίηση των πολιτών για θέματα κλιματικής αλλαγής καθώς και η προσέλκυση επισκεπτών στο νησί μας, αφού το απολιθωμένο δάσος αποτελεί ένα από τους πλέον σημαντικούς πόλους έλξης της

Η έκθεση του Απολιθωμένου Δάσους στη Γερμανία περιλαμβάνει εντυπωσιακά τμήματα απολιθωμένων κορμών, φύλλων, κλαδιών, ριζικών κλάδων, καρπών και ηφαιστειακών πετρωμάτων καθώς και ενημερωτικό υλικό για το Απολιθωμένο Δάσος και τη Λέσβο.

Τα επίσημα εγκαίνια της έκθεσης πραγματοποιήθηκαν  το Σάββατο 9  Ιουλίου παρουσία της Γερμανίδας Υπουργού κα. Angela Dorn και της κα. Ιωάννας Κριεμπάρδη, Γενική Πρόξενος της Ελλάδας στη Φρανκφούρτη.

Η περιοχή Messel Pit η οποία αποτελεί τμήμα του Γεωπάρκου Βergstrasse – Οdenwald επιλέχθηκε για την παρουσίαση της έκθεσης καθώς αποτελεί γνωστή απολιθωματοφόρο θέση η οποία περιλαμβάνεται στα μνημεία Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO από το 1995. Ήδη από τον 18ο αιώνα μέχρι σήμερα στην περιοχή Messel έχουν βρεθεί σπάνια απολιθώματα σε άριστη κατάσταση διατήρησης. Μεταξύ των ευρημάτων περιλαμβάνεται και το σημαντικό πρωτεύον η «Ida», η οποία σύμφωνα με τους μελετητές αποτελεί ένα άγνωστο μέχρι σήμερα κρίκο στην εξέλιξη των πρωτευόντων. Η περιοχή βρέθηκε στο επίκεντρο του παγκόσμιου ενδιαφέροντος το 2009, όπου παρουσιάστηκε στο κοινό το ιδιαίτερα σημαντικό απολίθωμα πρωτεύοντος (λεμούριου πιθήκου) ηλικίας 47 εκατομμυρίων ετών.

Η επιτυχία και το ενδιαφέρον του κοινού για την  έκθεση στη Γερμανία κρίνεται ιδιαίτερα σημαντική, αφού αποτελεί μοναδική ευκαιρία προβολής της Λέσβου σε μία χώρα με μεγάλη τουριστική αγορά αλλά και επειδή

Η περιοχή της Φρανκφούρτης στην οποία φιλοξενείται η έκθεση δέχεται πολλούς επισκέπτες από μεγάλα αστικά κέντρα της Γερμανίας όπως η Φρανκφούρτη, το Mainz, το Wiesbaden, το Darmstadt, το Aschaffenburg αλλά και επισκέπτες από την υπόλοιπη Γερμανία και πολλές χώρες του εξωτερικού όπως το Βέλγιο, η Ολλανδία, το Λουξεμβούργο και η Γαλλία.

 

Το έργο RURITAGE

Το έργο RURITAGE χρηματοδοτείται από το Horizon 2020 της Ε.Ε. και στοχεύει στην αναζωογόνηση των αγροτικών περιοχών  και τον μετασχηματισμό τους σε πρότυπα βιώσιμης ανάπτυξης μέσω της ανάδειξης των ιδιαίτερων στοιχείων πολιτιστικής και φυσικής κληρονομιάς που φιλοξενούν.

Στο έργο συμμετέχουν 38 εταίροι από 18 χώρες, οι περισσότερες της Ευρώπης, καθώς επίσης από τη Βραζιλία, Κολομβία, Ιαπωνία και Τουρκία.

Το έργο εστιάζει σε έξι περιοχές καινοτομίας: τη διαχείριση του τοπίου, τις εκδηλώσεις τέχνης και πολιτισμού, τον προσκυνηματικό τουρισμό, την αγροτική κουζίνα, τη μετανάστευση και την ανθεκτικότητα των τοπικών κοινωνιών στην αντιμετώπιση κρίσεων και φυσικών καταστροφών.

Για κάθε περιοχή καινοτομίας έχουν επιλεγεί περιοχές επίδειξης (που μπορούν να θεωρηθούν πρότυπα στον τομέα δραστηριοποίησης τους). Πρόκειται για περιοχές  που έχουν αναπτύξει και μπορούν να προβάλουν ως παραδείγματα ορθών πρακτικών, καθώς επίσης και περιοχές εφαρμογής  των αποτελεσμάτων του έργου.

Το RURITAGE υποστηρίζεται επίσης από αρκετούς ερευνητικούς φορείς οι οποίοι θα αναπτύξουν καινοτόμα εργαλεία καταγραφής, ανάλυσης και μεταφοράς ορθών πρακτικών και πολιτικών. Το συντονισμό του έργου έχει το Πανεπιστήμιο της Μπολόνια στην Ιταλία, ενώ το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου ως φορέας λειτουργίας του Γεωπάρκου Λέσβου αποτελεί φορέα επίδειξης καλών πρακτικών.